j.w szukam filmow o podobnej tematyce czyli nieszczesliwy romans, w dawnych czasach.
http://www.filmweb.pl/film/Suite+Francaise-2014-674539/discussion/Podobne+filmy, 2648605
Hej, zauważyłam, że znasz bardzo dużo filmów wojennych i będziesz może mi w stanie pomóc odnaleźć film, który kiedyś oglądałam. Przejrzałam wszystkie, które podałaś, ale to żaden z nich:(
Film zaczyna się chyba od wesela, w jego trakcie pan młody dostaje list - bodajże pobór do wojska. Jego żona zostaje w domu z teściową (i chyba jest tam więcej osób). Po jakimś czasie przybywa tam niemiecki oficer i panna młoda wdaje się z nim romans. On chyba później wyjeżdża, pewnie przez zakończenie wojny, bowiem wraca też jej mąż. On ma z tym oficerem dziecko, ale jej mąż nigdy jej o tym nic nie mówi, nie wyrzuca jej. oficer niemiecki odwiedził swojego syna, bo pamięta, że podarował mu aparat. Teściowa (albo ktoś inny z tego domu popełnia samobójstwo wchodzą do jeziora). Zakończenie filmu: mija już jakieś 40 lat, panna młoda i pan młody siedzą przy stole i rozmawiają o przeszłości, wtedy właśnie jej mąż mówi, że nigdy jej za to (dziecko) nie winił. To dziecko jako jedyne miało czarne włosy (oni i ich dzieci późniejsze miały blond). Pierwszy syn mówi, że odnalazł swojego ojca, i ta panna młoda pyta się, co u niego, a on odpowiada, że nie żyje chyba od 3 tygodni. Pamiętam jeszcze, że była scena, w której ten niemiecki oficer spotyka ją już z kilkoma jej dziećmi i mówi do niej: "Wybrałaś rodzinę". Szukam tego filmu od bardzo dawna i będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Niestety nie widziałam tego filmu...ale może pamiętasz kogoś z aktorów/rok powstania filmu.kraj?