PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27402
6,2 29 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

"Essential Killing" to podobno jeden z najciekawszych filmów polskich ostatnich lat. Nagradzany na światowych festiwalach i przyjęty z zachwytem w kraju narodził w mojej głowie nadzieję na dostosowanie się do światowych formatów naszego kina. Co się okazało? Oczywiście doceniam odwagę za podjęcie takiego tematu oraz za oryginalne ujęcie. Chociaż w moim odczuciu to nie wystarcza. Oryginalność to w tym przypadku tylko bezlitośnie długie panoramy. Jednocześnie sama gra aktorska Gallo oparta na intuicji nie przekonuje. Dla mnie można to zaliczyć jako coś z pogranicza dokumentu wymieszanego z baśniowością. Już takie zestawienie nie może być niczym dobrym. Reżyser Skolimowski balansuje cały czas. Zarówno w treści formy jak i treści. Stawia bohatera w ekstremalnych warunkach, eksperymentuje na nim nieustannie i w gruncie rzeczy nic wielkiego z tego nie wynika. Same zdjęcia może urzekają pięknem natury, ale odczuwa się ciągły brak (może kwestia stylu - stawiam uzasadniony ?). Na koniec krótko i na temat: lubisz eksperymentować, proszę bardzo próbuj. Chcesz obejrzeć kino wyższych lotów, nie zaczynaj.

ocenił(a) film na 3
piter_sobiecki

Jak dla mnie to co widziałam można by spokojnie zamknąć w 30 minutach...dłużyzna, wieje nudą, to nie mój typ niestety...dziękuję dobranoc

ocenił(a) film na 3
Black_Pearl_2

Jestem w szoku, ostrzyłem sobie zęby na ten film kilka miesięcy, włączyłem i cały czas czekałem aż się zacznie - w końcu się skończył. Senny klimat, na granicy śmieszności, nonsensu i kiczu. Jeżeli to ma być najlepszy polski film ostatnich lat to ukazuje dramat naszego kina, dzięki bogu możemy sobie przypisywać Polańskiego jako twórcę. Nie wiem co brali recenzenci przed seansem, ale też chcę te tabletki...