PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27403
6,1 37 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

Miałem wielkie nadzieje związane z tym filmem. Sam pomysł wydaje się żywcem wzięty z
poważnego amerykańskiego kina. Momentami niezła była atmosfera w filmie, jednak trudno
powstrzymać się od licznych komentarzy. Jednym z największych zgrzytów był główny
bohater. Już nawet wizualnie człowiek nie jest przekonywujący (widać wyraźnie, że facet
jest biały), a jego postępowania po prostu głupie. Faceta po prostu nie da się lubić.
Rozumiem, że twórcom zależało na ukazaniu desperackiej walki o przetrwanie, która
przywołuje pierwotne instynkty, ale najnormalniej im to nie wyszło. Wizerunek Polaków też
jest dość kontrowersyjny. Mimo paru całkiem klimatycznych momentów i ciekawemu
pomysłowi, film drażni nas bohaterem, paroma absurdami oraz zwyczajną nudą.

ocenił(a) film na 5
szmyrgiel

przestań prawić, że wizerunek Polaków jest dość kontrowersyjny.
Co tutaj było kontrowersyjnego?

karlwerner

Polacy wydawali mi się przesadnie zacofani, wyglądali jakby z byli z PRL(chociaż mogę się mylić, nie wiem jak wyglądają polskie wsie w górach). Nie zmienia to jednak faktu, że film był słaby (sądząc po waszej ocenie, też trochę tak uważacie ;)).

ocenił(a) film na 5
szmyrgiel

Mnie się za to nie wydawali. Nawet jak bym sie postarał to nie znalazł bym jakichś scen kpiących z Polaków...
nie szukajmy dziury w całym.
Co tam było zacofanego? Piły mechaniczne, czysta polszczyzna z kilkoma wulgaryzmami.

Wyjedz z miasta na jakąkolwiek wieś i dlugo nie bedizesz musiał szukać. Zmienisz zdanie i jeszcze powiesz, że film pokazał nas w calkiem dobrym świetle. ;)

ps. film kiepski... całkiem jak ferdynand

ocenił(a) film na 3
szmyrgiel

Zrozumcie wreszcie że film nie dział się w Polsce. jakim cudem kraj znajdujący się w rosyjskiej strefie wpływów miałby panoszących się po nim jankeskich żołnierzy. To prawda że reżyser tego filmu to lewacki ułom co wierzy w więzienia CIA w Polsce, ale naprawdę inteligentnym ludziom nie przystoi taka wiara w to co jest w tym filmie. To już prędzej kraj z tego filmu przypominał np. Rumunię gdzie też miały być te więzienia. Ale to też jest umowne - faktem jest że ten film został zrobiony przez kompletnego lewusa ignorującego podstawowe fakty.

tc1987

Ile prawdy jest w tym filmie jest tematem dyskusyjnym, ale to nie ma większego znaczenia. Nie wiem czy u nas (Polaków) Amerykanie mają swoje wiezienie dla jeńców z Afganistanu, i nawet specjalnie mnie to nie interesuje. Film jest mierny, nie zależnie od tego ile jest w nim prawdy i jaki jest ukazany w nim portret Polaków.

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

"(...) poważnego amerykańskiego kina (...)" - i zrobiłeś tu poważną polską komedię ;)

vicovaro25

A niby jakie kino stara się udawać ten film? Mamy tutaj tematykę wojny w Afganistanie, tajne placówki amerykańskich żołnierzy itd- tylko Amerykanie w swoich filmach poruszają takie tematy.