PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=227007}
5,1 14  ocen
5,1 10 1 14
Emma, puertas oscuras
powrót do forum filmu Emma, puertas oscuras

Kolejny przykład zapomnianego Eurohorroru. Odnoszę wrażenie, że hiszpański horror lat 70-tych i 80-tych nie jest tak znany jak włoski - przynajmniej niektóre produkcje. "Emma, Puertas Oscuras" Jose Ramon Larraz nakręcił w tym samym roku co znakomite "Vampyres" i "Symptoms". Oglądałem ten film po hiszpańsku, ale oto trochę informacji o fabule. Nastoletnia dziewczyna Emma (Susanna East) po potrąceniu przez samochód zostaje umieszczona w szpitalu psychiatrycznym. Dziewczyna po wyjściu z placówki trafia do domu Sylvii, psychiatry, którą ją wówczas potrąciła. Nastolatka morduje najpierw męża Sylvii, a potem lekarkę, po czym z pewną dziką parą trafia do opuszczonego hotelu.

Trochę suspensu w trakcie sekwencji toczących się w ciemnościach i cieniach opuszczonego budynku, brutalne morderstwa w stylu giallo (brzytwa idzie w ruch) i przyzwoita rola głównej bohaterki. Larraz miał obsesję na punkcie psychotycznych kobiet (obejrzyjcie np. "Symptoms" dla porównania) i choć scenariusz "Emma..." jest raczej słaby reżyserowi udało się wykreować całkiem posępną atmosferę.

Główne źródło inspiracji to niewątpliwie "Psychoza" (1960) Alfreda Hitchcocka.

khanate

Film to rzeczywiście interesujące znalezisko, świetne sceny szlachtowania i atmosfera w opuszczonym hotelu. Uwielbiam również ujęcia podczas jazdy samochodem w ciemnym lesie. Larraz potrafił stworzyć klimat.

ocenił(a) film na 8
klotz

Lubię horrory Larraza. To raczej niedoceniany reżyser w kręgu wielbicieli Eurohorroru. Co ciekawe, pierwszym horrorem Hiszpana, który miałem okazję oglądać na długo przed "Vampyres" (1974) czy "Symptoms" (1974) był "Estigma" (1980) - film ten ukazał się dawno temu w Polsce na VHS jako "Stygmat" (nie pamiętam już dystrybutora) i miałem tą kasetę w kolekcji.