Czemu do tej pory nikt nie postawił Busha przed sądem za kłamstwa i inwazję na obce niezależne i niepodległe państwo Irak? Jakim cudem wysłanie na śmierć tysięcy amerykańskich żołnierzy (i nie tylko) uszło mu płazem? Czy jeżeli Rosja stwierdziłaby, że ma dowody na istnienie programu atomowego np. w Gruzji to miałaby prawo dokonać inwazji?
Z tego samego powodu, dla którego nikt nie postawił przed sądem Roosvelta (Japonia, Niemcy), Johnson i Nixon (Wietnam), Bush senior (Bliski Wschód), Clinton (Serbia), a z czasów współczesnych także Obama czy Sarkozy (Liban). Po prostu, historie piszą zwycięzcy i oni właśnie decydują kogo osądzić a kogo uniewinnić, jakie wydarzenia popularyzować a co ukrywać. Jakikolwiek amerykański prezydent zostanie osądzony tylko w jednym jedynym wypadku- kiedy USA stracą status państwa hegemona na rzecz Chin. Co staje się coraz bardziej prawdopodobną perspektywą.......
A tak ogólnie to nie przeceniałabym roli polityków (tak zwanych przywódców państw), to są tylko marionetki osadzone na wyeksponowanych, prestiżowych stanowiskach, odgrywają swe role w spektaklu, ale kto inny pociąga za sznurki. Prawdziwi decydenci to rodziny oligarchów - właściciele banków, mediów, największych korporacji, przemysłu naftowego i zbrojeniowego. To im zawdzięczamy wojny, politycy jedynie wykonują polecenia.....
Z ciekawości spytam co miałeś na myśli w tym zdaniu "nikt nie postawił przed sądem Roosvelta (Japonia, Niemcy)"?
historia
śmierć ludności cywilnej (niezgodna z Konwencją Genewską)
np bombardowania Drezna, oraz atomówki w Japonii.
Tak jak kolega napisał wyżej wygranych się nie osądza, hitlerowcy za takie działania stanęli przed sądem, bo przegrali.
Kompletnie przemilcza się fakt że Japonia miała wszelkie prawo zaatakować te obsrane Pearl Harborn, bo US.A napadło Japonie.Niedośc że napadli,ta wojna z ich strony była obrzydliwa, w wynika ich działań ludnośc cywilna głdowała to jeszcze wywalili kilka bomb atomowych. Powinno sie hamburgerów douczać w necie
Przybijam Ci piątkę za trafną ocenę sytuacji, dodam tylko że nowymi ukrytymi w cieniu, kulisach i tylnych fotelach oligarchami są głównie Żydzi.
Dlatego ze Bush-owie to klan. To tak jak chcialbys postawic teraz Kaczynskiego za nagminne lamanie konstytucji. Aaaa no ta, jego nie mozna bo kieruje calutkim panstwem z tylu. Taki malutki niziutki k..... cwaniaczek.
kiedy PO i ich klan komunistów już nie może tyle kraść to nagle łamana jest konstytucja hahaha dobre dobre
Jeszcze powiedz, że prokurator Piotrowicz jest obrońcą uciśnionych to Ci parsknę śmiechem w twarz. Skąd was biorą, ja p..lę. Naprawdę wyborcy Kaczyńskiego to ćwierć inteligenci.
1 czy 2 Piotrowiczów kontra całe zastępy i szeregi byłych PZPR, ubeków, resortowych dzieci z PO, no tak całkiem ciężko to wyważyć homo-sovieticusom.ps - dla twojej wiadomości nie głosuję ani na tych an na tych, wiem że ciężko to zrozumieć zwykłemu człowiekowi ale jak ktoś widzi złodziejstwo PO to nie jest z automatu wyborcą PiSu.
Z jednej strony mamy pis ktory dazy do stworzenia panstwa w pelni katolickiego z lekkim zapachem dyktatury a z drugiej po ktore gdyby mogla sprzedala by nawet twoje majtki byleby nawalic na koncie jak najwiecej zer. Tu i tu syf ale ze robie to bez gumki i z zona nie chcemy aborcji a nie lubie jak mnie okradaja to jednak blizej mi do pisu niz do po
Nadal uważasz że PiS nie okrada obywateli i różni się czymś od innych partii? Pytam przez ciekawość?!
Inwazja na obce niezależne i niepodległe państwo Irak? W 2003 roku? Skąd się biorą tacy durnie, którzy tak mówią? Może jeszcze demokratyczne państwo? Niezależnie od fałszywych powodów ataku na Irak Husajna i całej tej późniejszej otoczki, społeczność cywilizowanego świata dużo wcześniej powinna postawić tego zbrodniarza przed międzynarodowym trybunałem za zamordowanie setek tysięcy ludzi, Kurdów i innych. Jedynym plusem fatalnego postępowania administracji młodszego Busha było właśnie obalenie wielokrotnego mordercy i postawienie go przed sądem. Choćby dlatego było warto!
Kiedyś myślałem jak Ty, ale mi przeszło, to doprowadziło do destabilizacji całego Bliskiego Wschodu. Pełno tam zamachów, wojen i żadnego spokoju. Miliony ludzi wypędzono lub zabito i Ty naprawdę uważasz że było warto? Można im było pomóc jak nam w latach osiemdziesiątych (wspierać finansowo Kurdów i i innych )ale wyzwolić powinni się sami.
Masz rację. Zgadzam się w 100 procentach. Usunięcie krwawych i brutalnych dyktatorów spowodowało destabilizację w wielu regionach świata. Demokracja tam nie zadziałała i sytuacja się pogorszyła, więc wychodzi na to, że mimo tak wielu ofiar lepiej było utrzymywać watażków i satrapów. No cóż, taki dziwny jest ten świat, trudno to zrozumieć... A jeśli chodzi o Saddama, to nie było warto, trzeba było go trzymać pod kontrolą. Czas pokazuje, że nawet sami Amerykanie chyba doszli do tego samego wniosku, ale wkurza mnie mówienie o Iraku Hussaina jako wolnym, biednym kraju zaatakowanym niesprawiedliwie z zewnątrz...