Jeżeli ktoś liczył na komedię, to się srogo zawiedzie. Ten film to dramat, a w najlepszym razie dramat psychologiczny. Tak, są komediowe sceny, chyba ta przy której można boki zrywać to jak kosiarka goni babę. Hahaha... nope! Ale po kolei:
1. Zasadniczo brak ładu i składu. Mnóstwo wątków, zaczynając od gejowskiego a kończąc na narkotykach. Każdy z tych wątków potraktowany pobieżnie i w zasadzie niczego nie dotyczą. Ot, facet ma problemy z alkoholem, więc się upija i 3/4 filmu mamy ujęcia jak śpi. Ależ to zabawne!
2. Mnóstwo płaskich postaci. Przyznam że ja szybko straciłem wątek kto jest jakąś Alicją a kto Henrykiem. Każda postać ma jedną, góra dwie cechy, sporo aktorów tylko snuje się przed kamerą i wypowiada jedno-dwa zdania. Połowy ludzi w filmie mogło nie być i nikt by tego nie zauważył
3. Wątki bez sensu. Mamy więc wątek sąsiada-wojskowego, który ani przypiął, ani wypiął. Pewnie w filmie zabrakło 10 minut, więc dołożono kilka scen, ale co to ma związek z filmem - doprawdy to wielka tajemnica reżysera.
4. Bigos tematyczny. Mam wrażenie, że do filmu wrzucono wszystko, co tylko znaleziono w zasięgu ręki. Mamy i alkoholizm, i narkomanię, i zawiść, i małomiasteczkowość. Gołe baby, goli faceci, chrzest i dywagacje religijne, lizusostwo, Niemców, Ukraińców, zdrady, alergików, bomby, pistolety, karabiny snajperskie, jest nawet bazooka, problemy z sikaniem, seks pod prysznicem, robienie laski, kolekcjonowanie dziecięcych majtek, kradzieże i ustalanie ojcostwa. Do tego traumy dzieciństwa, pieniądze, frustracje - brakowało tylko tematyki gender i mieczy świetlnych.
Z plusów:
1. Są gołe baby ( w całej okazałości) i goli faceci (w całej okazałości). Dla każdego coś dobrego!
2. Bardzo fajne aktorstwo. Sceny wyciągania Roberta na basen - rewelka! Piskorz - to było świetne!
3. Śliczna katechetka :-)
Nauczka na przyszłość: jeżeli pojawi się "polska komedia" to powinna zapalić się żółta lampka. Jak w podtytule jest "katastrofa" to powinna zapalić się lampka czerwona. A jak w tytule jest słowo "futro" to powinny wyć wszystkie ostrzegawcze syreny alarmowe.