PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 207 tys. ocen
7,0 10 1 207434
5,5 29 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Jak do tego obejrzałem dokumentalny film Egzorcyzmy Anelise Michael bo na tej podstawie powstał film to wierzę i radzę nie oglądac samemu;]

misiek_tj

Po pierwsze odsyłasz ludzi do książek,a sam widac,że liznąłeś kilka i wymadrasz sie jak bys pozjadał wszystkie rozumy i byl najmądrzejszy.A jestes ciołkiem,ktoremu jak zaczeło brakowac argumentow to przezucil sie na obrazanie innych.
Fakt,że michalzawiski moze w niektorych miejsach tłumaczył sie chaotycznie ale co nie zmienia faktu,że sam pierwszy zaczales wyszydzac to co ludzie tutaj pisza,i po czesci ich wierzenia.

A mam prosbe ,jak jestes taki w oczytany to,moze poczytaj troche i ksiazek,z drugiej strony medalu aby miec obiektywne spojrzenie na sprawe.A nie poczytas pare pierdol nawet pewnie do zadnej ksiazki nie zjarzales tylko szpanujesz ze wiesz co to ksiazka xD , i nie tylko Twoje super fakty hahaha bo moze ci o gazete fakt chodzilo ktorej pewnie jestes zwolennikiem,niby książki w jakim wiekszym stopniu są faktami niż nawe youtube ,z ktorego sie smiałeś? I tu i tu autorzy opieraja sie na własnych prawdach i załozeniach,choc zgodze sie ,że youtube jest mniej wiarygodne niz ksiazka ale zalezy jaka.

Pozatym,skoro nie wierzysz w Boga,Jezusa itd ok.Ale matole nie wysmiewaj tego,bo....
Ja nie uwazam sie za super katolika,ale wierze w to co chce.A co najwaznieszje,tak samo jak ja nie mam zbitych dowodow na zycie pozaziemskie,Boga itd,tak samo Ty nie masz dowodow na to zeby obalic teze,że Boga tak jak nieba i pielka nie ma i ja nie bede Ciebie na sile przekonywal i w czyms utwierdzal,kazdy wierzy w co chce,mimo ze Jezus jest postacia historyczna tak jak i calun turynski i inne rzeczy wazne dla katolikow tak samo moga to byc dla Ciebie brednie i ok ale wiesz co? Szczekasz tak na prawde podajac gowniane argumenty i w zasadzie nie opierasz sie na niczym poza szydera,w ktorej sam sie pogrązasz.Wiec,jeżeli nie masz argumentow i nie ptorafisz tego udowodnic,to sklej pizde i siec cicho.Bo tak na prawde ja tez do konca nie wiem co mnie czeka po smierci.A jak tak juz odsylasz ludzi do ksiazek to poczytaj sobie zycie pozagrobowe i smierc kilniczna.

A jezeli tak bardzo jestes zatwardzialym ateista:

Dlaczego w Twoim pokoju wisi kalendarz nowozytni,czyli od narodzin chrystusa?

dlaczego tolerujesz swieta koscielne,obrzedy takie jak chrzciny slub pogrzeb?
w koncu katolicyzm to mit! Wiec nie powinienes rownierz tego tolerowac.

A co do Pani Kasi to juz w ogole nie chce mi sie rozpisywac.Riposta na poziomie gimnazjum.

misiek_tj

Wiesz jestem zapoznany bardzo dobrze z wieloma filmami, dokumentami,
tworzonych przez katolików, które niby mają potwierdzać tego typu
pierdoły. Masz rację książek w tej materii zaczerpnąłem mnie, co nie
oznacza że w ogóle.

Wybacz, masz rację nie powinienem zacząć go wyzywać jak najbardziej. Jak
wiadomo zszedłem do jego poziomu. Dziękuję za rady w sprawach moralnych,
pouczenia. Ale no niestety nic do tematu nie wniosłeś. A zauważ że mnie
poniosło w momencie gdy po raz, któryś z kolei z powodu argumentów
podawał wciąż mi to samo jako dowody.

W moim pokoju nie wisi kalendarz nowożytny :) Jedyne co wisi to plakat
Led Zeppelin, taki bardzo katolicki :) A po drugie ja absolutnie nie
toleruje świąt, chrzcin, pogrzebów i wszystkiego co z tą religią
związane.

Wybacz ale czasem też ciężko kogoś nie nazwać gdy patrzysz i widzisz
posty na poziomie michała, który klepie i klepie cały czas te swoje
argumenciki marne i chce być największym znawcą.

Dziękuję za uwagi w sprawach moralnych, ale jeżeli masz potrzebę
udzielania takich uwag to pisz do mnie na maila lub na priv, ale załóż
sobie do tego osobny temat. Bo zaśmiecasz forum, które jest o
egzorcyzmach.
A co do Kasi to już sam widzisz, gdy Tobie brakuje argumentów to musisz
jej dowalić tekstem "riposta na poziomie gimnazjum" :)

misiek_tj

A po drugie zanim zaczniesz mówić że ktoś kogoś wyzywa to zwróć uwagę, że
michał wcześniej dyskryminował inne religie :) Widze że czytasz bardzo
wybiórczo.

Szeryf_Rottingham

A Ty jaka wiedze zaczerpnałeś poza ta niby ksiązkowa ,ze innych wyzywasz?

ocenił(a) film na 6
misiek_tj

Głosy - black metalowcy (ewentualnie grindcorowcy) już dawno to przebili.
Jedzenie pająków - w Indiach jest normalny (podobno) człowiek, który je pająki, żaden demon mu się dotychczas nie przedstawił.

Ta biedna dziewczyna była chora psychicznie. Ten film (ten "dokumentalny" też) puszczany jest na lekcjach religii, trzeba byc naprawdę podłym żeby w ten sposób nakłaniac dzieci do wierzenia we własne urojenia. Całą tę szopke podtrzymuje strach.

Dead_Zombie

Według mnie nie ma 100% pewności że to opętanie, ani 100% pewności że to choroba psychiczna, sądzę jednak że to raczej prawda

Pytanie dlaczego ta dziewczyna działała tak, tak jak działała ( czyli wspominane wielokrotnie głosy) akurat na egzorcyzmy wypowiadane przez księży przecież jeśli to była choroba psychiczna, to nie powinny one mieć na nią żadnego wpływu.

Trochę bawią mnie zaparci ateiści którzy chcą absolutnie wszystko związane z chrześcijaństwem zanegować, i wytłumaczyć naukowo.

ocenił(a) film na 10
adioni

obejrzyjcie sobie 21 odcinek serialu "Fringe" na serialeonline jest oznaczony jako 11 odcinek 2 serii mozna powiedziec, że jest tam takie cos opisane... ale zeby nie bylo serial jest sc-fi wiec..no wlasnie :)

adioni

"Pytanie dlaczego ta dziewczyna działała tak, tak jak działała ( czyli wspominane wielokrotnie głosy) akurat na egzorcyzmy wypowiadane przez księży przecież jeśli to była choroba psychiczna, to nie powinny one mieć na nią żadnego wpływu. " dokładnie tak jak piszesz.

kojboj

@Pudel20- "ja pewnie będę opętana, bo stosuję antykoncepcje
i telefon komórkowy i berecika nie nosze"
WoW ale jesteś postępowa :D Normalnie COOL dziewczyna z ciebie.

A tak na poważnie ludzie dajcie sobie spokój z tą dyskusją bo to nie ma sensu, tylko dlatego że te forum opanowała młodzież z takich środowisk jak "Racjonalista", "Fakty i Mity", "www.1917.pl", "Krytyka polityczna".
Ja osobiście do nich szacunku nie mam i z nimi nie rozmawiam i wam radzę to samo.

Ciemnogród górą !!!!!!!

ocenił(a) film na 6
Myslacy2000

spoko, beret kupiłam, telefon wyrzuciłam i stosuję kalendarzyk małżeński

Nie jestem już taka fajna

Pudel20

Daj spokój, zostań COOL. W dzisiejszym świecie tylko COOL LUDZIE się odnajdą. Bycie Ciemnogrodanką nie jest tak fajne jak bycie COOL.

Myslacy2000

Ludzie, dajcie spokój!
Jeżeli ktoś w to nie wierzy to nie. Nie jesteśmy w stanie ich przekonać.
Najlepszym przykładem jest prawnik oskarżający księdza w filmie, który
na wszystko dawał jakieś wytłumaczenie.

P.S.
Mój ojciec uczestniczy w egzorcyzmach co sobotę. Musi trzymać opętanych,
bo strasznie "szaleją". I to co było na filmie to jego chleb powszedni.
Tam się dzieją takie rzeczy co strach myśleć np. Jeden podczas
egzorcyzmu wymiotował gwoździami, inny tak się skręcił, że kręgosłup by
miał na bank złamany, a jak jeden tam pomagający odezwał się do szatana,
to ten zaczął jego najgorsze grzechy wymieniać. Jest tyle książek na ten
temat, że głowa mała. Jedna, której tytułu nie pamiętam (może napiszę
wkrótce) którą ojciec mi schować musiał, bo mówi że jego znajomy przez 3
tygodnie nie mógł się otrząsnąć.

Opętania to zazwyczaj skutek odprawiania dla zabawy seansów
spirytystycznych (przywoływanie duchów) lub jak nas koś przeklnie (jakaś
wróżka na czyjeś życzenie) i oczywiście sataniści, ale oni nawet nie
wiedzą, że są opętani.

franekks

'Jeden podczas
egzorcyzmu wymiotował gwoździami' - A masz na to dowody ? Bo bajki już mi obrzydły.

'inny tak się skręcił, że kręgosłup by
miał na bank złamany' - chyba nigdy nie widziałeś osoby niepełnosprawnej, nie wiem dokładnie jak nazywa się ta choroba, ale tacy ludzie potrafią strasznie wyginać swoje ciała.

Człowieku o jakich ty wróżkach piszesz ? Toż to XXI wiek jest...

Podtrzymuje tezę choroby psychicznej.
A wracając jeszcze do tych, gwoździ itp. media już dawno by się tym zajęły ;)

Jeśli na coś jest wytłumaczenie, to dlaczego ktoś ma je ukrywać ?

Ogólnie powiem tak :
Katolikom od młodości się wbija do głowy tego całego boga.. Potem, ślepo w to wierzycie. On tysięcy lat, człowiek wierzył w jakiś tam bogów, bożków itp. i jak dotąd wszystko okazało się bujdą, więc dlaczego akurat bóg, Jezus, niebo miały by istnieć ? za tysiąc lat będą książki pt. "Mitologia Kościoła"..

raffaello53

'Daj spokój, zostań COOL. W dzisiejszym świecie tylko COOL LUDZIE się odnajdą. Bycie Ciemnogrodanką nie jest tak fajne jak bycie COOL.' - Myślący, tu nie chodzi o to ,że trzeźwe, racjonalne myślenie jest cool, ty się 'jarasz' tym bogiem i dobra, twoja sprawa i twoim zdaniem możesz być zaje****a z tego powodu.. ale zdaniem niektórych ( także i moim ), to po prostu zacofanie, i oznaka słabości psychicznej.

ocenił(a) film na 10
raffaello53

nie wiem gdzie mieszkasz ale bodajże raz w miesiące w katedrze częstochowskiej odbywają się nie wiem jak to nazwać...w sumie są to modły... i tam się właśnie dzieją takie rzeczy..nie wierzysz zorientuj sie kiedy obędzie się kolejne takie spotkanie pojedź i zobacz na własne oczy skoro nie wierzysz. http://www.mamre.pl/Strona/Aktualnosci.html tu są zawsze informacje.

madziula21

Nie mieszkam daleko, zorientuje się i pojadę. Wezmę kamerę aby pokazać jak to wygląda, oczywiście jeśli będzie co nagrywać, bo pomodlić się tam nie jadę.

raffaello53

cyt.: "A masz na to dowody ? Bo bajki już mi obrzydły." - nie ma dowodów
na
wiarę, co prawda do końca nie chce mi się wierzyć w te gwoździe.

cyt.:"'inny tak się skręcił, że kręgosłup by
miał na bank złamany' - chyba nigdy nie widziałeś osoby
niepełnosprawnej, nie wiem dokładnie jak nazywa się ta choroba, ale tacy
ludzie potrafią strasznie wyginać swoje ciała. " Jak mówiłem na
wszystko jest jakieś skrajne wytłumaczenie, np. w filmie oskarżający, w
odpowiedzi na nagranie w którym Analise używała niezależnie dwóch strun
głosowych, opowiedział o jakiś mnichach którzy ćwiczą całe życie tego i
nielicznym sie udaje.

cyt.:"Człowieku o jakich ty wróżkach piszesz ? Toż to XXI wiek jest... "
- Jakbyś nie wiedział ludzie dalej chodzą do wróżek i może w to nie
wieżą, to jednak chodzą. Jest o tym chociażby w filmie "Dotyk
przeznaczenia"

cyt.:"Jeśli na coś jest wytłumaczenie, to dlaczego ktoś ma je ukrywać ?"
mam na myśli skrajne wytłumaczenia typu tego prawnika (napisałem w
drugim akapicie)

A swoją ostatnią wypowiedzią obraziłeś obraziłeś oprócz wszystkich
chrześcijan, wszystkich ludzi wieżących w jakiegokolwiek boga, a poza
tym wiara daje dużo innych dóbr, oprócz życia po śmierci, co
nieudowodnione, daje cel życia, wyznacza granice, po których
przekroczeniu nie tylko boimy się odpowiedzialności prawnej, a również
odpowiedzialności duchowej.

Wiem że tą rozmową nic nie wskóramy, ale nie mogę zostawiać obrażania
Boga i Chrześcijan bez odpowiedzi.

franekks

ależ ja nikogo nie obrażam, jeśli tak to przyjąłeś to przepraszam. Po prostu pisze co ja o tym wszystkim myślę.

W filmach jest wiele rzeczy..

Dużo ludzi wierzy właśnie z tego powodu tzn. obietnice życia po śmierci itp. dla mnie to po prostu bajki, jakie pojawiła się już tysiące lat temu.

Wiara nie tylko wyznacza granice, ale i skreśla te zdrowego rozsądku, nie chodzi mi tu konkretnie o chrześcijaństwo, a np. Islam.

Dobrze wierzcie sobie w boga, ale nie mogę patrzeć, jak tzw. powołani np. Księża wykorzystują wiarę, do zdobycia pieniędzy lub innych korzyści.

raffaello53

Przytoczyłem ten film, ale to nie jedyna rzecz którą się sugeruję.
Chociażby moja znajoma uczęszcza regularnie do wróżki, choć wiele razy
ją od tego odwodziłem.

Odnośnie islamu, to koran wyznacza granice zgodnie z rozsądkiem, tyle,
że muzułmanie źle je interpretują, np. Kobiety w założeniu nie miały się
obnażać w miejscach publicznych, a oni stwierdzili, że nie mogą w ogóle
pokazywać nawet twarzy. Albo że mężczyzna ma władzę nad kobietą, oni
zinterpretowali że kobiety regularnie należy bić. Nie porównuj tych
granic.
Czy mógłbyś wymienić granice katolików, które nie czynią człowieka
lepszym?

Denerwuje mnie, kiedy ktoś wyraża się o wszystkich z danej grupy, kiedy
zawinił jeden, szczególnie wyostrzone to jest w przypadku księży. Czy ty
masz pojęcie, ile polityków wykorzystuje swoje stanowisko w celu
uzyskania pieniędzy? Poza tym czepianie się księży dobija mnie
doszczętnie. Co z tego, że bardzo nieliczna grupa księży czasami
wykorzystuje swoje stanowisko w celu innych korzyści? Ok, to jest złe.
Ale księża to wyjątkowo prawi ludzie. Ile razy ksiądz zabił, zgwałcił
czy coś w tym stylu?? W porównaniu do społeczeństwa jest to różnica lat
świetlnych.

franekks

Mógłbym np. in vitro.. kościół jest temu przeciwny dlaczego ? Przecież jest to szansa dla ludzi, postęp techniki też kościołowi nie pasuje. Kościół chciałby ,żeby wszyscy byli tępi , zacofani itp. bo wtedy łatwiej ludźmi manipulować.
Dlaczego ta wasza wspólnota ingeruje w politykę ?

Polityk politykiem, ale to ksiądz, stanowisko świeckie ..

Ile razy ksiądz zabił, zgwałcił ? Dziwne ,że co drugi pedofil to ksiądz lub osoba związana z kościołem.. Więc nie pisz mi ,że księża to wyjątkowo prawi ludzie... W swoim mieście mam kilkanaście parafii, przekręty niczym w rządzie ...

raffaello53

In vitro to niby przełom, ale przecież jest coś takiego jak
naprotechnologia. Jest to mało znana dziedzina, ale zapewne niedługo będzie
dużo bardziej popularna. Może ona niemalże w każdym przypadku zastąpić in
vitro.

Ksiądz, stanowisko świeckie, ale dalej człowiek. Nikt nie jest idealny.

Podaj źródło z którego wiesz, że co drugi pedofil to osoba związana z
kościołem?? To głupota wymyślona pewnie przez Fakt albo niewiarygodne.pl

franekks

comet007
http://www.youtube.com/watch?v=F7rB8GOMmhg obejrzałem ten filmik który według Ciebie genialnie pokazuje głupotę i prostotę tej religii i nie mogę wyjść ze zdziwienia. Jako śmieszny filmik dla niewierzących to może i jest dobre, ale to co mówi Allen oprócz tego że może być śmieszne nie ma większego sensu.

W XXI wieku inteligentny, oczytany, wykształcony( tak sądzę po komentarzach) comet007 utożsamia się ze zdaniem gościa który interpretuje Biblię słowo po słowie jak program telewizyjny . To nie średniowiecze gdzie tak rozumiano Biblię, tokiem myślenia Dave Allena można zajść bardzo blisko.
Przykład : Adam i Ewa mają trzech synów Kain , Abel i Set nie ma żadnej kobiety no i co? koniec rodu, ludzkości. Nie jestem specem od Biblii, ale myślałem że chyba każdy chodź trochę zainteresowany tym tematem wie że Biblia jest pełna symboliki, przenośni itp.

adioni

Ten cały Allen ciekawe czy odważyłby się tak cisnąć na muzułmanów. NIE
I jeszcze ten śmiech ludzi... brak mi słów...

Poza tym, on się nabija z księgi Rodzaju, która jest wymyślona przez
Abrahama (chyba) który był natchniony przez Boga, aby zobrazować żydom
powstanie świata, co było powodem wielu sporów, bo każdy wymyślał sobie
własną historię. Jest to przenośnia. To tak jakby nabijać się z poetów,
biorąc ich wiersze dosłownie.

franekks

Rozśmieszasz mnie gościu. Jednak jakby nie patrzeć spójrz na poziom poetów
a na poziom Biblii poezja sama w sobie jest piękna a nie śmieszna. Kolejna
sprawa to jeżeli jesteś osobą wierzącą to musisz interpretować Biblię tak
jak każe kościół, czyli dosłownie.

adioni

Ja się nie utożsamiam z jego zdaniem :) Dave Allen pokazuje śmieszność
Biblii i robi to w sposób genialny. Nie interpretuje jej słowo po słowie
lecz pokazuje jej żałosność. Oczywiście że Biblia jest pełna symboliki, ale
dla mnie to jest śmieszne. Ale jednak kościół nam każe do niej podchodzić
bardzo dosłownie. Oczywiście że dla mnie jako ateisty może być pełna
metafor, symboliki jak to mitologia. Lecz Allen się śmieje z kościoła z
tego jak kościół na każde interpretować Biblię. Filmik dla ciebie sensu nie
ma? Nie przejmuj się dla większości ograniczonych chrześcijan też on sensu
nie ma :)

Polecam jeszcze ten skecz :) http://www.youtube.com/watch?v=W_rx1Ex2FqY

Szeryf_Rottingham

Allen nie pokazuje śmieszności biblii. Może ten filmik jest śmieszny, ale
niestety to tak jakby ktoś mi, cisnął, to wiadomo, że mnie to raczej nie
śmieszy.
Kościół wcale nie każe traktować dosłownie Biblii, chyba, że mi o tym nie
wiadomo. Ja sam przynajmniej większość starego testamentu traktuje
przenośnią. W szczególności księgi typu Hioba, Jonasza, Rodzaju i jeszcze
kilka, których nie pamiętam.

franekks

To zdecydowanie Tobie nie wiadomo. Chrześcijanie nie mogą na własną rękę
interpretować Biblii, muszą ją interpretować tak jak kościół rozkazuje. A
kościół znaczną część Biblii interpretuje dosłownie :)

Szeryf_Rottingham

nie CHRZEŚCIJANOM, tylko KATOLIKOM nie wolno interpretować samemu biblii. kościoły protestanckie, w większości, w tym wszystkie ewangeliczne, zgodnie z tym co w biblii jest nakazane, zachęcają członków do osobistej interpretacji biblii, np każdy ma wręcz obowiązek sprawdzać, czy to co pastor głosi z mównicy, jest zgodne z biblią.

co do filmu, robi wrażenie, szczególnie scena w szopie. najbardziej tragiczne jest zakończenie, gdzie dziewczyna daje się ostatecznie zwieść szatanowi podającemu się za marię i wybiera straszny los, dając się ostatecznie szatanowi zabić. nie, to była maria. takie coś zaprzecza biblii, gdyż a: biblia twierdzi, że umarli nie mają dostępu do żywych, ani żywi do umarłych, więc martwa maria nie może osobiście pojawić się żyjącej osobie, może za to, co czyni często i gęsto, zrobić to szatan, podając się za marię, o czym czarno na białym napisane jest w biblii (która nazywa szatana np królową niebios, lub też bardziej enigmatycznie aniołem światłości, nieźle, co?). maria, jeżeli mogła by się objawić tej biednej dziewczynie, nie nakłaniała by ją do żadnych ofiar, gdyż biblia wyraźnie mówi, że to jezus stał się jedyną i ostateczną ofiarą za wszystkie grzechy ludzi, ludzi którzy w niego uwierzą, a na dowód tejże wiary będą starali się żyć wg nauki jezusa, zawartej w biblii.

ocenił(a) film na 10
djedrys

ale wiesz, że Maria nie umarła?

<zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz><sory ale za krótki był>

madziula21

w biblii nie ma słowa o śmierci marii, nie ma też nawet jednego jedynego słowa o tym, że nie umarła. w odniesieniu do reszty pism, można spokojnie założyć, że umarła gdyż biblia bardzo skrupulatnie odnotowuje wszelkie wniebowzięcia, w historii były dwa: henoh oraz eliasz. dlatego właśnie ci dwaj zostaną posłani przez boga na ziemię jako prorocy w czasach ostatecznych (martwi nie mogli by zostać posłani na ziemię). jeżeli maria nie umarła by, jestem pewien, że bóg raczył by o tym wspomnieć w biblii. ot tak, żeby uniknąć wszelkich herezji. skoro o tym nie wspomniał, a świadectwa wskazują na to że umarła podając nawet miejsce pochówku, no to cóż...

djedrys

Oczywiście, że chrześcijanie nie mogą na własną rękę biblii interpretować.
Polecam zapytać księży bo właśnie z księżmi na ten temat rozmawiałem :)

Szeryf_Rottingham

powtarzam, nie CHRZEŚCIJANIE tylko KATOLICY. KATOLICY jako odłam chrześcijaństwa nie mogą sami interpretować biblii. w kościele PROTESTANCKIM, który też jest odłamem CHRZEŚCIJAŃSTWA mogą a nawet powinni. słowo CHRZEŚCIJANIN nie odnosi się wyłącznie do KATOLIKÓW, więc jeżeli piszesz takie rzeczy, używaj proszę słowa KATOLIK a nie CHRZEŚCIJANIN, gdyż nie każdy kto jest chrześcijaninem jest katolikiem, a nie każdy kto PODAJE SIĘ za katolika jest chrześcijaninem.

djedrys

Chrześcijanie, w odłamie rzymskokatolickim. Lepiej? :)

Szeryf_Rottingham

naturalnie, teraz jasno widzimy że chrześcijanie w wielu przypadkach mogą sami interpretować biblię. zabronione jest to np w odłamie rzymskokatolickim.

djedrys

Rozmawiałem z księdzem i nie będę się kłócił czy katolicy mogą na własną rękę interpretować biblii czy nie (choć mogą), to nie zmienia to faktu, że kościół nie traktuje dosłownie wielu ksiąg starego testamentu (w tym księgi rodzaju, Jonasza itp.) Co do księży, wy dalej wierzycie w to, że co drugi pedofil to ksiądz??? Większej bredni jeszcze nie słyszałem. To przebija nawet tą plotkę, że Rydzyk ma maybah'a (choć osobiście to go zbyt durzym szacunkiem nie darzę).

franekks

Po pierwsze, katolicy nie mogą interpretować na własną rękę biblii. Chyba, że rozmawiałeś z księdzem z odłamu przykładowo protestanckiego. Po drugie nigdzie nie pisałem, że co drugi ksiądz to pedofil. To fakt, że mieli trochę afer, teraz się na tyle wstydzą, że wnieśli o to aby nie ujawniać nazwisk księży zamieszanych w pedofilię. Ale nie jest to tematem tej rozmowy i nigdzie o tym nie pisałem.

użytkownik usunięty
raffaello53

raffaello53
in vitro nie jest popierane przez kościół, gdyż do zapłodnienia używane jest kilka zarodków, z czego większość umiera.

Myślisz, że dlaczego większość zapłodnień in vitro to ciąże mnogie ?

kojboj

@raffaello53- nie każdy może być taki inteligenty i bystry jak ty

PRECZ Z CZERWONĄ ZARAZĄ :)

ocenił(a) film na 10
kojboj

Powiem tak: film mnie trzymał w napięciu ale nie wierzę w takie rzeczy. A Maria - matka Jezusa była człowiekiem.. I muszę was rozczarować ale.. Umarła i.. Nie poszła do nieba ;X

kojboj

Zależy czy jesteś zacofany umysłowo jak większość wierzących i rzezcy nie wytłumaczlne przypisujesz podobnym głupotom, czy może jednak jesteś człowiekiem inteligentnym. Kwestia światopogladu.

ocenił(a) film na 9
kojboj

tak ja wierzę coś musi w tym być skoro nawet w Polsce są egzorcyści. to daje wiele do myślenia.
po za tym oglądałam sama i jakoś nie narzekam :D

ocenił(a) film na 4
Comitissa

A to, że są bioenergoterapeuci, różdżkarze oraz wcielenia Elwisa Presleja i Jezusa Chrystusa to nie daje nic do myślenia? :>

ocenił(a) film na 9
zooo_2

haha ale śmieszne tak tak dalej się ze mnie nabijaj : P

ocenił(a) film na 4
Comitissa

Lepiej się śmiać niż płakać, nie? :>

ocenił(a) film na 9
zooo_2

pff :P

ocenił(a) film na 8
kojboj

mnie sie wydaje ze na ogół to prawda, ale czasem naciągana