Twórczość Zwiagincewa ocieka symbolizmem, ale co miała symbolizować ta scena? Bo jak dla mnie, jest ona jakby na siłę przyszyta do reszty filmu, ale jest dość długa, więc jakiś istotny przekaz w zamyśle reżysera musiała nieść.
Kurcze dziś nad tym myślałem a tu post na górze(film oglądałem chyba w dniu premiery a to ciągle za mną chodzi) Może ktoś coś podpowiedzieć?
Symbolizuje, że niemożność podjęcia studiów przez Sashę nie wynika li tylko z sytuacji materialnej jego rodziny, a jest raczej odzwierciedleniem stanu ducha w jakim się znajduje.
Ta scena to dopełnienie postaci Saszy. Wcześniej widzieliśmy go jedynie jako leniwego chłopaka zajętego przede wszystkim grami. Jest podobny do ojca, ale może pod wpływem studiów coś w jego życiu ruszy? Raczej nie. Okazuje się, że Sasza jest jednym z osiedlowych chuliganów chodzącym z nożem w kieszeni, który spędza wolny czas na piciu i bójkach. Tacy ludzie się raczej nie zmieniają i idealnie wpasowuje się to kontekst filmu, a właściwie jego tła, w którym widzimy mieszkańców żyjących tak samo jak ich ojcowie i matki za czasów ZSRR. Film posiada, może niewidoczny na pierwszy rzut oka, mocny wątek społeczno-polityczny i według mnie, jednym z jego ważniejszych elementów jest postać Saszy i sama bójka.