Nie wiem, dlaczego ten film ma taką wysoką ocenę na filmwebie. Raczej stracone 2h, po
niezłym trailerze, spodziewałem się naprawdę dobrego filmu, a wyszło kiepsko. No i ten gość
liczący schody geees. Rozczarowanie ;/
Jesteś po prostu za młody i za słabo znasz historie aby zrozumieć taki film.CZEŚĆ I CHWŁA BOHATEROM.
Akurat na historii znam się bardzo dobrze, bo mam z nią przyjemność na studiach, mi nie chodzi o postać generała, ale o całokształt filmu, raczej tam nie było nic trudnego w odbiorze ;)
Mi się podobało że oszczędzono widoku rzeźni ubeckiej . Ale dać poniżej 5 mogła tylko czerwona hołota , dlatego dałem 10
Dobrze, że znasz historię na tyle, że film Cię nie zaskoczył, ale ocenianie na 3 tak wartościowej produkcji to profanacja nie tylko takich spraw jak honor, ojczyzna, prawda, ale samego siebie. Dodaj punkt za tematykę o której większość nie ma wystarczającego pojęcia, za wartości przedstawiane we właściwy sposób, za aktorstwo, za zdjęcia, za kontrast z tandetą jaką obecnie karmi nas telewizja. Lordzie Lordozo, przecież nie jesteś miłośnikiem jedynie pościgów i wybuchów.
No cóż, każdy ma prawo oceniać filmy po swojemu. Może to nie jest jakieś światowe kino, jednak film pokazuje brzydką prawdę o tamtych czasach :/ Głównie oceniłem ten film pod tym względem. Niestety większość z nas nie wiele wie o historii powojennej, gdyż na lekcjach zazwyczaj te tematy nie są już omawiane z braku czasu itd. Piszesz, że spodziewałeś się naprawdę dobrego filmu, to znaczy czego? Jakiejś wartkiej akcji, strzelaninek, brutalnych i niekończących się przesłuchań? Na mnie film zrobił odpowiednio duże wrażenie, na tyle, że kiedy Nil szedł na szubienice miałem ochotę ze łzami w oczach zasalutować...
Pozdrawiam :)
Napisałeś w 100% cała prawdę ale w sumie jakie wzorce teraz sa dla młodzieży w telewizji szkoda gadać.Widze ze na swim blogu opisałeś też INKA JA JEDNA ZGINE I SMIERC ROTMISTRZA PILECKIEGO.Jeszcze trzy dobre teatry w tej tematyce to GLGOTA WROCŁAWSKA,TAJNY WSPÓŁPRACOWNIK tutaj mistrzowska rola Cezarego Żaka i sztuka w której Adam Ferency gra Stanisława Mikołajczyka nie pamiętam dokładnie nazwy.Pozdrawiam.
W sumie to nie blog ;) chciałem zaznaczyć jakoś, że widziałem te filmy, gdyż niestety nie ma ich w bazie filmwebu. Dzięki za tytuły, na pewno je obejrzę przy najbliższej okazji :D
"kiedy Nil szedł na szubienice miałem ochotę ze łzami w oczach zasalutować..."
ha ha ha. serio? tak łatwo dajesz się skokietować? :D
xaphon, napisałeś dokładnie to, co ja chciałabym napisać. Dziękuję. Dodam jeszcze tylko, ze bardzo martwi mnie i zasmuca poziom wrażliwości u ludzi. Film był bardzo poruszający, zarówno ze względu na losy człowieka, jak i na fragment historii Polski, jaką przedstawia. Jeżeli ktoś pisze, ze spodziewał się więcej, jestem trochę przerażona. Pozdrawiam
Też chciałem być lekarzem, miałem przyjemność mieć Biologie w LO i miałem z niej mierną, Historii natomiast 5. Obcowanie z czymś nie oznacza rozumienie tego. Domyślam się że jesteś dzieckiem nowej matury. Pożal się Boże na takich studentów. Ale cóż tak obecna Polska kształci. Na marginesie to dramat historyczny a nie thriller głupku.
Wielki szacunek dla reżysera za pokazywanie dokładnie faktów. Mam tu na myśli motyw żydów mordujących Polskich Bohaterów.
Film zasługuje na 20/10.
Czołem Wielkiej Polsce
Cześć Pamięci Bohaterom
1.Napisałem Trailer, nie THRILLER i kto tu jest głupkiem?
2.Tak, nowej matury, ciężko mając 20 lat, żebym pisał starą. Dalej się pogrążasz
3.Z historii miałem 6 i co?, a z biologii być miernym to nie ma się specjalnie czym chwalić, bo to chyba podstawa, znać własne ciało i zaoszczędzić na doktorze:)
Oglądając twój profil, szczerze ci współczuje, widzę, że jesteś fanem JKM albo należysz do ONR. No cóż, gratuluje postępowania i IQ, a na przyszłość lepiej czytaj komentarze, bo orłem chyba nie byłeś, specu z Biologii <beka>
beka to jesteś ty. Fakt mój błąd przyznaję jeśli chodzi o trailer - zwracam ci honor. Twoja 6 z Historii nic nie znaczy w dzisiejszym systemie nauczania. Widzę że tej Biologi się uczepiłeś. W moich czasach wiedzy było więcej do nauczenia się. Matura była egzaminem dojrzałości - sprawdzianem samodzielnego myślenia a nie jak dziś rozwiązywanie zadań wg klucza czyli rozwiąż jak ci system nakazuje. Nie zmienia to faktu, że nie zrozumiałeś filmu. Nie jestem z ONR ale blisko mi do Narodowców. Nie rozumiem dlaczego jednak wyśmiewasz ONR ponieważ oni mają poglądy. Ty jak się domyślam żadnych. :)
ONR, banda nacjonalistycznych fanatyków, poglądy? raczej wszczepianie nienawiści do obcych, wiesz keidyś w 33 tacy doszli do władzy w jednym zachodnim kraju i skończyło się jak skończyło. Nie sądze, abyś miał więcej do nauki kolego i nie zgrywaj eksperta bo na wiedzy historycznej, bym cię zjadł na śniadanie. Ale wmawiaj sobie znając tylko czasy wojenne XX lecia, jakim ekspertem jesteś. Ehh ci prawicowcy nacjonaliści...
fantazje to ty masz dzieciaku. W 1933 roku nie doszli do władzy nacjonaliści a naziści ideologia zupełnie inna. Oczywiście że nauki było więcej. Należało napisać samodzielne wypracowanie oraz odpowiedzieć na pytania. Nie było wiadomo z jakiego przedziału wiedzy będą. Nie było też żadnego śmiesznego klucza ani testów. Należało się wykazać wiedzą i analizą własnych wniosków. Można było postawić dowolną tezę w odpowiedzi na pytania i należało ją obronić. Jednym słowem matura wymagała myślenia. Może spytaj się wykładowców jaką maturę uważają za bardziej wartościową - może ci odpowiedzą. Znów pokazujesz jak bardzo jesteś ograniczony - pisałem że bliżej mi do narodowców ale domyślam się że dla postępowego lewaka to żadna różnica. Sam fakt że prawicowego nacjonalistę przyrównujesz do narodowego socjalisty świadczy o twoim braku wiedzy i nierozumienia tych ideologii.
Mała lekcja historii :
Sama nazwa partii Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei wskazuje do kogo adesowana była oferta polityczna. Były to najogólniej mówiąc "doły społeczne", w żadnym razie elity, które długo odczuwały niechęć do Hitlera jako "parweniusza na salonach". Nieliczna opozycja antyhitlerowska wywodziła się przede wszystkim ze srodowisk arystokratycznychi chrześcijańskich. Natomiast "szarzy Niemcy" darzyli Fuehrera uwielbieniem do końca wojny.
2. Politykę gospodarczą III Rzeszy cechował daleko posunięty interwencjonizm państwowy - kontynuacja "pruskiego socjalizmu" z czasów I wojny. (coś jak New Deal, albo szwedzka socjaldemokracja). Roboty publiczne na masową skalę, drukowanie pieniędzy.
3. Polityka socjalna prowadzona była w III Rzeszy na b. szeroką skalę. "Winterhilfe" wypłacała zasiłki 10 mln ludzi, skrócono tydzień pracy do 36 godzin, dwukrotnie wydłużono urlopy. Liberał pewnie czyta to z przerażeniem. Nie wspominam tu już o "Kraft durch Freude".
4. Dążenie do rewolucyjnego przekształcania świata na wzór wyznawanej ideologii, budowa nowego porządku na gruzach dotychczasowego ładu.
5. Eksperymenty eugeniczne i eutanazja osób "niepełnowartościowych rasowo", podobne zjawiska występowały wówczas w socjaldemokratycznej Szwecji.
6. Wrogość wobec Chrześcijaństwa, a Kościoła Katolickiego w szczególności to także cecha lewicy.
Po wschodniej stronie europy mamy doprowadzony do skrajności lewicyzm czyli komunizm, który cechował się jeszcze większymi zbrodniami niż narodowy socjalizm. BO NIE WIEM CZY WIESZ EXPERCIE ale komunizm pochłonął bez porównania więcej ofiar niż Narodowy socjalizm - nazizm. Tak więc jeśli używasz jakiś nazw to fajnie jakbyś wiedział o czym mówisz. Jeśli chodzi ONR jej korzenie sięgają lat 30 tych i były popularne w tamtym czasie w Europie zwłaszcza w krajach które były na dorobku. Dziś ONR to totalne niszowe organizacje. Natomiast odradza się patriotyzm z silnym podkreślaniem narodowości. W dobie lewactwa i UE nie jest to pożądane zachowanie. UE dąży do zbudowania federacji krajów bez tożsamości narodowej dziedzictwa i pamięci. Powtarzasz więc za mediami głównego ścieku hasełka o nacjonalistach. Oczywiście ciężko ci zrozumieć różnicę między Narodwcem i patriotą a nacjonalistą bo granica jest cienka ale jest i to wyraźna. Niemcy, Anglia, Belgia, Holandia, Szwecja, Norwegia, Francja też chciała być otwarta na świat i pościągała do siebie ludzi odmiennie kulturowo tzw. polityka multi-kulti. Wszystko to było pójściem na skróty i próbą załatwienia sobie taniej siły roboczej która będzie pracować i płacić podatki. Jednak jak przyznali nie tak dawno prezydent Francji i kanclerz Niemiec polityka ta poniosła całkowitą klęskę. Nie tylko ci ludzie się nie asymilują ale wyłudzają zasiłki i są agresywni w stosunku do rdzennych Europejczyków. Przykładem mogą być np Szwedzkie, Francuzkie ulice gdzie notorycznie pali się auta. Nie tak dawno premier Wielkiej Brytanii też okazał się nacjonalistą (wg ciebie) bo straszył Polakami. Chociaż ludzie mają dość muzułmanów jednak nie mógł naskoczyć na nich - Polacy mu nie wysadzą metra a że jest ich sporo to padło na nich. Wojna w Syrii dobiega końca a służby specjalne trzęsą dupą ponieważ kilka tysięcy brudasów z eurpejskimi paszportami prowadzi sobie tam dżihad wprawiając się w wprowadzeniu wojny. Trudno powiedzieć czy nie przeniosą swojej świętej wojny na teren Europy kiedy wrócą do domu. Zarówno patriotyzm jak i nacjonalizm się odradza w Europie i to dzięki takim ludzikom jak ty którzy uważają że należy wszystkich kochać nawet jeśli oni nienawidzą nas. Uważam też że kochanie swojej ojczyzny, dbanie o pamięć jej historii i podkreślanie swojej przynależności na 1 miejscu do Polski a później do Europy jest obowiązkiem każdego obywatela tego kraju. Nie mam nic przeciwko jeśli ktoś chce tu mieszkać pod warunkiem że SZANUJE naszą kulturę nasze obyczaje i się do nich dostosowuje i nie próbuje narzucić swoich zachowań a jednocześnie pracuje i płaci podatki jak każdy Polak.
Gościu ze zdjęciem won Islam, heh idź poczaruj Arabów na swoim podwórku, w końcu masz ksywę Magik ;p. BTW: Bawisz mnie strasznie, a wikipedie też umiem otworzyć idź ochłoń. Bo widać że spędziłeś nad tym postem pół dnia, a mama ci ortografię poprawiała. Pozdro :*
15 min Ponieważ dzieciaku PRACUJĘ a wiikipedii nie korzystam - ale ładnie cię zgasiłem :) hahaha
Gratuluje szóstki z historii, domu z basenem i sportowego samochodu. Przykro mi, że nie znalazło się dla Ciebie trochę komputerowych wybuchów i innych efektów specjalnych.
Też się cieszę, heh to fajnie, że pracujesz, a ja studiuję :) Pozdrowienia z ferii. Tak pracujesz, a pewnie cały czas odświeżasz, czy ktoś nie poświęcił uwagi na twoje posty ;p
Alert no fakt genrał nil, to film, który zmienił twoje życie, to idź go pooglądaj, a nie pisz pierdół ;p
Kurcze kolego LordofDogtown94 dałeś filmowi "Złoto dezerterów" wyższą notę niż temu filmowi? . Nie rób mi tego , powiedz dlaczego?
W takim razie pozostaje ci oglądać Czas Honoru, przynajmniej gwiazdorska obsada,
"Oglądałem bardzo dobry serial ;)"
TVP was chyba hoduje przemysłowo skoro to najgorsze gówno w temacie seriali wojennych zdołało mieć 5 sezonów :).
oj trochę przesadzasz. Czas Honoru się fajnie ogląda i przynajmniej ci młodzi debile się czegoś nauczą bo na system edukacji nie ma co liczyć.
oo zgodze się z Magikiem, co jak co Czas Honrou jest bardzo dobrze zrobiony jako jeden z nielicznych polskich serialach ;p
A na mnie film zrobił wrażenie , przyznam że nie znałem dobrze postaci generała szczególnie jego losów po wojnie .
Zgadzam się z założycielem tematu. Film obejżałem z zainteresowaniem mogąc poszerzyć swoją wiedzę historyczną. Zajeżdzał on jednak trochę paradokumentem - szczęśliwie lotów wyższych niż te z TV (Sędzia Wesołowska, W 11). Zwłaszcza że wspomniane seriale bliższe są do SF niż dokumentu. I tyle na "plus".
Film posiada szereg wyrazów artystycznych i ocenianie samej tylko (fabularyzowanej) historii to za mało.
Dla mnie całość zasługuje na 6/10
Co jeszcze muszę dodać bo nie wiem czy to smutne czy przerażające. Niestety ale z doświadczenia wiem, że sposób postępowania Sędziów w naszych rzekomo "cywilizowanych" czasach niczym się nie różni od tego z czasów komunistycznego reżimu:
https://docs.google.com/folder/d/0B1JUiodsU8X8bXVJX3lCWlRyRk0/edit
Za mało ??? prawdziwa historia pokazująca jak byli traktowni ludzie AK, którzy walczyli o to dzieciaku abyś zył w spokoju.
Szkoda że film przeszedł bez echa, może dlatego że nie ma bezpośrednich fajerwerków tylko trzeba nad nim pomyśleć (działa na wyobraźnię) Niedługo pokolenia zapomną jak rodziła się Polska po wojnie i wtedy właśnie ruscy osiągną swój cel niestety :(