Fatamorgana

Mirage
1990
5,4 280  ocen
5,4 10 1 280
6,0 3   krytyków
Fatamorgana
powrót do forum filmu Fatamorgana

ocenił(a) film na 6

Całkiem mi się podobał. "Mirage" ma fajny, pustynny klimat, który sprzyja poczuciu bezbronności bohaterów wobec narastającego zagrożenia ze strony... no właśnie, kogo? Reżyser bardzo długo ukrywa tożsamość mordercy i sprawdza się to tutaj doskonale, ale w pewnym momencie filmu można go odgadnąć. Co ciekawe, pierwsza, powiedzmy, połowa filmu jest niemiłosiernie długa. Dosłownie nic się wtedy nie dzieje i pewien byłem, że ten film pójdzie na skreślenie... nie byłem za to pewien czy dotrwam do końca. Na szczęście myliłem się, bo od pewnej nocnej sceny (kiedy to jedna z bohaterek ucieka przed goniącą ją terenówką) film zaczyna się rozkręcać. Ale nawet kiedy się rozkręca, to tempo do samego końca jest naprawdę wolne i ospałe. Mimo wszystko w drugiej połowie coś zaczyna się w końcu dziać i powolna akcja już tak nie irytuje. Kiedy zaś w końcu dowiadujemy się kim jest morderca powoli rozpoczyna się finałowy pojedynek "final girl" z mordercą i moim zdaniem został on naprawdę porządnie skręcony. Finał wypadł bardzo dobrze i trochę poprawił ocenę tego filmu. Sam morderca i jego kreacja, w przeciwieństwie do opinii wielu widzów, moim zdaniem wypadły udanie. Muzycznie wszystko było OK i raczej nie mogłem się do czegokolwiek przyczepić. Fakt, że gra aktorska nie jest porywająca, ale nie ma też aż takiego dramatu. Dla mnie ten film to dosyć pozytywne zaskoczenie. Moja ocena: 6/10.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa