Eksperyment

Das Experiment
2001
7,4 41 tys. ocen
7,4 10 1 40735
5,8 12 krytyków
Eksperyment
powrót do forum filmu Eksperyment

Tak jak w tytule - super film. Ostatnio rzadko zdarza mi się obejrzeć coś wartego polecenia, a ten film jest właśnie polecenia godny. Niezła gra aktorska i sam pomysł na film...po prostu świetnie. Chociaż akcja dzieje się w zasadzie w jednym miejscu to film wciąga i trzyma w napięciu aż do samego końca.

Taka historia w rzeczywistości pewnie nie mogła by się wydarzyć, ale fajnie jest zobaczyć co by było gdyby... :) Film jest dowodem na to, że jedna osoba może skłonić wiele innych, na ogół spokojnych osób do stosowania przemocy, czy raczej tortur. Ostatnio oglądałem program na kanale via sat explorer o życiu żołnierzy, w którym zostały zaprezentowane wyniki badań dotyczących emocji czy raczej odczuć żołnierza na polu walki. Jednym z badań było sprawdzenie ilu żołnierzy (na 100) jest potencjalnych psychopatą i zabiją z zimną krwią, a ilu z nich cierpi psychicznie podczas wojny. Tylko dwóch (2) żołnierzy na 100 jest właśnie potencjalnym psychopatą, dla którego wojna to coś jak gra wideo... W tym filmie rolę psychopaty z pewnością grał Strażnik Berus.

Zasłużone 8/10.

radeso

a mnie ten film tez bardzo sie podobał:)8/10

radeso

Taka historia rzeczywiście miała miejsce, z tym, że była najprawdopodobniej mniej brutalna. To był tylko film, wyobraź sobie co przeżywali ludzie, którzy faktycznie uczestniczyli w Stanford Prison Experiment. Niezłe piekło psychiczne. Większość z uczestników nigdy nie doszła do siebie po zakończeniu eksperymentu... I to wszystko dla dobra nauki. Jasne...

ocenił(a) film na 9
Inscene

Autentyczny eksperyment został przerwany po 6 dniach. W filmie tego nie zrobiono tylko dopisano krwawe zakończenie.