Kolejny film o boksie no nie bracia? Wściekły Byk,Rocky,Człowiek Ringu że wymienię tylko te. A jednak znowu jakiś powiew nowości bo ten film nie do końca jest o boksie. Oczywiście cała otoczka traktuje o nim, ale zagłębiając się to każdy może znaleźć coś dla siebie w tym filmie. Miłość do kobiety, a miłość do rodziny, walka z uzależnieniem,walka z własnymi słabościami, poszukiwanie swojej drogi do eudajmonii....Film Davida O.Russella dostał kilka nominacji do Oskarów czy zasłużenie oceńcie sami, dla mnie rola Christiana Bale przechodzi do historii kina jako coś niezwykłego. Postać niespełnionego żyjącego przeszłością w dodatku ćpuna, a przy tym szaleńca nade wszystko kochającego rodzinę a przed wszystkim brata człowieka jest niesamowita. Zapada w pamięć w pewnym momencie miałem wrażenie że bardziej kibicuje mu a niżeli przyszłemu mistrzowi. Dla mnie Oskar za rolę drugoplanową już jest. Polecam ten film nie tylko fanom pięściarstwa, a fanom znakomitego aktorstwa bo i Wahlberg, Adams,Leo,Mcgee wspięli się na wysoki szczebel aktorstwa.