Ewolucja planety małp

Dawn of the Planet of the Apes
2014
7,0 93 tys. ocen
7,0 10 1 92965
7,1 41 krytyków
Ewolucja planety małp
powrót do forum filmu Ewolucja planety małp

Kuriozalny

użytkownik usunięty

Jak w tytule - co dotyczy także treści. Ale chciałem także napisać ze ten fim jest w pewnym sensie żałosny z jeszcze innego powodu.
Jeśli dobrze odczytuję intencje autorów chcieli powiedzieć tym dziełkiem coś krytycznego nt ludzi a z drugiej strony pokazać drugi "zwierzęcy" punkt odniesienia. Takie trochę ekologiczne przesłanie na miarę hollywoodzkich możliwosci. Tymczasem właśnie ta druga strona jest totalnie sztuczna. Wygenerowane w komputerze małpy nie istnieją - nie ma tak wyglądającego gatunku na ziemi (akcja się dzieje prawie współcześnie). To jest takie dziecinne wyobrażenie odizolowane właśnie od prawdziwej natury. Jakby autorzy nie byli w zoo nigdy i nie widzieli szympansa.
Wiem ze to ma być rozrywka ale to jest jakieś centralnie głupie. I wolę te stare filmy gdzie aktorzy ganiali w maskach a nie to powyższe gdzie w sumie tez jest pseudomałpia maska tyle że zrobiona w komputerze.

Czy ty masz mózg? Efekty specjalne, małpy, są tutaj na najwyższym poziomie, więc czytając twój bełkot niedobrze mi się robi. Boże, co za ludzie.

użytkownik usunięty
regox

A dlaczego bełkot? Nie neguję jakości efektów specjalnych które sa już przyzwoite w prawie każdym filmie, to kwestia komputera. Ja zwracam uwagę że to co jest przedmiotem tworzonych efektów jest bez sensu - czyli pseudo małpy - gatunek którego niema na naszej planecie a film zdaje się jest o szympansach - zgoogluj je sobie to pojmiesz.
Na podobnej zasadzie efekty specjalne w filmie o roboto-samochodach tez są kuriozalne mimo że realistyczne, ale to film dla dzieci - bardzo umowny.
Tu miał być film s-f ale tylko troche oddalony od rzeczywistosci - małpy w końcu uciekły z wspólczesnego laboratorium.
Ale ok, chyba się nie rozumiemy więc pokój - nie musisz się tak unosić od razu.

JA PIE*OLE. o czym ty człowieku piszesz? gatunek pseudo małp którego nie ma na naszej planecie? możesz mi to bardziej wyjaśnić, bo chyba w życiu gorszego debilizmu nie słyszałem.

Ręce mi opadły. Jak ty możesz pisać o tym, że ten film miał być "trochę oddalony od rzeczywistości" gdzie w filmie występują inteligentne małpy? O co ci dokładniej chodzi z tymi małpami, że piszesz że nie ma ich na naszej planecie? Przecież to film!

użytkownik usunięty
regox

No jasniej nie potrafię. Ale moze inaczej, prościej - film jest zdaje się jest o szympansach które w wyniku eksperymentu stały się inteligentne. Zabrało im to 10 lat. No to chyba powinny to być dalej szympansy a nie 2 metrowe szympanso-gorylo-humanoidy?
Rozumiem ze was to nie dziwi bo nie widujecie szympansa na codzien ale pewnie gdyby film był o inteligentnych psach to byście się zdziwili że chłopaki od komputerów zrobili coś co jest wielkości człowieka ma m mimikę człowieka i wogóle do psa niepodobne ;-)

capisci?

ocenił(a) film na 7

Akurat anatomicznie, fizycznie te małpy są realistyczne i takie jak prawdziwe. Nie realistyczne były w latach 60 - wyprostowane jak czlowiek, postawy czlowieka itd. Tutaj maja postawe malpy, wielkosc malpy. Miny człowieka akurat tutaj w żadnej scenie nie widziałem.

użytkownik usunięty
Hildefix

zobacz sobie w internetach zdjęcie szympansa to zrozumiesz o co mi chodzi

może dlatego to jest to sci-fi, podkreślam fiction a nie film dokumentalny...

użytkownik usunięty
qssy

w sci-fi jeśli akcja dzieje sie w terażniejszosci większosć przedstawionego świata jest normalna zazwyczaj.

Widzę że wiedzę o świecie czerpiecie głównie z filmów.
Proponuję zakończyć wątek tym optymistycznym stwierdzeniem.

to mnie pocieszyłeś, podkreśliłem fiction a Ty mi "Widzę że wiedzę o świecie czerpiecie głównie z filmów."

Nie jestem pewna czy znasz znaczenie skrótu sci-fi gwoli wyjaśnienia - science-fiction, gdzie słowo "fiction" oznacza FIKCJE - FANTASTYKĘ. Więc trzymając się gatunku filmu twórcy równie dobrze mogliby sobie zamiast małp stworzyć latające myszy i nikt nie miałby się prawa przyczepić. Sci-fi rządzi się własnymi prawami. Jak dla mnie wygląd małp w tej produkcji nie odbiega zbyt od wyobrażeń przeciętnego człowieka - który nie ma styczności z szympansami na co dzień - o inteligentnych małpach. Jeżeli zrobiliby je zbyt realistyczne to my jako widzowie nie mielibyśmy przed nimi pewnego respektu, a co dopiero bohaterzy w filmie. Film wydałby się parodią. Poza tym nie wiem czy miałam tylko przywidzenia, ale zauważyłam tam również goryle, które jak najbardziej dorównują wielkością człowiekowi.