Zna ktoś jeszcze jakieś filmy tego typu? Pomińmy Equilibrium, bo to zna każdy. Przypadła mi do gustu taka tematyka, a nie potrafię znaleźć innych pozycji w tym stylu.
dla mnie absolutny klasyk to Fahrenheit 451. poza tym wg. mnie slabszy Brazil, Rok 1984. czytalem Nowy wspanialy swiat Huxleya. ksiaska dobra ale nie wiem jak film
"V jak Vendetta" i "Dwanaście małp" nie za bardzo mawiązują do tej tematyki. Ale ten drugi film warto obejrzeć mimio wszystko.
Natomiast co do filmu "Nowy wspaniały świat" to jest straszna szmira. Nie warto.
mają wiele wspólnego z tego typu tematem w sensie ogólnego zarysu, nie pisałem, że nawiązują bezpośrednio
"Wyspa" z Ewanem McGregorem o manipulowaniu człowiekiem jako materiałem biologicznym (sporo efektów specjalnych, a nie kameralna atmosfera jak Gattaca)
..prędzej Ucieczka Logana - Wyspa jest remakem tego filmu :)
z totalitarnych: THX1138 w reżyserii... Georga Lucasa - facet od bajki stworzył TAKI film.
ewentualnie V for Vendetta, ale ten powyżej bardziej polecam - jest kameralny jak Gattaca :)
"Wyspa" ma mało wspólnego z walka z systemem totalitarnych, zreszta podobnie "Gattaca", ale czuje, o co ci chodzi (autorowi) i od siebie polecam "Moon" z tego roku.
JW najbardziej polecam V for vendetta. Dla mnie najlepszy film w tej tematyce, najbardziej oddaje charakterystyczne cechy dla ustrojow totalitarnych.
Polecam tez Folwark zwierzecy, moze tam jednostka nie specjalnie odgrywa duze znaczenie, ale przedstawia tez jej zmagania.
Troche z innej beczki ale tez nawiazuje - Lot nad kukułczym gniazdem. Nie pokazano to wprost, ale pole do interpretacji szerokie, tez polecam.
No,nie zgodzę się. To niezupełnie o to chodzi. Owszem, może system totalitarny ale chyba tylko w tej Gattace. Ja bym tu polityki nie mieszał, bo chyba wolno wybierać najlepszych do podróży kosmicznych.A że wszechobecna kontrola i ingerencja we wszystkie sprawy osobiste? Chyba świat do tego niestety dąży. Tu chodzi przede wszystkim o ambicje i zdecydowane dążenie do celu, pokonywanie trudności.