PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=607562}

Gangster

Lawless
2012
7,4 92 tys. ocen
7,4 10 1 91930
6,9 42 krytyków
Gangster
powrót do forum filmu Gangster

Świetnie zagrany, bardzo podobała mi się muzyka. Nie spodziewałam się, że momentami będzoe aż tak bardzo brutalny. Naprawdę wart obejrzenia.

madzikmonster

Piękne filmy nie muszą być jednocześnie delikatne. Przemoc jest nierozłączna z tamtą rzeczywistością. Ciesze się, że właśnie nie zrobili z tego lekkiego filmiku tylko prawdziwe dobre kino.

ocenił(a) film na 8
matti120

Nie spodziewałam się disneyowskiej bajki, w końcu to "gangsterski" film;) Ale przy paru scenach poczułam żołądek w uszach ;)

madzikmonster

Dla mnie również film jest bardzo dobry. Muzyka faktycznie rewelacyjna, pasująca do scenerii. Hardy, Pearce i Chastain świetnie się spisali. Za mało jedynie Oldman'a ;) Polecam!

fantazja89

Jak dla mnie mocne 7/10... ale za role Hardy'ego i Oldmana dam 8/10. Świetna muzyka, niezle zdjecia, ciekawie opwoiedziana opowiesc o biznesie, milosci, meskiej przyjazni, instynktach jakie w nas drzemia. Nie zabraklo odrobiny humoru :) Ciekawy acz momentami naciagany scenariusz (np koncowa scena strzelaniny na moscie troche zbyt naciagana). Bylo juz kilka podobnych filmow ale Gangster jest naprawde dobrym kinem. W ciagu ostatniego roku jest w mojej pierwszej 5ce.
SPOILER!!! Podobaly mi sie mocne, brutalne meskie sceny np ta ze szpadlem, nozem na gardle Forresta... o jadrach zbira na podlodze nie wspomne :D
Dobrze napisana i fajnie zagrana postac przez Oldmana... ale zdecydowanie bylo go za malo. Liczylem ze bedzie dla Jacka "mentorem" i wprowadzi w swiat gangsterki a tu dwie czy trzy sceny z jego udzialem tylko... tylko trzy ale za to dobre :)
Kino typowo meskie... ale twardym kobietom tez przypadnie do gustu :)

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Oj mnie też było "za mało Oldmana":)

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Mnie również się podobało - piszesz typowo ,,męskie kino " - może w pewnym sensie tak, jednak mimo tego podobało mi się (choć na ogół nie przepadam za flmami gangsterskimi czy akcji) - zaciekawił mnie klimat westernu ze świetnie wkomponowaną muzyką, akcja może i brutalna,ale nie pozbawiona sensu, wątek miłosny i historia na faktach autentycznych (może nieco naciągana, ale przez to bardzo widowiskowa). Trzeba przyznać że brutalności jest sporo, ale wolę taki surowy klimat niż gdyby było zbyt słodko. W końcu jak to uż ktoś wcześniej napisał nie miała to być disneyowska bajka. Lubię różnorodne filmy i cieszę się że wybrałam taki film gangsterski ponieważ miałam okazję zetknąć się z tym gatunkiem odnosząc bardzo pozytywne wrażenie.

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Zgadzam się również do gry , klimatu i muzyki ,co do sceny na moście nie była do końca naciągana , pistolety w tamtych czasach nie miały takiej siły rażenia , ponadto wszystkie kulki dostali brzuch lub klatę , do tego nie były one specjalnych kształtów jak te dziś więc również nie miały dużej siły rażenia , w tamtych czasach zabijał bezpośredni strzał w głowę z takich "pukawek".