Frida

2002
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86219
7,1 29 krytyków
Frida
powrót do forum filmu Frida

Rewelacyjny film...

Nie zgadzam się z opiniami: "...oglądając go wieczorem człowiek strasznie się męczy..." czy "Był poprostu momentami nudny..."!! Przez takie właśnie opinie odkładałem oglądanie tego filmu ponad miesiąc... A dodam, że jak zabrałem się do oglądania było dobrze po 22. (sam nie wiem co mnie tchnęło, że włączyłem właśnie FRIDĘ) I cóż - byłem pozytywnie rozczarowany :) Ani przez moment nie czułem znużenia ani zmęczenia (może to za sprawą 2-óch filiżanek kawy wypitych dwie godziny wcześniej ;p) Film oglądałem z zapartym tchem...

Jest to jeden z nielicznych filmów biograficznych, które nie odbiera się tylko jako film...

+ Dzieła Fridy fantastycznie zostały "wplecione" w akcje filmu. Nie jestem miłośnikiem tego rodzaju sztuki (tj. malarstwa), ale po obejrzeniu filmu obrazy Fridy Kahlo nabrały dla mnie innego znaczenia. Większość jej dzieł to autoportrety, przepełnione osobistą symboliką i przeżyciami i emocjami artystki... Dopiero teraz zacząłem rozumieć "Co artysta miał na myśli?" :P

+ Na uwagę zasługuje rewelacyjna muzyka, świetna scenografia i koloryzm oraz niesamowita stroje Fridy Kahlo. To wszystko nadaje filmowi południowoamerykańskiego klimatu, rdzennej kultury meksykańskiej.

+ Nie wyobrażam sobie aby postaci Fridy Kahlo i Diego Riviery były lepiej obsadzone (zarówno pod względem wizualnym jak i aktorkim)!

Frida Kahlo i Diego Riviera:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Frida_Kahlo_Diego_Rivera_1932 .jpg

Salma Hayek i Alfred Molina:
http://imdb.com/gallery/ss/0120679/C045_9.jpg.html

Rola Fridy Kahlo to moim zdaniem życiowa rola Salmy (choć mam nadzieję, że jeszcze nas nie raz pozytywnie zaskoczy)... Jak dotąd uważałem, że rewelacyjna rola Nicole Kidman w GODZINACH była najlepszą kobiecą kreacją w 2002roku. Jednak swojego Oscara przyznałbym Salmie Hayek!! Genialna rola!!

Na koniec chciałbym jeszcze zaznaczyć to dzięki czemu ten film mógł powstać: niesamowita historia życia malarki FRIDY KAHLO - pokrzywdzonej przez los, "połamanej" (w sensie dosłownym i przenośnym) zarówno fizycznie, jak i psychicznie feministki z niezwykłym temperamentem. Żądna miłości, lojalna mężowi mimo jego notorycznych zdrad...

REWELACJA - 9/10!!

globus

masz racje ... film swiatny. tez niewiem dlaczego ludzie mowia ze film jest momentami nudny... ja nie nudzilam sie ani przez chwile ;].genialny film biograficzny naprawde gorąco polecam. jak ktos lubi wlasnie takie filmy powinien tez koniecznie obejrzec film "gia" z rewelacyjna angelina jolie
pozdrawiam ;]

użytkownik usunięty
paulina315

jaka obowiązkową pozycję od siebie dodam biografie Tinu Turner z Lawrencem Fishbournem(nie pamietam tytułu).Polecam.pozdro