7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Szczególnie brakowało mi pokazania wcześniejszych lat działalności generała Fieldorfa, czyli początek wojny i jak został dowódcą Kedywu. Ogólnie to film jest piękny(o dziwo łezka mi poszła z oka ;d). Brakuje w Polsce takich filmów, szczególnie że obecny poziom polskiej kinematografii jest żenujący.

ocenił(a) film na 10
skra93

Świetny poruszający,do głębi film,o wspaniałym Polaku.Kto wie może wkrótce powstanie równie dobry film,o naszym innym znakomitym rodaku rotm.Pileckim.
Wielkie dzięki twórcom filmu "Generał Nil" 10/10

ocenił(a) film na 10
skra93

Życiorys Augusta Emila Fieldorfa dostarcza materiału na kilka filmów, Bugajski skupił się na najtragiczniejszym momencie życia generała , i duży szacunek za to dla pana Ryszarda, to jeden z ważniejszych polskich filmów ostatnich lat, znalem historię Nila jednak jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów, Pielęgnować pamięć o bohaterach takich jak generał August Emil Fieldorf to nasz obowiązek

skra93

film bardzo dobry jedynie bym dodal cos z watku o kacie Warszawy jakis watek o łapankach czy innych czynach tego zbrodniarza. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
skra93

Na temat dodawania czegokolwiek do tego filmu odpowiem wam tak, ze film musialby sie znacznie przedluzyc i moze to filowi by tylko zaszkodzilo.

Film to nie ksiazka, gdzie sa rowniez opisy przyrody. Wg mnie film jest przedstawiony na bardzo wysokim poziomie.

Gratuluje rezyserowi.