Czy ktoś wie skąd wzięły się dwie wersje z różnym zakończeniem?
W jednej wersji na samym końcu, kiedy Evan w finalnej scenie w szpitalu psychiatrycznym dostaje się do filmu z własnego dzieciństwa, cofa się do dnia w którym poznał jako dziecko Kayleigh i mówi jej że jej nienawidzi i ją zabije (czy coś w tym stylu), potem akcja filmu wybiega do czasu kiedy są dorośli i mijają się przypadkiem na ulicy, w tle leci muzyka Oasis plus napisy końcowe, the end.
A w drugiej wersji (którą przypadkiem obejrzałem niedawno) tamtych końcowych scen nie ma, zamiast tego powrót do narodzin Evana, matka wspomina że poroniła 3 razy, a później narodziny i jego ślub z Kayleigh i ogólnie happy end. Przecież (chyba) tych scen nie dokręcili kilka lat później, wie ktoś skąd się to wzięło to alternatywne zakończenie?
Są cztery wersje zakończenia.
kiedyś był już ten temat poruszony
http://www.filmweb.pl/film/Efekt+motyla-2004-40252/discussion/Cztery+zakończenia ...,592968
a moim zdaniem tak ilość zakończeń to wynik tego że scenarzyści sami nie wiedzieli w jaki sposób zakończyć ten film.
Dzięki, nie wiedziałem o tym.
Też myślę że to niezdecydowanie scenarzystów nie wyszło filmowi na dobre.
Najbardziej spodobało mi się jednak pierwsze zakończenie jakie widziałem, to w którym Evan cofa się do czasów dziecięcych i "zrywa znajomość" z Kayleigh. I pali wszystkie notatki w towarzystwie Lenny'ego.
Te sztuczne happy endy w ogóle mi nie pasują.