PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=730659}

Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
2018
6,5 115 tys. ocen
6,5 10 1 115167
4,6 50 krytyków
Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda
powrót do forum filmu Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda

https://www.youtube.com/watch?v=5sEaYB4rLFQ

I co sądzicie?

kamilxxx09

Miazga :D Hogwart, Dumbledore! Magia! dużo Magi!!! Jeny nie mogę wyjść z podziwu. Te efekty :D szykuje się najlepszy film ze świata czarodziejów. Pózniej napiszę coś więcej :)

Yoda_MistrzJedi

Czym sie tak podniecasz? Gosciu zagra Watsona z brodą i tyle po nim bedzie, pikselowa magia hogwartu faktycznie.

Yoda_MistrzJedi

No ja aż takim entuzjastą nie jestem. Wciąż uważam, że Fantastycznym zwierzetom brakuje tego uroku, który miał Harry Potter. Nie wzbudzają u mnie takiej sympatii po prostu, szczególnie główni bohaterowie.

kamilxxx09

Znaczy ja trochę przesadziłem, miałem ciężki dzień. I po prostu teaser mnie rozbudził że tak powiem.

Tak, zgadzam się w kwestii że brakuje, ale jednak pierwsza część FZ przebiła dwie najgorsze części Pottera. Czarę Ognia, oraz Książę Półkr... no... Co do bohaterów póki co zostali wprowadzeni, nie znaliśmy ich ani z książki, ani z filmów czy retrospekcji więc wiadomo że nie od razu wszystkim przypadną w gust i ktoś je polubi więc cię doskonale rozumiem. Sęk w tym że np. Newt jest lepszą postacią niż Potter ale to może zasługa aktora, w końcu Eddie jest 100 razy lepszy niż drętwy Daniel z filmów 4-6. No zobaczymy co będzie, ale ta część może być naprawdę widowiskowa.

Yoda_MistrzJedi

Co ? Czara ognia niszczy fantastyczne zwierzeta we wszystkim. Ostatnia bardzo dobra część Harrego.

Joecrou

Czara Ognia? to już bardziej wolę klimatyczny Zakon Feniksa, ale Czara Ognia? Na tle książki to słaby film. Już nie mówiąc że sam film posiada dziury w scenariuszu. Choćby Syriusz Black, czy dlaczego Moody w Zakonie Feniksa mówi że mu ratuje skórę. Czyli tak naprawdę Czara Ognia zrobiła takie głupotki że film jest drugim najsłabszym filmem z serii dla mnie.

Yoda_MistrzJedi

Dla mnie to ostatni Potter którego mogę oglądać z przyjemnością. Może i na tle książki nie wypada tak różowo, ale jest bardzo dobrze nakręcony, nie nudzi ani trochę i jest to ostatnia część z tak dobrą muzyką. Od Zakonu jest już mdło i na siłę "mrocznie".

Joecrou

A dla mnie to pierwsze trzy części, oraz Insygnia Śmierci część 1. Zawsze lubię do nich wrócić i mogę oglądać w nieskończoność.

Czemu na siłę mrocznie? Książki też takie były a nawet jeszcze mroczniejsze. Filmy zostały pod tym względem wybielone.
Irytka też nie pokazano w pierwszych trzech częściach bo dla dzieciaków, byłyby to jeszcze mroczniejsze filmy niż są.

Yoda_MistrzJedi

Według mnie Yates powinien zostać odsunięty od reżyserowania po Zakonie ;)
Najgorszy reżyser nakręcił najwięcej części...
A co do mroku, to chodzi mi o tą kolorystykę na siłę przyciemnianą, non stop zachmurzone niebo , pusty Hogwart itp.

Joecrou

Ano tak a jego książę półkomedia to bujdy na resorach.

Hmmm w Księciu Półkomedii wszystko jest na siłę ale np. w Insygni Śmierci część 1 nie mogło to wyglądać inaczej

Yoda_MistrzJedi

Mam inne zdanie w tej kwestii. Dla mnie 1 część zwierząt jest słabsza od każdej części Harry'ego

kamilxxx09

No rozumiem, szanuję lecz się nie zgadzam.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Wow, Dumbledore kiedyś był młody... xd
Nie rozumiem dlaczego mówi do Newta "I can't move against Grindelwald. It has to be you." A czemu nie on, Dumby. Do niego powinno to należeć, poza tym wiadomo że stoczą pojedynek, ale pewnie w 3 części albo i późniejszej....

Julia_20

Wiemy że ma być 5 części. Pojedynek był w 1945 roku tak więc trzecia część odpada, nie przeskoczą nagle z 1927 roku na 1945 bo to nie możliwe. No chyba że do 2 lat zrezygnują z pomysłu 5 części. To wtedy będą musieli wplątać to w 3 część

ocenił(a) film na 5
Yoda_MistrzJedi

Mogliby przeskoczyć, a wydarzenia między nimi mogłyby stanowić prolog - o ile byłoby ich niewiele. Bo czy wiadomo co mają zamiar pokazać w dalszych częściach, były jakieś informacje na ten temat?
Konflikt Dumbledore/Grindelwald to na maks 2 filmy, bo za dużo nie wiadomo o tym, jedynie to co jest w Insygniach. Nie wiem jak oni chcieliby to rozciągnąć na 5.

Julia_20

Tylko że ja czytałem że seria ma być ogólnie poświęcona Dumbledore'owi. Ma się to skupić na podzieleniu świata mugoli i czarodziejów, ma też opowiedzieć o rodzinie Dumbledore'a. O zabiciu trzech mugoli itd. Kwestia taka że Rowling pisała że ma pomysł na 5 części. Ja bym obstawiał że w trzeciej części na chwilę oderwiemy się od Grindelwalda. Newt będzie go szukał i np. przy okazji Newt trafi tam skąd Aragog przybył z dalekiego kraju w kieszeni podróżnika. Obstawiam właśnie że to Newt może być tym podróżnikiem, przekaże jajo Aragogowi. Zobaczymy Dumbledore'a który pójdzie do młodego Toma Riddla. 4 część obstawiałbym ku historii bazyliszka, zabicie kolejnej mugolki jęczącej Marty.

5 część jak ostatnio pisałem zostanie podzielona lub mogłaby zostać na dwa party, przy czym można by pokazać podróż Toma Riddla do Albanii itd. Dumbledore też przeoczył zbrodnię Toma Riddla może ze względu na to że zajmował się wtedy Grindelwaldem. Samo poszukiwanie Insygnii a Dumbledore je szukał. Też można w tym zmieścić. Jest to do urozmaicenia. Wszystko zależy jak potoczą się losy drugiej części.