PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=376957}

Elitarni

Tropa de Elite
2007
7,6 26 tys. ocen
7,6 10 1 25834
6,2 13 krytyków
Elitarni
powrót do forum filmu Elitarni

Film zapowiada się fenomenalnie - tematyka bardzo ciekawa, ze świetnym tłem (historia BOPE, skorumpowana policja, fawele, narkotyki, piękne Brazylijki). Od pierwszych minut możemy się dowiedzieć, że nie dość, że historia ciekawa to jeszcze oparta na książce dwóch funkcjonariuszy BOPE (za którą dostali niezły ochrzan od przełożonych) i wywiadach z kilkoma innymi członkami tej formacji oraz policyjnym psychiatrą. No i wszystko fajnie aż do przedstawienia gł. wątku. Główny bohater - kapitan tej elitarnej jednostki policyjno - wojskowej poszukuje następcy, bo rodzi mu się syn i on już nie wytrzymuje tego rodzaju pracy, stresu, etc. Czyli zamiast dobrego, mocnego kina sensacyjnego (w stylu 36, czy Gorączki) przez pół filmu mamy melodramat (!) i dosyć prostą w treści (i bardzo przewidywalną) narrację ów głównego bohatera. Wielka szkoda, bo film mógł być świetny.

ocenił(a) film na 4
Martinez

Zgadzam się.
Film nader średni.

Potencjał miał potężny, ale zrobili z tego marną i lekkostrawną papkę. Nie poruszył mnie kompletnie.

A już porównywanie go do klimatu Miasta Boga to śmiech na sali.
Miasto Boga miażdżyło i uderzało. Gdy za pierwszym razem oglądałem ten film w kinie, to pęcherz prawie mi pękł, a nie opuściłem sali przed końcem.

Oglądając Elitarnych kilkakrotnie spojrzałem na zegarek ziewając przy tym. Niczym, ale to niczym mnie ten film nie ujął, ani też nie zaskoczył.