PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=856322}
2,9 9,0 tys. ocen
2,9 10 1 8982
4,5 24 krytyków
Erotica 2022
powrót do forum filmu Erotica 2022

Niesłusznie

ocenił(a) film na 5

Film hejtowany niesłusznie. Nie jest to kino wybitne, ani nawet dobre, ale wystawianie jedynki jawi mi się jako złośliwe działanie, tudzież bezrefleksyjne zasugerowanie się opinią znanych krytyków.
Mam żal za mało oryginalną zżynke motywów Opowieści Podręcznej, czy Czarnego Lustra. Nie ma w tym filmie kreatywności, choć potencjał jest. Niemniej, nie ogląda się go źle, zmusza do podjęcia jakichś rozważań, zastanowienia się. Dodatkowo, narracja trzyma w napięciu. Myślę, że twórcy spodziewali się tak niskich ocen. To tylko zrobiło im reklamę, w ramach zasady "nie ważne jak mówią, byleby mówili".

przewrotnie

Jeżeli taki temat nawet wśród lewicujących recenzentów ma oceny w skali 5-6, to nie ma w tym nic złego, że ktoś może dać oceny w skali 1-3. Czy Tomasz Raczek też podpada pod "złośliwe działanie" ze swoją oceną?

ocenił(a) film na 5
SteelMike

W mojej opinii, Raczek przesadził. Ocena jest skrajnie niesprawiedliwa. Myślę, że nie działał złośliwie, bo jest zbyt merytoryczny. Czekam na vloga z opinią, wtedy się dowiem.
...
Złośliwe jest dawanie 1, bo film dla części społeczności jest "lewicujący", a żyjemy w takich czasach, że lewicę światopoglądową trzyma się ciągle na muszce i wali z kalacha przy każdym, choćby najmniej niewinnym powiązaniu. Ludzie, tak jakby zrezygnowali z myślenia i empatii, widząc wszędzie próby zamachu na Polskę i tzw. tradycyjne wartości. Jeszcze trochę, a spełni się scenariusz Zulczyka z "Czarnego słońca". 

przewrotnie

Bo tak jest, lewica oczernia Polskę na każdym kroku, wyolbrzymia każdy problem, mimo iż w tych postępowych krajach dzieje się gorzej. Nic dziwnego, że część społeczeństwa ma dość takiego "plucia w twarz".

SteelMike

Hehe, tak mnie rozbawiłeś, że aż się zalogowałem, żeby odpowiedzieć. Byłeś w tych "postępowych krajach", mieszkałeś? Tak się składa, że ja przez parę miesięcy mieszkałem w Berlinie i moje wrażenia są jednak takie, że jeżeli gdzieś jest "gorzej", to niestety ale w Wwie, Krakowie czy Łodzi. I nie chodzi tylko o wymiar materialny, ale o ludzki, o zwykłą życzliwość w metrze, na ulicy czy w urzędzie. Wyłącz TVP i przejedź się poza granice swojego kwadratu, dowiesz się czegoś w końcu o świecie.

McDuck

Mnie nie interesują wrażenia jednej osoby tylko statystyki europejskie.

SteelMike

A skąd bierzesz te statystyki? Z Wiadomości TVP, portalu Niezależna czy felietonów Rafała A. Ziemkiewicza? Jedyna wiarygodna statystyka jest taka, że w ciągu ostatnich 15 lat na ten zgniły, straszny do życia Zachód wyjechało z tej nadwiślańskiej krainy mlekiem i miodem płynącej ok. 1-2 miliony Polaków i 90% z nich to ewidentnie masochiści, bo nie mają zamiaru wracać do miejsca, gdzie byłoby im lepiej :) O dziwo, mieszkańcy tego opresyjnego i strasznego do życia Zachodu też się nie palą do przyjazdu do naszej polskiej ziemi obiecanej, bo przez ten czas zamieszkało ich u nas tylko ok. 100 tys., a w większości - po paru latach, po wypełnieniu kontraktu - wracają tam, gdzie mają gorzej.

McDuck

Z Eurostatu i innych instytucji europejskich. Łyso ci?

SteelMike

Nie sądzę, żeby subiektywne pytanie o zadowolenie mogło stanowić podstawę do wniosków obiektywizujących, ale jeżeli już, to pragnę donieść, że wedle tegoż samego Eurostatu mieszkańcy wściekle lewackich (aborcja, eutanazja, LGBT itd.) krajów, takich jak Belgia, Holandia, Finlandia czy Dania oceniają wyżej swoje zadowolenie z życia niż Polacy, a Francuzi, Niemcy i Szwedzi prawie tak samo. I co mi na to powiesz, Misiu? Teoria chyba nie wytrzymuje zderzenia z praktyką...
https://twitter.com/EU_Eurostat/status/1192426476987043845/photo/1

McDuck

Z Polski ludzie uciekali za czasów Po, tak samo jak teraz. Jeśli masz kogoś znajomego we Francji lub Włoszech to zapytaj, co tam się dzieje. Bo ani TVPis ani TVN, tego nie powiedzą. Tam już regularna wojna, jest na ulicach.

McDuck

@McDuck ale sugerowanie, że w Polsce ludzie są niezadowoleni, podczas gdy są bardziej niż w niż we Francji, Niemczech, Szwecji, jest manipulacją. Różnica między Polską, a pierwszą Belgią to tylko 6%. Także kogoś tu poniosło z tym zderzeniem. :)

SteelMike

Na wstępie chciałem podkreślić, jak miłe jest to, że możemy podyskutować w kulturalnej atmosferze :) Po drugie, badań satysfakcji z życia - ze względu na ich subiektywny charakter - nie brałbym na poważnie przy określaniu, w którym kraju żyje się lepiej. Odpowiadając koledze MegaMaro chciałbym uściślić, że w ciągu ostatnich 2 lat byłem wielokrotnie we Włoszech i żadnej wojny na ulicach nie widziałem. Moja opinia generalna zaś jest taka, że wyjątkowo źle urządzony jest ten nasz kraj nad Wisłą, dużo gorzej niż kraje zachodniej Europy (choć i tam nie wszytko jest idealnie, patologii różnorakiej też tam cała masa). Jedyną przewagą Polski jest to, że jest to mój kraj, tu się urodziłem i z nią jestem związany kulturą, językiem, krwią... To bardzo trudna miłość.

McDuck

To, że nie widzisz wojny na ulicach, podczas swojego pobytu, to nie znaczy że tego nie ma. Chociażby Francja, tam co chwile są jakieś awantury i zadymy. We Włoszech ludzie nie są zadowoleni z przyjmowania imigrantów, ale być może nie w każdym regionie jest tak źle. Przecież we Włoszech nawet mafia włoska jest przeciwna imigrantom. W krajach skandynawskich są protesty przeciwko muzułmanom. To wszystko nie dzieje się bez przyczyny.

McDuck

Wojna jest w większości przeciw ograniczeniom, praw, wychodzą z lewa jak z prawa. Ost. Nawet dziennikarze wyszli i się napi.. Co do naszego podwórka, to u nas nie ma Polskich Elit (Katyń, reszta Niemcy) i mamy zakodowane że musimy być wasalami. 123 lata zaborów, 50 lat Socjlizmu i 30 lat zje.anych rządów zrobiło robotę, nawet teraz jedni są wasalami Niemiec, drudzy USA/Izraela. Kolejna sprawa łatwośc manipulacji społeczeństwem, nie wiem czy to też nie jest, fenomen na skale Światową że 80 % społeczeństwa uważa partie centro lewicowa/socjalistyczna za Prawice:-D wiesz gdzie jest, dobrze w rejonie "Azjatyckich Tygrysów" bo oni bzdetami, się nie zajmują.

SteelMike

A tak na marginesie, zadziwił mnie mocno fakt, że uznałeś jako arcydzieła zarówno film "Nieplanowane", jak i "Taxidermię"...

ocenił(a) film na 5
SteelMike

Czym jest oczernianie Polski? Mówieniem głośno, że Polacy tak jak wszystkie inne narody świata nie składają się tylko z bohaterów, ale także z tych, co potrafili zamknąć Żydów w stodole i te stodołę podpalić? Czyt. normalnym, krytycznym podejściem do historii? Gdzie się dzieje gorzej? W Skandynawii, gdzie jest najwyższy odsetek ludzi zadowolonych z życia? Wyolbrzymianie problemów? Agonia służby zdrowia, praktyczny brak rozdziału kościoła od państwa, brak niezawisłości sądów, czy mówienie o tym to "wyolbrzymianie". Lewica nie "pluje w twarz", bo w twarz można napluc jednej konkretnej osobie, a nie abstrakcyjnemu bytowi jakim jest "naród" złożony z 36 mln różnych ludzi, tylko widzi i mówi o tym, co jest beznadziejne i zamiatane pod dywan.

przewrotnie

Wiesz, jak pewna grupa ciągle mówi, że tu jest gorzej niż nawet w Korei Płn. itp, to jak takie osoby brać na poważnie?

Według danych z 2018 roku, Polska miała taki sam poziom zadowolenia, co kraje skandynawskie, więc argument taki średnio przydatny. Tak samo wyglądały wyniki z 2019 roku.

Agonia służby zdrowia? Zobacz co się działo ostatnio w Belgii. Olano starszych ludzi i ich nie leczono, żeby trzymać miejsca dla młodych. Nawet AI się zajęło tą sprawą. W wielu krajach służba zdrowia leży.

Brak rozdziału kościoła od państwa - rozwiń to, bo dlaczego kościół miałby nie wypowiadać swojej opinii i nie głosić poglądów, jak jest to ideologia tak samo jak każda inna?

Niezawisłe sądy? Mowa chociażby o tym niepokornym Tuleya? Kiedyś było lepiej, jak PO miały wyroki na telefon?

przewrotnie

"Żydów w stodole i te stodołę podpalić" podaj jeden dowód, tych bredni co tu wypisujesz. Nawet z gazety której pewnie czerpiesz wiedze, jest cały artykuł o "ekshumacji w Jedwabnym" i kto go zablokował https://oko.press/dlaczego-chcial-wstrzymania-ekshumacji-jedwabnem-prostujemy-kl amstwa-manipulacje/

przewrotnie

to coś to jest straszna kupa, szkoda czasu i oczu na to

ocenił(a) film na 2
przewrotnie

Sorry, ale tutaj tylko zdjęcia są OK i muzyka specjalnie nie przeszkadza. Reszta to totalne dno. Nawet aktorsko wypada fatalnie, szczególnie w tej drugiej noweli aktorzy grali niczym w "Pamiętnikach z wakacji". Nie zasługuje ten film na więcej niż 2/10.