O filmie dowiedziałem się stosunkowo niedawno i po zapoznaniu się z z pozytywnymi opiniami innych użytkowników postanowiłem go obejrzeć. Muszę przyznać że "Eksperyment" to film bardzo ciekawy.Sam fakt, że film powstał na podstawie prawdziwego eksperymentu intryguje. Niemiecki obraz okazał się być bardzo dobry. Wielka zasługa w tym aktorów, którzy naprawde wczuli się w postacie więźniów. Ogromne wrażenie zostawił po sobie aktor grający obłąkanego Berusa. Wystrój więzienia tworzy klaustrofobiczny klimat. Jeżeli chodzi o minusy, których to film się niestety nie ustrzegł, zbyt "hollywoodzkie" jest tutaj zakończenie, a także występuje kilka niepotrzebnych końcowych motywów jak chociażby przypadkowe zranienie profesora czy zabicie strażnika gaśnicą. Wydaje się że reżyser przesadził z nadmiarem akcji w końcówce. Ale film i tak robi duże wrażene. Kino niemieckie staje się coraz lepsze ( Biegnij,Lola, biegnij czy Goodbye Lenin) i myślę że przyszłośći będzie mogło konkurować z francuskim o miano najleszego w Europie. Za film "Esperyment" - 8,5/10.