PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 208 tys. ocen
7,0 10 1 207761
5,5 31 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Jezeli ktos szuka horroru omijac szerokim lukiem,specjalnie ogladalem go w nocy,sam,jak wszyscy wybyli z domu TOTALNA NUDA.
Od 2005 r zabieralem sie za ogladniecie tego chlamu,i moglo tak pozostac.
Ale czytam tyle pochlebnych opini,i sie skusilem,tylko ze niewziolem pod uwage jednego.Na FILMWEB najlepsze oceny dostaja Melodramaty,Kreskowki i Dramaty.Mie naprawde nieinteresuje jakies tam przeslanie filmu,lata mi to.W horrorze ma byc duzo krwi,ekran ma sciekac flakami i horror ma byc tak obrzydliwy abym o jedzeniu zapomnial na dlugi,dlugi czas.
Wiec niepiszcie ze to jest horror,bo mie juz szlak trafia jak czytam opinie na temat jakiegkolwiek filmu na Filweb,a to sie z ksiazka niezgadza a to z histaria.A kogo to interesuje, a niech Hitler bedzie Swietym Mikolajem i jest Git.
OMIJAC SZEROKIM LUKIEM FILM JEST DENNY TO JEST DRAMAT A NIE HORROR.

rohuz

Widocznie mamy kompletnie odmienne gusta. Mnie z kolei w ogóle nie ruszają hektolitry krwi, psychopaci ganiający z nożem kuchennym rozhisteryzowane nastolatki, wampiry, wilkołaki, potwory z szafy, zombie i zabawy w Inkwizycję. Bardziej przeraża mnie ukryte zło, niewidoczne, niematerialne, które już strach sam w sobie wykorzystuje jako narzędzie do zniszczenia człowieka. Wampira można zabić, przed psychopatą ukryć się w bezpiecznym miejscu (albo przywalić mu bejsbolem w łeb ;)), z zombie można sobie nawet urządzić strzelnicę z ruchomymi celami :) A przed demonem czy innym duchem nie da się uciec, schować, zabić go. To stwarza poczucie, że nigdy i nigdzie nie jest się bezpiecznym, co w połączeniu z sugestią, że opisywane w filmie wydarzenia działy się naprawdę (sam w to nie wierzę, ale mimo wszystko działa to na moją wyobraźnię), sprawiło, że "Egzorcyzmy Emily Rose" to jeden najstraszniejszych horrorów, jakie oglądałem.
Ale skoro dla ciebie liczą się flaki i krew, to nie wiem czemu się tak bojowo nastawiałeś na ten film ;) Przecież to jest o opętaniu, można się było spodziewać, że będzie to raczej psychiczna walka księdza i dziewczyny z mrocznymi mocami. Chyba nie spodziewałeś się, że opętana Emily zamieni się w zombie i będzie wyżerać ludziom mózgi? ;)

rohuz

O rany, człowieku! Mam tylko jedno pytanie: gdzieś ty wyczytał, że horror ma spływać krwią itd.? "Zemste po latach" lub "Innych" też nie uważasz za horror? Czy po prostu nie słyszałeś o tych filmach, bo brak w nich krwi, flaków itp.? Już nie będę się powtarzał, bo kolega Trias całkiem sensownie wszystko wytłumaczył. Albo to, że na FILMWEBie najlepsze oceny dostaja Melodramaty, Kreskowki i Dramaty. Powiem ci coś: na tym portalu najlepsze oceny według mnie otrzymują filmy tzw. "rozwalanki", bo najczęściej je dzieci oceniają.
Pozostaje mi już tylko dodać: OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM TAKIE WYPOWIEDZI JAK TWOJA. Napij się mleka i wracaj do lekcji.