Entropia

Entropy
1999
6,9 517  ocen
6,9 10 1 517
Entropia
powrót do forum filmu Entropia

użytkownik usunięty

Ktoś może podać definicję słowa entropia, która pojawia się na samym początku filmu???

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa

Pojęcie entropia łączy się bezpośrednio z II zasadą termodynamiki i strzałkami czasu. Rosnąca entropia to przechodzenie obiektów ze stanów wysoko uporządkowanych do coraz bardziej nieuporządkowanych. Ogólnie bezład.

Ps. tylko nie wiem w jakim kontekście w filmie bo nie widziałam.

mimo wszystko...właśnie. proszę ja ciebie bardzo. mam nadzieję że trochę pomogłam.

j.

użytkownik usunięty
diacetylomorfina

Wiem, że w filmie definicja entropii odbiegała nieco od tej encyklopedycznej. Nie pamiętam już dokładnie, ale było to coś w rodzaju dążenia człowieka do chaosu, czy gmatwania sytuacji.
Chyba trzeba poczekać aż znowu wyemitują film żeby się tego dokładnie dowiedzieć :)

ocenił(a) film na 10

mam ten film nagrany, za tydzień bede na starym mieszkaniu, odpale filmik i Ci napisze ;)

ocenił(a) film na 4
Aff

Niestety... ja poleciałem na ten tytuł i głęboko się zawiodłem. Widocznie nie dopatrzyłem gatunku (teraz to widzę - melodramat) i napaliłem się na jakiś - sam nie wiem - psychodeliczny thriller/dramat o głębokim, egzystencjalnym sensie. Ubolewam, bo tytuł, jak i zjawisko samo w sobie, niezwykle ciekawe, inspirujące metafizycznie, intrygujące, ale twórca z tego oryginalnego konceptu Clausiusa nijak nie potrafi wysnuć czegoś ciekawego i nieordynarnego w sensie - nietuzinkowego. Dlatego efekt jest dość cienki i błahy, jak kino familijno-propagandowe o właściwościach pro-prokreacyjnych, które negują spontaniczność i romantyzm międzyludzkich relacji zwanych miłością. Banał, frazes i sztampa niestety.
W mojej opinii ta produkcja, jak mało która, zasługuje na 4 (dla mnie to było stricte "poniżej oczekiwań"). Na pochwałę zasługuje Kelly MacDonald i kot (dopóki nie przemówił - choć efekty ok!) oraz muzyka - bardzo przyjemna i dziwnie nieprzystająca do prostackiej treści.

P.S.
W tym obrazie twórca starał się chyba zawrzeć pewne refleksje n/t entropii, którą stosuje się w znanej skądinąd teorii informacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Entropia_(teoria_informacji)
Kurcze - szkoda, że tak płodna teoria o szerokim zastosowaniu, została tak kiepsko potraktowana. Przecież taki tytuł mógłby śmiało sygnować dzieło rangi Pulp Fiction, Fight Club, czy choćby Snatch, a tu proszę - melodramat i to jeszcze w stylu nihil novi.

ocenił(a) film na 9

Entropy:
... the inexorable tendency of the universe and any isolated system in it, to slide toward a state of increasing disorder.

... niepowstrzymane dążenie wszechświata i każdego układu w jego obrębie, ku postępującemu nieładowi

(wersja filmowa, tłumaczenie oryginalne - deweloperskie)

użytkownik usunięty
prymus

Dzięki! Właśnie o to chodziło. .

ocenił(a) film na 9

Krótko - entropia to chaos...

ocenił(a) film na 9

a ktos moze mi powiedziec co to qrwa znaczy sex &przemoc?