PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=446373}

Eksperyment

The Experiment
2010
7,0 61 tys. ocen
7,0 10 1 60575
6,1 14 krytyków
Eksperyment
powrót do forum filmu Eksperyment

Szkoda że film był jedynie remakem obrazu z 2001 r. Aż się prosi o to aby reżyser sięgnął po prawdziwą historię eksperymentu z 1971 r. bez dodawania od siebie motywów z zabijaniem kogokolwiek czy opowiastek o wcześniejszym życiu uczestników badania. Eksperyment stanfordzki był o wiele bardziej wstrząsający niż ten film, bo wydarzył się naprawdę. Brali w nim udział zwykli studenci, na serio przebadani psychologicznie, dostawali za udział symboliczną kasę, a mimo to robili przerażające rzeczy. Poza tym prawdziwa eksperyment miał o wiele ciekawsze momenty jak na przykład aresztowanie więźniów w ich prywatnych domach albo plan wydostania ich z więzienia przez ludzi z zewnątrz. Aż boli, że ani Oliver Hirschbiegel ani Paul Scheuring nie wykorzystali potencjału tej historii.

użytkownik usunięty
antalka

Zgadzam się w 100%, niewykorzystany potencjał historii,ten film mógł być przerażająco straszny; niewykorzystany potencjał aktorski, przy lepszym scenariuszu myślę że dałoby się stworzyć Oscarowe role. Film niestety zbyt jasny i przejrzysty. Wszystko podane zostało "na talerzu", za dużo kiczu i komercji, za mało prawdy i okrucieństwa (w odniesieniu do prawdziwego badania).

ocenił(a) film na 9

Ten jak każdy remake starej przerażającej historii został zmieniony prawie nie do poznania. Aczkolwiek film podobał mi się, gra aktorów bardzo przekonywujaca. Jestem pod wrażeniem, ale z checia obejrzała bym film bez dodanych niepotrzebnych morderstw i odjętych właśnie takich momentów aresztowań itd. Film sam w sobie oceniam na bardzo dobry.

ocenił(a) film na 6

Zgadzam się. Więźniowie i strażnicy dobrani w tendencyjny sposób, denerwują są też te wstawki z życia bohaterów. Mimo to takiej historii nie da się całkowicie zepsuć, zwłaszcza gdy ma się w obsadzie tak znakomitego aktora jak Whitaker.

ocenił(a) film na 7
antalka

Całkowicie popieram. Tymczasem zostają filmy dokumentalne, które nie wiem, czy nie są jeszcze mocniejsze w swoim przekazie, bo nie zostawiają żadnych wątpliwości, że to się naprawdę działo.

dziadulus

na yt jest ciekawy dokument na ten temat, "Cicha furia: Stanfordzki eksperyment więzienny"... chyba nawet sam Zimbardo był jednym z reżyserów dokumentu, no i sam w nim występował rzec jasna:) zgadam się, potencjał nie wykorzystany w 100%, bardziej przerażające było by zaadaptowanie prawdziwej historii tego eksperymentu... bo naprawdę, to co się z człowiekiem może stać, kiedy tylko eksperymentalnie zmieni się warunki jego egzystencji i jego otoczenie, to aż nie do wiary... ech, ta nieodkryta ludzka natura...

ulass

A jestem ciekawa, jak to się potoczyło w przypadku dokumentu A. Żmijewskiego "Powtórzenie". Obejrzałabym z ciekawością, choć sama idea takich eksperymentów do mnie nie przemawia.

karolajna_7

wcześniej nie wiedziałem, że "Powtórzenie" to dokument. Byłem przekonany, że to kolejna adaptacja tego co się wydarzyło w 71 r., a teraz wyczytałem, że Żmijewski przeprowadził ten eksperyment w Polsce! :D aż mi się wierzyć nie chce, a to tylko wzbudza ciekawość... też nie jestem zwolennikiem tego typu eksperymentów, mówiąc lekko, są nieetyczne, ale dokument chętnie bym obejrzał, nie wie ktoś gdzie to można znaleźć?

ocenił(a) film na 7
antalka

widzę, że nieźle drzecie łacha z filmu, w sumie to bardzo podobała mi się wersja z 2001, tak więc oglądnę i tą :) pozdrawiam.

antalka

zgadzam się, że szkoda, że to remake... Myślą, że wrzucą kilku znanych aktorów, to film odniesie światowy sukces... czasami to się udaje ;) Obejrzałabym dla samego porównania, choć nie przepadam za kopiowaniem pomysłów.