PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=561006}

Elitarni - Ostatnie starcie

Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro
2010
7,4 16 tys. ocen
7,4 10 1 15736
6,7 6 krytyków
Elitarni - Ostatnie starcie
powrót do forum filmu Elitarni - Ostatnie starcie
ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Policja to było BOPE (czaszki), a milicja ,to te skorumpowane ''policjanty'' czyli te zwykłe milicjanty, czaisz? :D

ocenił(a) film na 8
Reksul

Tak czaję :) ale to nie zmienia faktu, że właśnie BOPE to BOPE , a policja to policja nawet jeśli skorumpowana :) tak było w jedynce przynajmniej to stąd się zdziwiłem :) ale spoko może tak być.

Cobra_Choke

Może chodzi o narkotykowe milicje w favelach? Tak mi się wydaje, ale filmu nie oglądałem jeszcze :(

ocenił(a) film na 9
polizeifurreich

Jesteś najbliższy prawdy. O ile pamiętam, w Brazylii jest nielichy bałagan w tych sprawach. BOPE to policja wojskowa- coś w rodzaju żandarmerii, Policja to policja lokalna, stanowa, są jeszcze służby federalne w rodzaju FBI (Brazylia to też państwo stanowe). A gdy mówią w filmie o milicja, mają właśnie na mysłi milicję w favelach, zależną od lokalnego samorządu. Może to bardzo naciągane porównanie, ale to formacja podobna do strazy miejskiej.
Za to nie bardzo w tym filmie zrozumiełem, dlaczego policjanci zrzucają mundury i są również w milicji

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

Milicja to samozwańcze struktury, złożone ze zwykłych (nie wojskowych czyt. BOPE) policjantów, którzy usiłują wyplenić handel dragami i przestępczość (wersja oficjalna). Nieoficjalnie to po prostu mafia, która chce wszystko przejąć.