PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7117}

Egzorcyzmy Emily Rose

The Exorcism of Emily Rose
2005
7,0 207 tys. ocen
7,0 10 1 207475
5,5 29 krytyków
Egzorcyzmy Emily Rose
powrót do forum filmu Egzorcyzmy Emily Rose

Jak do tego obejrzałem dokumentalny film Egzorcyzmy Anelise Michael bo na tej podstawie powstał film to wierzę i radzę nie oglądac samemu;]

ocenił(a) film na 9
kojboj

tak

kojboj

tak ,to pawda, ja osobiscie widziałem cały dokument o Anneliese,to Maryja
poleciła jej przyjąć to cierpienie za zbrodnie wszystkich Niemców. Ona nie
została nawiedzona przez diabła, ona sama to na siebie przyjęła z własnej
woli.
Kurde film chciałem obejrzć,nawet juz mam na dysku ale czytając te
wszystkie komenty chyba go usune ,nie chce mieć problemów z szatanem :/

ocenił(a) film na 9
elte18

Nie rób sobie jaj :) Będziesz miał problemy z szatanem, bo obejrzysz film, w którym jest on wspomniany? Miliony osób oglądało go i jakoś tych problemów nie miały. Jeżeli oglądałeś dokument, to śmiało możesz łykać i ten film.

elte18

elte18 jak szatan atakuje przeważnie osoby głębokiej wiary. A jak sie w nocy obudzisz i będziesz sie bała to pochodz po domu po ciemku lub z latarką ( ja udawadniam sobie że to tylko demony,duchy itp. ) a oglądam prawie same horrory

plemiona

to znaczy ja tez widziałem już wieeele horrorów ale te w stylu "Piły" czy
"Egzorcysty" to raczej do śmiechu są odpowiednie,nawet specjalnie je
włączam w nocy żeby lepiej sobie pospać ,w ogóle nie ruszają xD
Ale Egzorcyzmy emily rose to już nie ściema, gdzieś czytałem ze reżyser
użył w filmie autentycznych nagrań z Anneliese Michel,czyli tych jęków
szatanskich itd, to kur*a może jakoś działać na psyche ,na pewno nie gra
aktorska czy dialogi itp ale te krzyki...

elte18

nie ma sie czego bać ja mam dopiero 12 lat i czasami nawet chciałbym by wstąpił we mnie diabeł

plemiona

za jakiś czas napewno wstąpi, jak kolezanki zaczną się tu i ówdzie zaokraglac... oj wstąpi ;)

plemiona

Tiaa.. I dalej uważaj, że to zupełnie normalne..

plemiona

oj chyba nie wiesz co mówisz dziecko...

ocenił(a) film na 7
plemiona

Ogarnij się dziecko... Sama nie wiesz co mówisz.

ocenił(a) film na 7
plemiona

Jeśli to był żart to bardzo kiepski :P
Jak można chcieć żeby diabeł wstąpił z kogokolwiek :o
Trzeba albo być masochistą albo z głową mieć problemy
Jak czytam takie rzeczy jakie wypisują takie gówniary jak ty to,aż nóż w kieszeni się otwiera

ocenił(a) film na 10
plemiona

O matko, chyba nie mówisz poważnie, dzieko drogie.

elte18

to nie są autentyczne nagrania:]
Film jest oparty na faktach, ale jak kazdy taki film jest nieco poprzekręcany i shiperbolizowany.
Ta historia miała miejsce, ale jak dla mnie wszystko da się wytłumaczyc.
A film dokumentalny o Annaliese Michel jest conajmniej śmieszny

blowingbubble

no dobra chyba się skuszę na film ;)
Ciekawe czy rozśmieszy jak nowa wersja teksanskiej masakry czy przestraszy
chociaż w pewnym stopniu ;]

elte18

myślę że bardziej przestraszy to nie jest aż tak tandetne kino ;)

ocenił(a) film na 10
elte18

wiesz gyby takie cos mialo tak dzialac to z pewnoscia nie jeden prawdziwy egzorcyta by to powiedział i mysle ze nie byloby to dopuszczone do emisji...
a poza tym na TVP1 leciał dokument z oryginalnymi nagraniami z jej egzorcyzmu..wypowiadali sie ksieza, egzorcysci wiec wiesz nic Ci nie grozi...
ja objerzalam ow dokument oraz ;ezorcyzmy..." czy "paranormal activity" i zyje... aczkolwiek powiem, że boje się tych wszystkich mocy, mam swoje podstawy... zmusilam sie kiedys i poszłam ze znajomymi o 3 w nocy na cmentarz< pierwszy i ost. raz>, ale jakos przelamalam swoje leki i nic mi nie jest! :]
demony i te inne nie atakuja byle kogo tylko jakies wybrane jednostki... i to zalezy tylko od nich Ty sam(a> soba nie zdzialasz by znalazly w tobie sowj dom.

pzdr. :*

plemiona

ja też oglądam wiele horrorów,uwielbiam ten gatunek

ocenił(a) film na 6
plemiona

Szatan NIE atakuje osób głębokiej wiary. Anelise Michael była wyjątkiem. Szatan atakuje osoby Słabej Wiary, większość z nich prosi np. "Chcę schudnąć zrobię wszystko" i wtedy właśnie ich opętuje. (miałam lekcje z egzorcystą) W wiosce niedaleko mnie opętało taką panienkę. brr aż mnie przenika jak o niej myśle.

ocenił(a) film na 10
zkrucyfiksowana

Zgadzam się w stu procentach. Analise była wyjątkiem.

zkrucyfiksowana

a co z siostrą Faustyną czy Ojcem Pio, oni też byli słabej wiary?

elte18

"chyba go usune ,nie chce mieć problemów z szatanem :/ "

omg co za naiwni ludzie hahahahahhaha

kojboj

Ludzie ona była poprostu chora na psyche a tutaj już demony, diabły i szatany. Nie ma czegoś takiego. To była choroba psychiczna i tyle.

Szeryf_Rottingham

dokładnie tak:) <brbrbrbrbrbrbrbrbrbrbr>

użytkownik usunięty
Szeryf_Rottingham

biedaku, masz swoja składnię, popisujesz się jak zwykły burak siedząc ze słownikiem a na codzień twoje zdania to bełkot dziecka z śląska, ręce opadają pozerze z gliwic ehhh szkoda jednak czasu na ciebie, wytrze ktoś inny sobie o ciebie rękaw

Rozumiem, że słownik Tobie jest obcy, bo wiedzę masz. Ja wiedzę nabywałem, więc przez czas studiów np. muszę siedzieć z m.in. słownikiem. Ale cóż, znowu też każdy patrzy przez swój pryzmat. Myślę, że przelana negatywna opinia na mnie, to tak naprawdę tkwiąca w Tobie frustracja i przerzucanie własnych kompleksów na innych :)

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Szeryf_Rottingham

dałem ci 3 szanse na skończenie swoich pseudowywodów, i radze posłuchać...

ocenił(a) film na 9
Szeryf_Rottingham

Anneliese Michel nie była chora psychicznie, cierpiała na epilepsję. A jeśli chodzi o opętanie to trudno jest mi cokolwiek powiedzieć w tej sprawie, chociaż zdjęcia dostępne w Internecie ukazujące Anneliese w ostatnich dniach jej życia mówią same za siebie.

ocenił(a) film na 10
kojboj

,,problemów z szatanem,, ile masz lat? mwhahahahahah

angelikakotek5

Mam nadziej że młody, ale wiesz niektórym to zostaje xD

angelikakotek5

teraz Cię powalę - mam prawie 19 ;-)
Kur*a nie ma sie co śmiać, czytałem artykuł o tym ze egzorcyści mają w
samej tylko Polsce kilkanascie tysiecy opętań rocznie,nie wliczając w to
chorób psychocznych które są przekazywane psychiatrom

elte18

czyli jednak ci zostało, myślałem że jeszcze nie jest za późno...

Szeryf_Rottingham

Film jak kazdy Film jest naciagany!!
Mieszkam w Niemczech i wierzcie czy nie jest maniaczka filmow tak jak moi
przyjciele, nie musicie mi wierzyc ale wybralismy sie z przyjaciolmi do jej
matki..Tak do matki Emily, kobieta nie jest rozmowna i jest naprawde na
dnie! Jest zalamana do dnia dzisiejszego! Jednak powiedziala iz ta historia
jest prawidziwa i to co dzialo sie z Emily bylo niemozliwe...mowila ze nikt
nie uwierzy w to co nam moglaby opowiedziec dlatego wolala nic nie mowic!!
Okropna sprawa! .. Film jest na faktach autentycznych !!

iga_jessica

Oczywiscie na mysli mam matke Anneliese..ale Anneliese czy Emily...nie
wazne chodzi o ta sama dzeiwczyne..gdzyz film byl bazowany na tym co
przytrafilo sie Anne!!

iga_jessica

Cóż współczuję, bardzo często jeżeli ktoś zachorował poważnie na chorobę psychiczną to rodzina później nie chce o tym rozmawiać.

Szeryf_Rottingham

Comet po pierwsze szatan w swoim sprycie przekonał ludzi, ze nie isnieje.Po drugie nie rozrózniasz opętania od choroby psychicznej.Co to jest choroba psychiczna? To odpowiedź http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_psychiczne co to jest opętanie?http://pl.wikipedia.org/wiki/Op%C4%99tanie. Żaden chory psychicznie człowiek nie jest w stanie wydać takich odgłosów.Tym bardziej, ze w tamtych czasach technika nie pozwalała na zniekształcenie głosu, obejrzyj sobie na youtube to sie przewkonasz.

michalzawiski

Po pierwsze, nie mów mi co rozróżniam a czego nie. Ok? Z góry dzięki. Bo nie wiem po czym twierdzisz że nie rozróżniam, skoro nawet nie wiesz dobrze do czego doporwadza choroba psychiczna. A poza tym chyba nie pisałbym na tym forum i uznałbym dyskusje za bezsensu. Po drugie, po tekście "Żaden chory psychicznie człowiek nie jest w stanie wydać takich odgłosów." no cóż mogę stwierdzić że:
a) ślepo wierzysz i chcesz wierzyć w jej opętanie, i nic do ciebie nie dotrze
lub
b) masz wiedze w temacie równą 0.
"Tym bardziej, ze w tamtych czasach technika nie pozwalała na zniekształcenie głosu, obejrzyj sobie na youtube to sie przewkonasz."
Powiem krótko, po co zniekształacać głos osoby, która ma już ten głos zniekształcony? ;) Oraz zamiast filmików na YT weź sobie kilka książek z biblioteki.
Dla mnie koniec rozmowy, może że mnie jeszcze czymś olśnisz.

Szeryf_Rottingham

na podstawie twojego postu wiem , że mylisz chorobę z opętaniem.Opętania istnieją . Fakt faktem, ze duzo ludzi udaje, a prawdziwych opętań jest mało, ale są, bo inaczej egzorcyści nie mieli by co robić i to wcale nie jest ślepa wiara.Akurat w temacie egzorcyzmów mam sporą wiedzę, a normalny człowiek mówi normalnym głosem, a nie jakimś zmutowanym.Podałem ci argument o głosie , zebyś nie przyczepił się, że go specjalnie zniekształcili rozumiesz?

michalzawiski

"mylisz chorobę z opętaniem"
przeczytaj post wyżej już na to odpowiadałem.
"normalny człowiek mówi normalnym głosem"
cały czas staram się to tobie powiedzieć, normalny człowiek z reuły( tak mi się wydaje) ma "normalny"(chociaż jest to pojęcie zbyt względne ale never mind) głos. Natomiast u ooby chorej psychicznie istnieje możliwość, zmiany wyglądu, głosu no i w pewnym sensie charakteru.
"Podałem ci argument o głosie , zebyś nie przyczepił się, że go specjalnie zniekształcili rozumiesz?"
Nie przycziepie się zniekształcenia ponieważ to jest ogromny dowód na chorobę psychiczną.
"inaczej egzorcyści nie mieli by co robić"
widziałeś kiedyś osobiście Jezusa Chrystusa? Wydajre mi się że nie, a jednak księża mają co robić, dziwne nie? ;)
"prawdziwych opętań jest mało"
prawdziwych opętań wśród ludzi i innych zwierząt ani wśród roślin nie ma w ogóle. Opętania jest temat tylko i wyącznie wiary i nie ma żadnych dowodów na to.

Szeryf_Rottingham

To, że cos jest nienamacalne, ani nie jesteś w stanie tego pojąć nie znaczy, że nie istnieje."Nie przycziepie się zniekształcenia ponieważ to jest ogromny dowód na chorobę psychiczną."i tu się mylisz,zmiana głosu czy jak wolisz mutacja nie jest dowodem na chorobe psychiczną.Masz poczytaj sobie http://www.odnalezcsiebie.pl/przew.asp?por=2 To, że nie widziałem Chrystusa , ani diabła nie znaczy, ze nie istnieją. Negowanie istnienia Chrystusa i diabła jest bluźnierstwem, a dowody na to sa na wyciągnięcie ręki.Wystarczy tylko wiedzieć gdzie szukac.

michalzawiski

"Negowanie istnienia Chrystusa i diabła jest bluźnierstwem, a dowody na to sa na wyciągnięcie ręki"
to nie jest bluźhniertstwo tylko wolność słowa.
"mutacja nie jest dowodem na chorobe psychiczną"
to prawda sama zmiana głosu nie jest dowodem samym w sbie ;) Bo tak to bym musiał uznać Elvisa Presleya za opętanego. Jednak w pewnym kontekście np. u Annelise Michael, jest to ogromny dowód.
http://www.odnalezcsiebie.pl/przew.asp?por=2
zamiast jakiś pseuonaukowych pierdół weź się za książki bo później widać efekty.
"dowody na to sa na wyciągnięcie ręki."
skoro są dowody to nie wierzysz w Boga, zgadza się? ;)

Szeryf_Rottingham

Wolność wolnością, masz do tego prawo, ale bluźnisz pojmij to wreszcie.To, że schizofrenicy mówią nie raz innym głosem nie znaczy , że Anneliese była psychiczna.Zmiana głosu nie jest podstawowym objawem choroby, a podstawowym objawem opętania jest http://www.exorcismus.org/opetanie-dreczenie-pokusy/31-objawy-opetania przyjmij to wreszcie do wiadomości i sam zacznij czytać książki szczególonie na temat egzorcyzmów, bo narazie piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia i na dodatek mówisz, że czarne jest białe. Zanim zaczniesz czytać to naucz się czytać ze zrozumieniem ,nigdzie nie napisałem , ze nie wierze w Chrystusa, napisałem tylko, że są dowody na istnienie Chrystusa i diabła.

michalzawiski

Czy gdybyś miał dowody wierzyłbyś w Chrystusa? Ja rozróżniam wiedzę od wiary, dlatego nie pisz mi o czytaniu ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 4
michalzawiski

"podstawowym objawem opętania jest http://www.exorcismus.org/opetanie-dreczenie-pokusy/31-objaw..."

No, to weźmy jeden z elementów, które ta strona podaje - taki najbardziej namacalny i w zasadzie trywialny do obserwacji, niepodlegający w zasadzie dyskusji: "występowanie tajemniczych zjawisk w otoczeniu, lewitacje."

- Jak znawca tematu możesz skierować mnie do materiałów, które prezentują, ponad wszelką wątpliwość, tego rodzaju zjawiska? Akurat lewitację łatwo jest nagrać kamerą i jeśli znałbyś taki przypadek, który bezsprzecznie byłby przypadkiem opętania i jednocześnie występowałaby lewitacja, to chętnie bym zobaczył. Może być taki potwierdzony przez Kościół.

michalzawiski

bluznierstwem dla kogo? i jakie dowody i na co?

Kasia_153

dla katolików, a dowody na istnienie chrystusa i diabła zresztą też, czytaj uważnie.

Kasia_153

No nie rożsmieszaj no przecie, ze dla katolikó, a dowdy istnieją na istnienie chrystusa i diabła.

michalzawiski

Nie ma dowodów jest tylko wiara ;)
Jeżeli chodzi o czytanie ze zrouzmienie, to fakt czytaj uważnie i ze zrozumieniem przyda ci się. Może zauważysz pewną ironię w moim poście a po drugie, sorry ale chyba weź się za lekturę a nie za filmiki na YT i pseudonaukowe strony internetowe.
A zresztą jeżeli czytam trekst "Żaden chory psychicznie człowiek nie jest w stanie wydać takich odgłosów." to raczej mam czrno na białym że masz bardzo wąską i wybiórczą wiedzę.

Szeryf_Rottingham

Nie ma dowdów na istnienie Chrystusa. To ciekawe co powiesz o Całunie Turyńskim, a tajemnice fatimskie. Objawienia w Fatimie trwały prze pół roku dokładnie 13 dnia kazdego miesiąca, i co? Powiesz mi, że to przypadek, ze siosotra Łucja zmarła 13 lutego, a do papieża JP II strzelano 13 nie pamietam którego miesiąca.Nic się nie dzie bez przyczny, ani tym bardzie przez przypadek.Objawiała się Matka Boska, a więc skoro istnieje Matka Boska to musi tez istnieć Jezus. Ja się już wziąłem za lektury o egzorzcyzmach i wcale nie podaje ci pseudonaukowych stron, tylko ty poprostu nie jesteś w stanie, albo nie chcesz tego pojąc. Więc kto tu ma wąską i wybiórczą wiedzę?