PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=998}
8,5 1 milion ocen
8,5 10 1 1023340
8,0 97 krytyków
Forrest Gump
powrót do forum filmu Forrest Gump

Bardzo średni film

użytkownik usunięty

Fabuła opiera się ciągle na tym jak niedorozwinięty, przy pomocy szczęscia osiąga sukcesy i tak przez cały prawie film - żenada. Do tego jeszcze dochodzi scena gdzie Forrest dostaje swojego pierwszego wytrysku w swoim życiu - nie będę tego nawet komentował - I to ma byc ARCYDZIEŁO ?????????

ocenił(a) film na 9

To jest arcydzieło- film jest POGODNY I OPTYMISTYCZNY. Takie ''ciepłe kino'' dla całej rodziny. Nie epatuje golizną
wulgarnością i przemocą( aluzja do Pulp Fiction) a mimo to doskonale bawi.

Bardzo ciepły film o - prostocie Forresta , o tym jak ważna była dla niego mama , przyjaciele i ukochana.
Ten film pokazuje że niedorozwinięty człowiek jest o wiele bardziej "zdrowy", ciepły i ludzki , od zdrowego i pełnego wigoru człowieka.
Oprócz tego są tam przezabawne sceny w stylu rzekomych spotkań z prezydentem, z nadaniem pomysłu na "Shit happens" ...
Bardzo ciepły film który pomaga mi się oderwać od szarej , okrutnej i beznadziejnej rzeczywistości.

krzycho123

#1. ''To jest arcydzieło- film jest POGODNY I OPTYMISTYCZNY. Takie ''ciepłe kino'' dla całej rodziny. Nie epatuje golizną wulgarnością i przemocą( aluzja do Pulp Fiction) a mimo to doskonale bawi.''
Fajnie, a teraz może ktoś odpowie na pytanie zawarte w temacie, bo raczej nie chodziło mu o odpowiedź Tak/Nie, do tego służą ankiety.

ocenił(a) film na 9
filmytm

Każdy film który podbija serca milionów widzów na całym świecie jest arcydziełem. Niezależnie od gatunku.

użytkownik usunięty
Ulisseska

nie prawda, o tym że film jest arcydziełem decydują krytycy np. Ojciec chrzestny jest arcydziełem a każdy uważa że jest bardzo nudny i nie da się go oglądac

ocenił(a) film na 10

manypakiao7
Powiem ci szczerze, ze ocenic taki film na 2 to az wstyd :D.

Parnassus

To jest arcydzieło tylko najpierw trzeba zrozumieć o co w filmie chodzi.Niedorozwinięty?Nie nazwał bym tak Gumpa.Iloraz inteligencji o ile pamiętam 78 udowadnia,że on jest debilem?W filmie widzimy prostego człowieka,który myśli może i schematycznie,ale jest to dobry człowiek,dlatego wszystko mu się udaje ,oprócz miłości do kobiety.Może dlatego ,że był monogamistą? Od dzieciństwa kochał tę jedną jak się okazało niewłaściwą kobietę.Ale dla niego była ideałem.

ocenił(a) film na 10
emigrant007

@emigrant007
Radze Ci obejrzec ten film jeszcze raz bo glupoty piszesz.

emigrant007

#1. ''To jest arcydzieło tylko najpierw trzeba zrozumieć o co w filmie chodzi''
Naprawdę? A co później?
#2. ''W filmie widzimy prostego człowieka,który myśli może i schematycznie,ale jest to dobry człowiek,dlatego wszystko mu się udaje''
W takim razie jest jest to duży minus dla tego filmu, ale zapewne sam nawet nie wiesz co napisałeś. Piszesz o tym że trzeba ''zrozumieć o co w filmie chodzi'', tylko że po pierwsze Ty nie rozumiesz tego o czym piszesz, a po drugie po tym o co chodzi w danym filmie dowiaduje się już po opisie, więc nie wiem w czym masz problem, dla ciebie każdy film, który według Ciebie jest niby nie zrozumiały dla innych i który Ty niby zrozumiałeś ( Haha ) jest arcydziełem to naprawdę należy Ci współczuć.

@Parnassus
To nic nie pomoże.

filmytm

Jak widzę Filmtym w każdym swoim poście niezależnie jaki to film potrafi jedynie krytykować forumowiczów.Przytocz choć jeden argument,na to ,że nie wiem co piszę.Aha Ty po opisie czasem bardzo mętnym a czasem nawet wprowadzającym zwykle w błąd widza dowiadujesz się "O co w filmie chodzI",nawet bez oglądania.Brawo,więcej takich geniuszy,którzy krytykują innych nie potrafiąc nawet uzasadnić dlaczego.Sorry jednak jest "PO TYM O CO CHODZI W TYM FILMIE DOWIADUJĘ SIĘ PO OPISIE" Mocny argument,tak jak instrukcja obsługi jakiegoś urządzenia

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
filmytm

Jednak chyba trafiłem,niejaki forumowicz Filmtym zrobił się bardzo wulgarny.Ja jestem zabawny ale nie wulgarny,kiedy ktoś mi coś wytyka.Uderz w stół a nożyce się odezwą.Prawda o samym sobie zbytnio Cię zabolała ?

użytkownik usunięty
Parnassus

2 to jak najbardziej zasłużona ocena wg. mnie, bo z wyjatkiem kilku śmiesznych scen w tym filmie nic ciekawego nie ma

ocenił(a) film na 10

Aha, czyli w kazdym gatunku filmu szukasz komedii ?

użytkownik usunięty
Parnassus

Nie - szukam filmu który od początku do końca jest ciekawy, nie przynudza i trzyma w napięciu, a Forrest to takie flaki z olejem

ocenił(a) film na 10

Jestem swiecie przekonany, ze film wydalby Ci sie ciekawszy gdybys chodz troche znal historie Stanow Zjednoczonych :-).
Jezeli w kazdym filmie szukasz tego samego schematu, mianowicie filmu ktory trzyma w napieciu, to radze Ci wybieranie filmow akcji, bo w dramatch raczej tego nie znajdziesz.

użytkownik usunięty
Parnassus

Leon, Szeregowiec ryan, 12 gniewnych ludzi, Więzień nienawiści to też są dramaty i trzymają w napięci barsziej nawet niż filmy akcji.
Natomiast o historii USA wiem tyle co mnie nauczyli w szkole

Parnassus

Nie wiem co do filmu ma historia Stanów Zjednoczonych? Z filmu dowiadujemy się jedynie o istnieniu Ku Klux Klanu,O Presley'u,Lennonie i kilku prezydentach z którymi to Gump miał zaszczyt się spotkać.Nie wspomnę o wonie wietnamskiej,bo to oczywiste.Tylko,że film ten nie jest o historii USA,tylko o kilkudziesięciu latach życia 1955 -1982 Forresta Gumpa.I w żadnej ze scen w tym filmie nie ma ważnego wydarzenia historycznego,Bo nie są one najważniejsze.Ważny jest tytułowy bohater ,który przez wszystkie te lata robił co mu kazano lub radzono(jak połów krewetek),Bohater który przypadkiem na swojej drodze spotyka zwykłych jak i bardzo znanych ludzi.sposób w jaki Forrest Gump opowiada o tych wydarzeniach świadczy ,że nie miały one dla niego większego znaczenia ,ani też nie wywarły wpływu na jego życie.Dla Forresta liczyła się tylko mama i Jenny a później Forrest jr,dla którego musiał być i matką i ojcem

ocenił(a) film na 10
emigrant007

@emigrant007
Zastanow sie 2 razy zanim cos napiszesz, bo szkoda psuc sobie oczow na takie glupoty xD.

@manypakiao7
A wiec "Trzymanie w napieciu" nabralo dla mnie nowego znaczenia, ktorego do tej port nie znalem xD.

Parnassus

Ciekawe ,że przeszkadzają Ci wypowiedzi manypakiao i moje,gdzie wypowiadamy swoje zdanie na temat filmu.Powtarzam swoje i nie musi Ci się podobać to co piszemy.Jakoś nie czepiasz się prymitywnych,(sorry,że obrażam tych prymitywnych) tekstów filmtyma.Nie ma w nich kompletnie żadnej treści,jest tylko obrażanie innych i wulgaryzmy.Może jesteś jego poplecznikiem co ?.Zresztą Ty też w tym co piszesz niczego ale to absolutnie niczego nie wnosisz do dyskusji.no może poza "co za głupoty" "nowe znaczenie" itp.To ma być według Ciebie merytoryczna dyskusja?Może zastanów się 2 razy(Chyba trochę za mało co?)zanim kogoś skrytykujesz nie uzasadniając przynajmniej jednym sensownym zdaniem swojej oceny,bo takie zdania jak Ty "pisać każdy może"

Parnassus

Nie wiem o co ci chodzi że tak atakujesz emigranta, pisze prawdę, to co było zawarte w tym filmie razem ze swoimi uwagami, ja nie zauważyłem w tych tekstach niczego idiotycznego/żałosnego/nieprawdziwego...

ocenił(a) film na 10
krzycho123

@emigrant007
Jak mam wnosic cos wiecej do dyskusji z toba jak twoje posty zaprzeczaja wszystkiemu. Niemam sie nawet do czego przyczepic szczegolowo bo sa to najwieksze glupoty jakie czytalem. Swoimi wypowiedziami uswiadamiasz wszystkim, ze jaka kolwiek dyskusja z Toba nie ma zadnego sensu, bo piszesz o czyms o czym kompletnie nie wiesz, stosujesz niezrozumiala dla Ciebie forme wypowiedzi, probojesz na sile dodawac jakies synonimy, ktore sa zupelnie nie potrzebne oraz zaprzeczasz sam sobie.
Jako przyklad moge przytoczyc kilka cytatow z twoimi jakze wybitnymi wypowiedziami:

"Nie wiem co do filmu ma historia Stanów Zjednoczonych? Z filmu dowiadujemy się jedynie o istnieniu Ku Klux Klanu,O Presley'u,Lennonie i kilku prezydentach z którymi to Gump miał zaszczyt się spotkać.Nie wspomnę o wonie wietnamskiej,bo to oczywiste. ylko,że film ten nie jest o historii USA,tylko o kilkudziesięciu latach życia 1955 -1982 Forresta Gumpa.I w żadnej ze scen w tym filmie nie ma ważnego wydarzenia historycznego,"

"Niedorozwinięty?Nie nazwał bym tak Gumpa.Iloraz inteligencji o ile pamiętam 78 udowadnia,że on jest debilem?W filmie widzimy prostego człowieka,który myśli może i schematycznie,ale jest to dobry człowiek,dlatego wszystko mu się udaje ,oprócz miłości do kobiety.Może dlatego ,że był monogamistą? Od dzieciństwa kochał tę jedną jak się okazało niewłaściwą kobietę.Ale dla niego była ideałem."

Nie zmuszaj mnie abym Ci dokladnie wyjasnial co jest w nich nie tak, bo mysle, ze kazdy normalny czlowiek z latwoscia to widzi. Prawdopodobnie byles czyms odurzony w czasie kiedy to pisales, bo nie wierze, ze ktokolwiek moglby stworzyc tak razaco bezmyslne wypowiedzi.

I jedna rada na przyszlosc - nie probuj byc humanista na sile!

Parnassus

Znowu bez konkretów,jak zwykle,Jeśli coś komuś wytykasz to łaskawie wyłóż swoje zdanie na temat filmu,bo atakować bez argumentów ze swojej strony naprawdę każdy potrafi.Dla mnie zdania "stosujesz niezrozumiałą dla siebie (Sic!)formę wypowiedzi" czy "byłeś odurzony pisząc"nie są żadnym dowodem ,że ty wiesz lepiej o co chodzi w tym filmie.Może wszystkim tępakom na tym forum wyjaśnisz albo wyłożysz swoje zdanie na temat ,bo atakowanie innych i tylko atakowanie nie jest najlepszą oceną.Filmu OCZYWIŚCIE

krzycho123

To przeczytaj uważnie jeszcze raz, albo wyjaśnij sens wypowiedzi na przykładzie tych zdań:
1. "Niedorozwinięty?Nie nazwał bym tak Gumpa.Iloraz inteligencji o ile pamiętam 78 udowadnia,że on jest debilem?''
2. ''W filmie widzimy prostego człowieka,który myśli może i schematycznie,ale jest to dobry człowiek,dlatego wszystko mu się udaje''
Praktycznie każde zdanie jest bez sensu, ale tak te dwa zacytowałem z powyższego postu. Jak nie zrozumiałeś o co chodzi, to lepiej nie odpowiadaj.

filmytm

Twoim jedynym argumentem jest słowo którego nadużywasz czyli "argument" .Swoiste kuriozum.Cytujesz innych nie wnosząc do dyskusji nic poza obrażaniem innych."Jak nie zrozumiałeś o co chodzi, to lepiej nie odpowiadaj".To tylko jedno z Twoich genialnych zdań.Ty zrozumiałeś OCZYWIŚCIE ale żadnego konkretnego zdania o filmie ,nie tylko o tym ,ale o wszystkich nie potrafisz napisać.Wszyscy muszą się tobie tłumaczyć ty nikomu....Mamy króla na Filmwebie .Króla zapatrzonego w samego siebie,którego posty są usuwane bo OBRAŻAJĄ i to bardzo innych użytkowników.W normalnym cywilizowanym świecie już dawno by cię na tym forum nie było!.Przynosisz tylko wstyd samemu sobie poziomem kultury ale także wstyd portalowi .Dziwię się ,że jeszcze cię stąd nie usunęli na zawsze

ocenił(a) film na 10
emigrant007

Prowokacja xD jak ktos madry powiedzial :D:D

Parnassus

Czy prośba o napisanie czegoś od siebie na temat filmu jest dla ciebie prowokacją?Weź się zastanów co piszesz .Tym razem 4 razy ,2 to za mało

filmytm

Nie pisałeś prostaczku do Krzycha tylko do mnie .To moje wypowiedzi ,nie jego.Ale tobie jest wszystko jedno jak widzę kogo obrażasz.Po raz kolejny piszesz do kogoś dzieciaku a sam nie masz więcej niż 15 lat o czym świadczy twój sposób wypowiadania( o ile to tak można nazwać) się.Słowa "starzy" "powalam'' "odgapiam" !! używają tylko osobnicy o bardzo miernym poziomie wykształcenia.Co do obrażania :jeśli Dzidę86 takowe twoim zdaniem podnieca,to ty na pewno dostajesz wytrysku pisząc te pierdoły na tym forum

filmytm

Dzieki za linka, duzo osob ich ocenia, najlepszy jest coli23. Jeszcze nie wszytko przeczytalem ale jest zabawnie, mam nadzieje ze bedzie wiecej. Pozdrawiam,

filmytm

To ty calutki czas się błaźnisz ,nie ja .Niezły ubaw mam widząc jak szamoczesz się jak ryba w sieci.zaplątujesz się w niej coraz bardziej.Tak trzymaj,