PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=449973}

Fala

Die Welle
2008
7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33708
6,6 7 krytyków
Fala
powrót do forum filmu Fala

Zafrapowały mnie ostatnie sekundy filmu, kiedy nagle nauczyciel przybiera taki wyraz twarzy, jakby nagle coś go oświeciło, coś sobie przypomniał albo zdał sobie sprawę z czegoś oczywistego. Ma ktoś pomysł na interpretację?

Weronekk

Chciał pokazać uczniom jak powstaje nazizm, a sam zapomniał o tym jakie może mieć skutki - i właśnie w tym momencie o tym pomyślał? Albo po prostu zdał sobie sprawę z tego do czego doszło przez jego eksperyment.

ocenił(a) film na 7
BlackWinterDay

nie wydaje mi się że to doszło do niego w tym momencie. on już wiedział dzień wcześniej że popełnił. po rozmowie z marco to sobie uświadomił. w ostatniej scenie jego mina wyrażała bardziej niedowierzanie z zaskoczeniem. nie wiem może zobaczył przed samochodem tłum rozwścieczonych anarchistów? (zart) ciężko stwierdzić

kazik_21

ale frapujące, nie?

kazik_21

Do końca myślał, że eksperyment uda się bez komplikacji zakończyć - i nagle uczeń ginie a on sam jest aresztowany. To mogło być dosyć zaskakujące...

BlackWinterDay

E, mógł myśleć o pozytywnym zakończeniu, dopóki ten gostek się nie zabił (o ile dobrze pamiętam, bo mnie takie rzeczy szybko uciekają^^). Potem to chyba już wiedział, do czego doprowadził jego eksperyment. To byłaby zbyt prosta interpretacja.

ocenił(a) film na 7
Weronekk

no mogl myslec o pozytywnym zakonczeniu ale nie mogl przewidziec ze komus odbije. ale czy na pewno? przeciez ten ktory na koncu strzelal zachowywal sie jak psychopata od samego poczatku.

kazik_21

No tak. Ale myślę, że raczej wtedy nie pomyślał o tym psychopacie.

ocenił(a) film na 10
kazik_21

Dokładnie, nie przewidział, że w eksperymencie może wziąć udział chory psychicznie, psychopata. Już w momencie, gdy przyszedł do jego domu powinien reagować i powiedzieć mu "to tylko takie jaja, chciałem wam pokazać jak działa autokracja, to wszystko". Zrobił inaczej - wzbudził emocje a później zgasił ich wiarę i marzenia - większość ze spuszczonymi minami poszła do domu; ale chory nie wytrzymał i odbiło mu do reszty.

Weronekk

właściwie zaraz po jej napisaniu uznałam że jest bez sensu ale nie da się skasować ;)

Weronekk

Pomyślał że pójdzie do więzienia? I że powinien był to przewidzieć, bo przecież Hitlera tez aresztowano.

BlackWinterDay

chociaż nie wiem jaka jest kara za takie coś

BlackWinterDay

Powinni napisać interpretację do tego ;D Wiem, że każdy może sobie dopowiedzieć swoje zakończenie, ale ja wolę konkrety ;p

ocenił(a) film na 8
BlackWinterDay

Hitler popelnil samobojstwo, nie zostal aresztowany.... nie wiem jak takich rzeczy mozna nie wiedziec, ale mniejsza...

ocenił(a) film na 9
RaKo1992

Do szkoły niedouczony ćwoku, a w 23' frajerze to gdzie Był Wujek Adi??Na wczasach??

ocenił(a) film na 7
BlackWinterDay

"Hitlera aresztowano" you made my day

ocenił(a) film na 7
simon999x

Przecież siedział. Tam też napisał swoją książkę.

Weronekk

A moze on zobaczyl tam cos co zrobila "fala"??

Przemek931

Dokładnie to samo sobie pomyślałem. Może gdzieś na szybie w radiowozie zobaczył wlepkę fali, bo myślę, że on od razu zrozumiał do czego doprowadził dzień wcześniej, a utwierdził się w tym potem tuż po śmierci Tima, jeszcze w auli. A może po prostu reżyser specjalnie wprowadził tą scenę z ostatnich sekund filmu, żeby wywołać dyskusję na ten temat, sprawić aby o "Fali" tak szybko nie zapomniano. Jak widać, jeśli o to chodziło, to mu się udało:)

kibic2503

Myślę, że ten moment zaskoczenia na jego twarzy, to był właśnie moment, w którym uświadomił sobie, że jedzie do więzienia i, że tam każdy ma te same mundurki, więc to miejsce najlepsze aby rozpocząć swój eksperyment raz jeszcze i na nowo zgrywać "hitlerka". Moim zdaniem to najprostsza interpetacja zakończenia tego filmu. Myślę, że trafna. Pozdrawiam!