PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5424}
5,4 10 tys. ocen
5,4 10 1 10346
3,8 9 krytyków
Enigma
powrót do forum filmu Enigma

chyba nie będę chciała iść na ten film, pokazywanie w złym świetle Polaków nie bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że to nasi kryptolodzy rozpracowali Enigme

użytkownik usunięty
anitamta

enigma dla ścisłości
Polacy rozpracowali enigmę z dwoma kołami szyfrujscymi, ale niemcy niebyli głupi i w1943 opracowali maszynę z trzema kołami.
Nowa wersje enigmy rozpracowali już sami anglicy.

bla bla bla
z pewnoscia tez zrobili to zupelnie nie kozystajac z prac polakow
gdyby anglia nie byla wyspa byla by taka sama kolonia nazistowska jak francja udzial w wojnie francji i angli byl poprosty smiechu warty dali sie poprostu wydymac hitlerowi a terz rzna wielkich bohaterow....

użytkownik usunięty
anitamta

Twórcy tego filmu (producent ,reżyser) są pochodzenia żydowskiego.
Tam gdzie jest Żyd, tam jest fałsz historyczny, szczególnie gdy dotyczy
spraw polskich.
Żydzi amerykańscy od lat szkalują i oczerniają Polaków i ich historię.
Np. wmówili społeczeństwu amerykańskiemu, że Powstanie Warszawskie
jest powstaniem Żydów w getto.

bredzisz chłopcze

anitamta

hmm, polacy chyba nie brali udzialu w rozpracowywaniu enigmy z czterema kolami... co do zasług polakow - na samym początku filmu ktorys z bohaterow mowi, ze wiedza jak dziala enigma wlasnie dzieki polskim kryptologom...

a w ogole film przynudnawy niestety:(

anitamta

film był nudny jak flaki z olejem, ledwo co go obejrzałam... nic się nie działo, zero akcji, fabuła jakaś pokręcona - ogółem, badziew.

anitamta

Yorrik Ty chyba jestes troche nieuświadomiony...

anitamta

jedynie co mi sie podobało to poruszenie sprawy Katynia. Pokazano że Angole i Amerykańce wiedzieli o masowych grobach polskich oficerów i inteligencji a nie zrobili z tym nic żeby nie urazić Ruskich.