PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=686419}
7,3 206 tys. ocen
7,3 10 1 205827
7,7 99 krytyków
Ex Machina
powrót do forum filmu Ex Machina

Pomysł ciekawy, niezła muzyka i gra aktorów. Fajnie że poruszali temat sztucznej inteligencji, chociaż dla mnie mogliby bardziej go rozwinąć, przeanalizować itp. bo to bardzo interesujące.

Największą wadą filmu była dla mnie postać Ewy. Jej twarz była w 100% ludzka, zagrana przez aktorkę, przez co nie kojarzyła mi się z robotem, a z cyborgiem, który ma przynajmniej ludzką twarz i mózg. Przez co nie zrobiła na mnie wrażenia, takiego jak powinna, bo tutaj powinno być wrażenie że jest to 100% robot, szczególnie właśnie twarz i mózg. Miałem w świadomości że to jest człowiek i nie dałem się niestety oszukać, co popsuło znacznie efekt. Dla mnie mogliby jej dać twarz bardziej przypominającą robota, a nie prawdziwie ludzką.

ocenił(a) film na 6
tomfilmowiec

Dlatego, że to jest AI, a nie jakiś tam robot. To było nawet dość dobrze poruszone w filmie. Sztuczna inteligencja to też możliwość wyrażania emocji. A jakie emocje wyrazi metalowa puszka?

Logan87

Robot oznacza 100% maszynę. AI to określenie sposobu działania mózgu tej maszyny. Robot może być z AI albo bez.
Zresztą to tylko terminologia. Nie w tym rzecz. Chodziło mi o to aby twarz tej dziewczyny była trochę bardziej prymitywna, a ona
była idealnie taka jak człowieka, w końcu była zagrana przez aktorkę. Dla mnie mogliby tę twarz zrobić komputerowo (np. taką jak widzimy w grach komputerowych),
albo faktycznie ją stworzyć, wtedy dla mnie miałoby to większy wizualny realizm, lepsze wczucie się w film. Takie subiektywne odczucia po prostu.