PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27403
6,1 37 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

Dużo treści,mało słów.Akcja dzieje się w Polsce.A mogłaby w każdym zakątku świata.Przypomnę co niektórym że sprawa więzienia terrorystów islamskich na ziemiach polskich jest cały czas aktualna i nie zakończona.Komuniści,z Kwaśniewskim na czele plączą się mówiąc o tej gorszącej sprawie.Zapewne wzięli grubą forsę od amerykanów oddając w imię"słusznej sprawy" na czas jakiś naszą suwerenność.Film mi się podobał.Pokazał człowieka z drugiej strony okopu,pokazał wroga ,który tak jak my czuje,walczy o wolność za wszelką cenę,walczy o życie.Na jego tle polacy w oczach reżysera to psiakrewski naród,chamowaty,bez kultury,chociaż...chrześcijański!Film filozoficzny.Zanim komuś odbierzemy godność i honor warto poznać motywy jego działania,sposób myślenia.Odkryć jego samego.Każdy ma prawo do życia.I każdy ma prawo mieć własne idee.Nie można jednak stając w ich obronie zabijać innych.

wilkrobert132

No właśnie mi też się bardzo podobał i szczerze mówiąc zaskoczyły mnie tak krytyczne opinie. Ok, może i faktycznie pewne schematy są bezsensowne i nielogiczne ale nie o to tutaj chodzi - są takie filmy, w których po prostu wczuwam się w sytuację głównego bohatera i nie dbam zbytnio o samą strukturę fabuły i ten obraz z pewnością do takich należał. Jest to film piękny wizualnie, ze świetną muzyką i niekiedy ciekawym sposobem kadrowania. Niesamowita jest scena jak główny bohater biegnie w dal brodząc w nienaruszonym śniegu, rzut z góry na jedyną wydeptaną przez niego ścieżkę i ciągnącą się przed nim pustkę... Rozumiem dlaczego się mógł nie podobać ale dla mnie film godny polecenia.

vene

Vene.Według mnie ...Jesteś godna polecenia.I to na całe życie...