7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Nie miałem okazji wcześniej widzieć tego dzieła sztuki, do kina chodzę rzadko, reklama mnie nie przekonała dlatego nie zrobiłem wyjątku i nie wybrałem się na polski wspaniały o dziwo film: „Generał Nil”. Przed chwilą nadrobiłem tą potwarz wobec absolutnie jednego z najwybitniejszych polskich dzieł filmowych. U Bugajskiego mamy wszystko, świetną aktorską grę, bardzo dobre jak na polskie warunki sceny walki, kostiumy, przekonujących statystów ale przede wszystkim scenariusz, który w odróżnieniu od Katynia reż. pseudonim Wajda nie mógłby zostać pokazany w Rosji.

Po obejrzeniu „Generał Nil” uważam, że jeżeli ktoś podaje się za Polaka to absolutnie koniecznie musi ten film zobaczyć, ba inaczej jest zwykłym palikotykiem, prostakiem i dzieckiem rodziców z ZOMO. Do UB, NKWD, Informacji Wojskowej nie werbowano ludzi, którzy wybierali mniejsze zło jak przekonuje nas Janina Paradowska tłumacząc życiorys Jaruzelskiego czy Urbana. Stalin likwidując niepodległościową elitę polityczno-wojskową odciął Polsce głowę. Tego dzieci w Katyniu reż. pseudonim Wajda nie zobaczyły, tutaj miały okazję.

Ita ostatnia scena filmu...Panie Bugajski „chapeau bas”!

ocenił(a) film na 9
xledz

stoisz tam, gdzie kiedyś stało zomo

ocenił(a) film na 10
suszyMie

Bo takie czasy i tak należy, jak będzie po wszystkim to sobie krzesełko przestawi.
Najwyraźniej szybko się uczy i prawidłowo dobiera środki do sytuacji.
A ciebie to boli ?

Film jest częściowo na książce córki Generała Nila która do tej pory nie może się doczekać sprawiedliwości na żydach skazujących Generała Nila na śmierć.
Ciekawe prawda.

Has pasado !!!