PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556174}

G.I. Joe: Odwet

G.I. Joe: Retaliation
2013
6,1 41 tys. ocen
6,1 10 1 40564
4,6 25 krytyków
G.I. Joe: Odwet
powrót do forum filmu G.I. Joe: Odwet

Dla mnie 7/10, bo oceniam ten film jako kino akcji, nawet bardziej kino ROZRYWKOWE.
Śmieszy mnie jak ludzie oceniają takie filmy jak ten patrząc na to czy ma super fajny
scenariusz, głębszy sens, mega przekaz, puentę jakąś...

Fakt, są filmy ciekawe, są mega rozbudowane i wciągające scenariusze gdzie
wszystko jest dopięte w najdrobniejszych szczegółach.
Są takie, które często miło zaskakują, wciągają, pozostają w pamięci
i często się do nich wraca.
Ale to nie ten typ i trochę nawet nie te klimaty.

Film jak pisałem jest rozrywkowy, taki żeby usiąść sobie i bez doszukiwania się
głębszego sensu popatrzeć na akcje i efekty i nacieszyć oko w ramach
rozrywki, na luźne popołudnie czy wieczór.
I myślę, że pod takim kryterium się powinno go oceniać.

Wiadomo, że każdy ma tam jakieś swoje "gusta i guściki" ale doszukiwanie
się w filmach tego typu głębokiego przekazu, szczegółowego i dopracowanego
scenariusza, czy po prostu oczekiwanie od takich produkcji więcej ambicji i wkładu zakrawa niestety o śmieszność w jakimś stopniu.

Należy też dodać, że takie "hity" często też specjalnie mają okrojone scenariusze,
więcej efektów i samej akcji, niż logiki i sensu, bo są nastawione na to aby mogło
je odebrać jak najszersze grono widzów w różnych przedziałach wiekowych, nawet tych trochę młodszych.
Taki 14-latek, który zachwyci kilka scenek i wybuchów powie koledze, że super film, młodziak wyrwie pieniądze od rodziców i też pójdzie obejrzeć, a wytwórnia zarabia.
Nie ma się co śmiać, jak ktoś zrozumiał to przyzna, że takie są fakty. :)
Tzw. "film dla wszystkich" i myślę, że taki właśnie jest.

Takie wysokobudżetowe produkcje zazwyczaj dla b. ambitnego widza są średnie ale
nadal uważam, że powinno się je oceniać dużo inaczej i jako kino rozrywkowe na luźne podejście jest u mnie 7/10.

Takie moje zdanie. ;p

ocenił(a) film na 4
sEV71

Nie chce mi się tego czytać, więc odniosę się tylko do pierwszego zdania, nawet jak na kino akcji ten film jest strasznie marny i zasługuje na maksymalnie 5/10. 2013 rok to właściwie same kina akcji napakowane efektami specjalnymi i G.I. Joe 2 wypada na ich tle bardzo słaba, właściwie to w ogóle nie wypada. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.

SakeSan

a mi się podobał, jak na akcję (co właśnie oglądać chciałam) to super! szkoda, że zabili Channing'a ale trudno :D

ocenił(a) film na 5
sEV71

Zgadzam się z Tobą. Filmy powinno się oceniać wg gatunku. Na przykład w większości filmów komediowych raczej żadnych mądrości nie znajdziemy, ale jeżeli ktoś śmiał się na danej komedii do łez, to film swoją funkcję spełnił i można mu wystawić 10, czemu nie? ;)

Co do G.I. Joe 2 jak na film akcji to średni, u mnie właściwie było tylko jedno wow. Praktycznie tylko walka w powietrzu w górach zrobiła na mnie wrażenie i za tę jedną scenę film ma u mnie gwiazdkę więcej ;) Reszta bardzo przeciętna.