ESD

1986
5,8 1,2 tys. ocen
5,8 10 1 1153
ESD
powrót do forum filmu ESD

ocenił(a) film na 3

Bardzo się ucieszyłam, kiedy się dowiedziałam, że w telewizji ma lecieć adaptacja powieści Musierowicz... Boże... Jak tylko zobaczyłam Gabrysię z długimi, ciemnymi włosami... Załamka. Nutria i Pulpa - kurcze, w filmie były niemal identyczne, a przeciez jedna miała być ruda jak marchewka i chudziutka, a druga przypominać "barokowego aniołka"... Słabo... Pyziak - blondynkiem, a Robrojka to chyba przeoczyłam. Natomiast samo połączenie dwóch powieści także nie wypada najlepiej. Pozostaje tylko czekać na jakąś lepszą ekranizację. Na tej zawiodłam się zupełnie.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Sepia_

Zgadzam się z tobą...Totalna załamka..Ja się ucieszyłam bo dopiero nie dawno dowiedziałam się zrobili jakieś ekranizacje i chciałam sobie obejrzeć a tu oglądam pierwsze 10 minut i co widzę?! Tak jak powedziała Sepia_ ogólnie bohaterowie nie wyglądają jak mają wyglądać i nie zachowują się tak jak w książce...Mam nadzieję że zrobią jakiś nowszy i LEPSZY film od tego! Totalnie nie polecam tym co czytali jeżycjadę...

ocenił(a) film na 4
Sepia_

Film sam w sobie nie byłby zły, gdyby po prostu był filmem, a nie próbą adaptacji świetnej książki, nieudaną zresztą. Niemalże nic w nim nie pasuje do pierwowzoru. Jako film jest OK, jako adaptacja powieści kompletnie nietrafiony.