PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556399}
5,4 27 tys. ocen
5,4 10 1 27402
6,2 29 krytyków
Essential Killing
powrót do forum filmu Essential Killing

co z tego ze osoby trzecioplanowe mówią po polsku? Autorowi chodziło o to aby ukazać to że głowny bohater jest nie z tego świata, nic nie rozumie. Nie jest powiedziane gdzie rozgrywa sie akcja, Nie jest powiedziane kim jest głowny bohater, jakiej narodowosci, dlaczego ucieka... chodzi o tą niewiadomą. Na początku filmu mamy wrazenie ze akcja rozgrywa sie gdzies na bliskim wschodzie ale nie mamy określone konkretnie gdzie to jakim cudem "mohammed" (nie wiem skąd wzieło sie to imie na filmwebie jak przeciez głowny bohater jest bezimienny) nagle znajduje sie w polsce? Nie chodzi o miejsce nie chodzi o czas bo to tylko metafora. A wiec prosze wszystkich pseudofilozofów o nie szukanie jakiś głupich szczegółów ponieważ one nie istnieją! Motywami przewodnimi jest ucieczka, chęć przetrwania, pragnienie życia. Nic nie jest konkretnie powiedziane ani opisane i o to właśnie chodzi.

ocenił(a) film na 5
___ice___

Nie do końca zrozumiałeś ten film.Osoby trzecioplanowe mówią po polsku, bo akcja zapewne dzieje się w Polsce.Nie wiem, czy słyszałeś o aferze dotyczącej tajnych więzień FBI w Polsce(jeśli nie, to sprawdź w internecie).
Jeśli chodzi o zmianę miejsca akcji, to chyba umknął Ci moment kiedy więźniowie są przewożeni z workami na głowach i słuchawkami(tzw. stoperami).Co do "motywu przewodniego", to też nie jest tak do końca, jak napisałeś.Ja bardziej odebrałem, to jako postawienie człowieka w sytuacji bez wyjścia i zmuszonego do zabijania(Essential Killing).W każdym bądź razie taka jest moja interpretacja:).

ocenił(a) film na 6
_Woland

W sumie to może i masz bardziej racja niż ja. Co do motywów to jest ich wiele ale nie zagłębiajmy sie. A co do umiejscowienia akcji itp. Sam reżyser był u wojewódzkiego i wypowiadał sie a więc nie są to moje słowa. Inspiracją były te tajne wieźienia fbi w polsce. Ale Skolimowski sam powiedział że nic nie jest bez pośrednio powiedziane ani o jaki konflikt chodzi ani kim jest głowny bohater. Chodziło raczej o to aby postawić go w całkiem innym świecie w sytuacji beznadziejnej bez wyjścia. I zobaczyć jaka bedzie jego reakcja. Chęć przetrwania...

ocenił(a) film na 9
___ice___

Przy okazji, jeden napisal drugi powtarza. To nie tajne wiezienia FBI (niby czemu FBI ?) tylko CIA- jest "skromna" różnica miedzy tymi słzbami :D

ocenił(a) film na 5
olek89

Napisałem FBI przez pomyłkę i zaraz po napisaniu postu próbowałem edytować,niestety bez skutku:)