7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33846
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Na początek powiem, że mam 16 lat i interesuje się historią. Byłem na tym filmie z kolegą. Oprócz nas na seansie byłe jeszcze 4 osoby. Film mną wstrząsnął. Bardzo mi się spodobał. Świetna moim zdaniem rola tytułowego bohatera. Inni też grali niczego sobie. Trochę początek taki nijaki, ale potem się zaczyna. jednak ruscy to podłe świnie. Wystawiłem temu filmowi ocenę 9, bo jak na nasze polskie warunki jest rewelacyjny. Moja lista naszych historycznych filmów wygląda tak.
1.Generał Nil 9/10
2.Popiełuszko 8/10
3.Katyń 7/10

ocenił(a) film na 10
_Kefas_

Czesc. Na tym filmie bylam kilka dni temu. Rowniez mam 16 lat i mam zainteresowania historyczne. Uwazam, ze film byl godny obejrzenia. Jest poruszajacy i ciekawy.

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

witam, ja ma ledwie kilka lat więcej. z tego co mi się zdaje to dla młodzieży niezbyt są zachęcające starsze filmy, ale polecam bardzo gorąco:

"Przesłuchanie" Bugajskiego - film o niebo lepszy niż Nil, choć to fikcja, to w konwencji jdnak historycznej.
przy okazji też spektakl Teatru TV tego reżysera "Śmierć rotmistrza Pileckiego".
następnie stare, ale rewelacyjne filmy, które i dziś świetnie się ogląda "Zamach" Passendorfera 9o zamachu na Kutscherę i "Kanał" Wajdy.
ewentualnie "Zabić księdza" Agnieszki Holland, który nie uważam osobiście za bardzo dobry film, ale myślę, ze jednak lepszy od "Popiełuszki..." i świetny inny film Holland - "Europa, Europa".
świetny jest też film Wajdy "Korczak" (wcale nie ustępuje tak głośnym filmom jak "Pianista" Polańskiego ani "Lista Schindlera" Spielberga).

żeby dopełnić jeszcze kilkoma tytułami inne świetne filmy, acz nie typowo historyczne to filmy Wajdy: Popiół i diament, oraz oba 'człowieki' i komediodramty Kutza "Pułkownik Kwiatkowski" i "Zawrócony", a także z innej nieco beczki "Potop" Hoffmana (arcydzieło!!).

to tyle chyba co mi przychodzi do głowy z polskich produkcji, bo reszta świata to już inna bajka.

a na marginesie powiem tylko, że dla mnie Katyń akurat z tych 3 filmów najlepszy :)