7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Ludzie, którzy są za to i za tysiące temu podobnych komunistycznych zbrodni odpowiedzialni nie ponieśli żadnej kary, zaś gdy chciano przetrząsnąć całą komunistyczną sitwę to w '92 to urządzono "nocną zmianę"... Sędziowie, prokuratorzy, prawnicy, cały wymiar sprawiedliwości, który odnalazł się w realiach komunistycznych odnalazł się tak samo dobrze w nowej rzeczywistości. Ludzie, którzy brali udział w śledztwach i postępowaniach co do zabójstw Przemyka, Popiełuszki i wielu, wielu innych bezkarnie sprawowali swoje urzędy i NIGDY ich z tego nie rozliczono. Komunistyczni mordercy, oprawcy w tym sami sędziowie i politycy - normalne bandziory, do dziś żyją jak każdy z nas - normalnie, mając na sumieniu dusze tych, którym zawdzięczamy to jak dane jest nam dzisiaj żyć...

Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy myślę jak jest możliwym by próbę dekomunizacji naszego narodu nazywać polowaniem na czarownice.

Dziś jest 11/11. Wzrusza mnie gdy na Placu Piłsudskiego poległych bohaterów ponownie wzywa się do walki.

Wypada napisać: Generale Fieldorfie wstań do apelu. Chwała bohaterom.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
maciek_72_2

Co masz (jeśli cokolwiek) na myśli?

ocenił(a) film na 10
chalger

Prowokacja j. czerwoną, czarną i brunatną lewicę, miałem prawie całą rodzinę w NSZ, to ich jeszcze w Kanadzie tropili. Mój pradziadek był w BCh, miał ciężką bitwę z AL, kurde w podręcznikach AL to chłopcy z lasu, a NSZ, BCh i WiN to wciąż reakcyjne bandy.

użytkownik usunięty
chalger

Chwała bohaterom.

ocenił(a) film na 10

FILM O BATALIONACH CHŁOPSKICH! KTOKOLWIEK WIDZIAŁ, KTOKOLWIEK WIE!

ocenił(a) film na 10
chalger

ale powiedz mi kto ma ich z tego rozliczać ? Tusk ? Kaczyński ? To są żydzi człowieku nie Polacy. Prawdziwi Polacy w Polsce do '68 byli mordowani przez żydów, reszta za granicą a wcześniej po powstaniach uciekali za granicę lub byli wydawani carowi przez żydów za kamienice i dworki.
Więc się pytam kto ma ich rozliczyć ? Ciemne tłuki czytają Wyborczą i chodzą na głosowanie.

ocenił(a) film na 10
markin

Korwin. Powiesić na drzewach i latarniach. Albo jak dorosnę i się za to zabiorę;-) Co masz do Cara, moja rodzina walczyła dla Niego w wojnie krymskiej, II wojnie krymskiej, I światowej, domowej. Car był lepszy niż Prusy i Austria. Dla mnie bohaterami są Judenicz, Wrangel, Dmowski, Paderewski, Haller.

maciek_72_2

gdyby Carat nie upadł pewnie dalej z dumą byś mógł wraz rodziną mu służyć, bo Polski by nie było.
Bez Piłsudskiego nie ma Dmowskiego bez Dmowskiego nie ma Piłsudskiego, przy mojej całej sympatii i zgody w wielu kwestiach z Dmowskim muszę stwierdzić że Piłsudski miał łeb na karku i chylę czoła przed nim ale gdybym żył w 20leci wojennym to pewnie bym był w opozycji do niego do Sanacji.

ocenił(a) film na 10
maciek_72_2

To źle, że walczyli dla Cara, pewnie polskie powstania tłumili. Pamiętasz takiego kogoś jak Piotr Wysocki ?

markin

kolejny co widzi wszędzie spiski żydowskie i żydów..... odnośnie pochodzenia to nie był bym taki pewien czy w twoich żyłach nie płynie krew szwedzka ruska czy bóg jeden wie jeszcze jaka tylko wosjak się przemieliło przez te tereny że szok.
Najłatwiej zwalić na "żyda" a trudniej dojść do wniosku że naród polski jest po prostu słaby, zawistny, kłótliwy, potrafi się jedynie jednoczyć kiedy ma nóż na gardle. Oczywiście że zdarzały się przypadki że żydzi donosili zaborcą na Polaków ale dużo częściej zdarzało się alby to drugi polak na drugiego polaka donosił czy nawet sąsiad tylko po do bo wcześniej się pokłócili o "miedze" albo inna bzdurę.
Polak zawsze potrafił zwalać na innych (w zasadzie na 3 nacje) ale sam wniosków z własnych błędów nie potrafi wyciągać.

"Więc się pytam kto ma ich rozliczyć ?"
Uroki demokracji wychodzi na to że wszystko jest zgodnie z prawem, zawsze możesz sam spróbować i zostać dla jednych bohaterem dla drugich zbrodniarzem. Zobacz taki procesy norymberskie musiano nagiąć prawa aby skazać zbrodniarzy, gen. Kiszczak uniewinniony tak naprawdę nie dla tego że nie ma dowodów nie dla tego że nasze sądu są nieudolne ale dla tego że podczas stanu wojennego zginęło za mało ludzi, jedeno zero więcej albo 2 i dostał by dożywocie a tak kto się będzie przejmował ? tyle lat się proces wlekł że teraz ludzie to mają naprawdę głęboko w D.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

to ciekawe czemu Inki nie zastrzelili tylko wszystkie kule poszły obok syjonista/żyd by 100% trafił. Czemu widzą żydów bo tak jest. W Oświęcimiu usunęli krzyży a w Oświęcimiu zamordowano więcej Polaków niż żydów jak i innych narodowości chrześcijan, katolików. Ale Glemp (żyd) polecił usunięcie krzyży. Teraz chcą rozebrać kościół w Oświęcimiu bo przeszkadza żydom w marszu żywych. W Polsce jak i w innych krajach jest zakaz działania obcych wywiadów i służb specjalnych a jednak w Polsce na dobre się panoszy MOSAD. Mam Ci więcej pisać ? Żydzi są zagładą dla Europy, kultury i porządku bo oni zwyczajnie tego nie mają w sobie. Gdzie Ty żyjesz, żeś tak ślepy ?

markin

"to ciekawe czemu Inki nie zastrzelili tylko wszystkie kule poszły obok syjonista/żyd by 100% trafił."
co??
"W Oświęcimiu usunęli krzyży a w Oświęcimiu"
chodzi ci o akcje Kazimierza Świtonia i robienie lasu krzyży w Oświęcimiu (dosłownie lasu) jemu nie chodziło o Krzyż tylko całkowicie o coś innego.

"w Oświęcimiu zamordowano więcej Polaków niż żydów jak i innych narodowości chrześcijan, katolików"
no bardzo ciekawe skąd masz takie dane nom może się pochwalisz i dasz jakiś dowód albo przyznasz się do braku wiedzy bądź do celowego KŁAMSTWA.

"W Polsce jak i w innych krajach jest zakaz działania obcych wywiadów i służb specjalnych a jednak w Polsce na dobre się panoszy MOSAD"
jest zakaz ale służby powinny działać tylko nasze nie działają dzięki panu macierewiczowi który zniszczył polski wywiad tajne służby za rządów pisu agentów do tajnych służb szukało się po przez ogłoszenia o prace w PRASIE no chyba jesteśmy jedynym krajem na świecie który tak werbował agentów. I MOSAD ma raczej większe zmartwienia niż polska - proszę cie...... A TO ŻE NIE MAMY WYWIADU TO WINNA NAS SAMYCH NIE ŻYDÓW, powodzie w POLSCE to też nie jest winna MOSADU no chyba że myślisz że to przez nich nie buduje sie w polsce wałów zbiorników etc

"Teraz chcą rozebrać kościół w Oświęcimiu bo przeszkadza żydom w marszu żywych"
coś mi się kiedyś obiło o uszy ale to stara sprawa nie wiem czy sie skończyła i jak się skończyła wiem tylko że chodziło o klasztor raczej nie o kościół, jeśli możesz dać linka bądź odsyłacz gidzie można się dowiedzieć czegoś więcej to prosze daj.

"Żydzi są zagładą dla Europy, kultury i porządku bo oni zwyczajnie tego nie mają w sobie"
no i znowu się mylisz przyjacielu żydzi od wieku mieli ogromy wpływ na rozwój handlu i wpływ na rozwój gospodarczy danych państw, przywiązanie do kultury i porządku mają we krwi bo nakazuję im tego tora, nie znam żula żyda ale znam wielu polaków żulów. A zawiść i zazdrość względem stanu posiadania świadczy o słabości danej jednostki.

"Czemu widzą żydów bo tak jest" ".Gdzie Ty żyjesz, żeś tak ślepy ?"
o to ci współczuje ja widzę po prostu głupotę, żyje na ziemi w europie dokładnie w Polsce w bloku mieszkanie M4 nie posiadam prawa jazdy ale posiadam zajebiaszczy rower i w moim świecie nie ma elfów ogrów i żydów co zjadają dzieci i piją z nich krew.

http://fronda.pl/mkarwan/blog/jak_wmawiac_antysemityzm < zgadzam się w jakimś stopniu nie w pełni z tym co tam jest napisane, "W rzeczywistości objawy niechęci do Żydów wywoływane są – chyba celowo – przez takie oszczercze wystąpienia, jak Jana Tomasza Grossa i zbliżone, przez aroganckie groźby Israela Singera i agresywne ataki żydowskich szowinistów godzące w pokojowe współżycie. Żydzi nie są żadnym narodem wyjątkowo uprzywilejowanym, nie mają prawa wynosić się nad inne narodowości i żądać dla siebie szczególnych uprawnień." Za tą całą niechęcią do Polski stoją Żydzi amerykańscy którzy wykorzystują holokaust do swoich gierek ale na szczęście i o dziwo minister Sikorski pokazał ostatni dokumencik im który zamknął im jadaczki odnośnie kamienic i odszkodowań.
Ty generalizujesz to co Ty robisz to istny rasizm a ja brzydzę się rasizmem w obojętnie jakim wydaniu czy Polsko żydowskim czy żydowsko Polskim. Można być nietolerancyjnym mieć swoje poglądy ale poparte faktami Twoje są poparte po prostu nienawiścią, i chyba wygórowanym poczuciem wartości swojego narodu (to nie jest patryjotyzm).

ocenił(a) film na 10
kajjoje

- do Oświęcimia trafiali żydzi od 1942roku, istniał inny obóz dla żydów ale tego sam się dowiedz
- służby specjalne po 1989roku w Polsce należy absolutnie ujawnić bo są łatwe do szantażu na podstawie dokumentów z okresu PRL, które są też w Rosji i Niemczech
- mało wiesz o Polsce i świecie
- to dla ciebie od kolegi i towrzyszy
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRr-rgiBnm_UE7lm7xmWLIMpqnbgthT0f0MJZFz6 5mEEI5uCiSxX3mXpmYa
a to do poczytania na wstęp
http://alexirin.wordpress.com/2010/12/02/ukryci-zydzi-rzadza-polska/

ocenił(a) film na 10
kajjoje

a tak w ogóle wiesz kto zbudował Auschwitz ?

ocenił(a) film na 10
kajjoje

tylko przeczytaj bo nie ma o czym rozmawiać w innym przypadku
http://top1-1.com/izraelska-polska/

markin

wszystko już miałem napisane ale cholera usunąłem przez przypadek........... ale co ci bede gadał
skoro zgadzasz się z tym co jest napisane w http://top1-1.com/izraelska-polska/
"Plan Żydów:
- wyniszczyć kraj finansowo;
- pozbawić 5 milionów pracowników posad poprzez zrujnowanie zakładów pracy, nawet tych które przetrwały od 1918 roku;
- zrujnować rolnictwo aby 3 miliony rolników emigrowało “za chlebem”;
- “oczyścić” kraj z inteligencji patriotycznej;
- wyludnić kraj innymi sposobami do liczby 15 milionów Polaków, którzy będą służyć kolonizatorom żydowskim za wyrobników;
- zwiększyć opłaty za uniwersyteckie studia i naukę w szkołach średnich, aby Polacy mieli tylko podstawowe wykształcenie niezbędne do najemnej pracy w resorcie usług i pracy robotniczej według schematu wypracowanego na Palestyńczykach."

no to gratuluję tej "wielkiej wiedzy" o świecie gospodarce, oczywiście jak zredukują Polskę do 15mln (zresztą całą europę) to zaczną się mnożyć jak chomiki i opanują cały świat. I Chiny Indie oraz muzłumani to tak naprawdę krypto żydzi i tylko czekają aż Polacy wymrą...... gratuluje myślenia brawo.
Tacy jak ty kompromitują znacznie słowa "prawica patriotyzm" wysłać was razem z PO PIS SLD SPL TVN POLSATEM TVP i całym tym syfem na Hel wraz z ekologami homosiami odłączyć od polski rzucić jeden nóż i walczcie.

"- zwiększyć opłaty za uniwersyteckie studia i naukę w szkołach średnich, aby Polacy mieli tylko podstawowe wykształcenie niezbędne do najemnej pracy w resorcie usług i pracy robotniczej według schematu wypracowanego na Palestyńczykach."" wysil swój mózg i poczytaj dane GUSu odnośnie wykształcenia jak się zmienia w polsce z tym że obecnie wyższym wykształceniem możesz sobie dupe podetrzeć i pomyśl dla czego się zmieniło że ludzie nie chodzą do zawodówek tylko robia licea studia.......
aa no i fachowcy rzemieślnicy których brakuje w Polsce mniej ale w EU bardzo uciekają z polski o dziwo nie do żydo landu ale do EU-zach i północnej.
I co ty wiesz polaczku jak wygląda życie obecnego rolnika ??? Widzę że mentalnie to się zatrzymałeś na końcu XIX wieku początku XX.
Dumny żeś z dorobku kultury polskiej a wszędzie widzisz żydów to może dumny jesteś z kultury żydowskiej a nie polskiej skoro jak mówisz żydzi nami rządzą.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

żyda syjonista i kazar to różne rzeczy
Pamiętasz wielki głód na Ukrainie ?
- chcesz się z tym nie zgodzić - banki już dawno bezprawne nadali sobie tzw. klauzulę wykonalności – TAK JEST TYLKO W POLSCE!!! ?

ocenił(a) film na 10
kajjoje

chcesz mi powiedzieć, że IG Farben, Rothschild'owie, Rockefeller'owie to wszystko konspiracja i nie ma z rzeczywistością nic wspólnego
posłuchaj sobie co ma do powiedzenia Niemiec - Dr.Rath

markin

muszę to ogarnąć bo co do głodu i bogatych "rodów" to ok to coś tam jest na rzeczy, mi oni śmierdzą i to ostro jutro to Ci odpowiem, ale i tu bedzie punkt łączący i dzielący nas.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

W powstaniach brali udział po stronie Polaków. Mój prapraprapradziadek był bohaterem wojny krymskiej, wiecie nieletni bohater itp. Po powstaniu styczniowym uciekał z Wilna do Bydgoszczy. Żydzi krzywdzą ludzi. A wolelibyście Prusy czy Rosję? Rosja była osłabiona, a Polacy już by zmanipulowali Amerykanów i Francuzów. Gdyby wygrali Niemcy, musimy założyć, że USA są neutralne. Postawiłaby się za nami ROSJA!!! W celu osłabienia Niemiec i Austrii. UK wykupiłaby się kosztem zesranej ze strachu Francji. Carat był mniejszym złem.
Nie lubię Żydów i bolszewików. Żydzi chorobliwie nienawidzą Polski i Katolicyzmu. Np. Michnik.

ocenił(a) film na 10
maciek_72_2

A ty markinie pewnie zagłosowałeś na bolszewika komora ze strachu przed Kaczyńskim. Jak nie Korwin to Kaczor, on też jest wielkim patriotą. Lepszy niż Wałęsa itp. A ON BY ICH ROZLICZYŁ!!! WYWALIŁ ŻYDOWSKĄ MAFIĘ!!!

maciek_72_2

o czym ty w ogóle mówisz? i w jakim ty czasie bladzisz

ocenił(a) film na 10
kajjoje

Napisałeś, że gdyby został carat tłumiłbym polskie powstania. I napisałem, że trza dobrze głosować to się żydki wywali.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

Aha, mój pradziadek był w Auschwitz od 1940 roku za krwawą niedzielę w Bydgoszczy i obronę Warszawy. NIE BYŁ ŻYDEM. TAM BYLI GŁÓWNIE POLACY. TAK MÓWIŁ.

ocenił(a) film na 10
maciek_72_2

Ale do rzeczy. Gdyby JP nie obalał z Austrią i Prusami caratu, Żydzi by się nie rozbestwili za bardzo. Ty jesteś sanacjonistą, lekceważysz Żydów i zagrożenie, ceniąc sobie JP, Austrię, legiony.

ocenił(a) film na 10
maciek_72_2

1. Mój pradziadek wysłany do Oświęcimia za krwawą niedzielę. NIE BYŁ ŻYDEM.
2. Pradziadek w '39 walczył w Modlinie, nad Bzurą, na kresach. Uciekł z pociągu. Był w Bch w latach 1940-1944 i NSZ od powstania warszawskiego do 1947, potem WiN do 1953(?). Po wojnie przyjechał Żyd ubek i kazał sołtysowi zabrać mu pół ziemi.
3. Mój pradziadek walczył u cara (Gorlice), 1920 r. i po stronie rządu w 1926r. Porucznik w kowelskim garnizonie. Potem Szack i Wytyczno. Żyd nakapował, że był w 1920 i się wyróżnił. Uciekł 3 km przed Katyniem. Z pociągu.

maciek_72_2

żydów do Auschwitz zwożono od 42, i co się z dziadkiem dalej stało?
To ile latek twój pradziadek miał jak walczył od 20 do 53 ? :P
Wracając do rewolucji bolszewickiej w Rosji, gdyby Piłsudski pomógł białym w tedy kiedy o to prosili go Anglicy i Francuzi mogło by się potoczyć inaczej w Rosji ale nie zrobił tego bo sami biali powiedzieli że nie uznają Polski i jej granic w takim kształcie jaki jest, pewnie zrobili by coś na kształt Królestwa Kongresowego. Wybrał rozsądnie myśląc jak każdy rozumy człowiek na jego miejscu, niestety okazało się że Bolszewia jest większym zagrożeniem ale to okazało się 20 lat później a II RP 20lat nie wykorzystała za dobrze, pytanie czy mogła ? - ja wychodzę założenia że zawsze można zrobić coś lepiej z tym że "mądry polak po szkodzie".
Zachód by się nawet nie przeciwstawił Białym gdyby po uporaniu się z czerwonymi chcieli by się uporać z Polską.
Spiski jakieś mistyfikacje tym się żywią słabe rozumy za dużo filmów nie wiem gier albo internetu, najwięcej rzeczy w historii wydarzyło się po prostu przypadkowo, trudno w to uwierzyć ale tak jest.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

A wolałbyś carat czy Stalina? Wiem, że Biali to mniejsze ZŁO. Wiem, że Denikin uznał wojną Polskę za obrzydliwą.
Pierwszy pradziadek był w krwawej niedzieli, oblężeniu Warszawy(zestrzelił 4 stukasy ckm) i potem trafił do Oświęcimia.
Drugi to ten partyzant.
A trzeci 1899, od Gorlic do Berlina.
A wracając do Żydów, mój wuja w wieku 16 lat był w NSZ, Ostra Brama, powstanie warszawskie. Po wojnie zabił go ŻYD.
Brat pradziadka z Oświęcimia, wrócił z Bydgoszczy do Wilna, jak chciała uczynić cała rodzina. Był tapicerem, postanowił pójść do wojska. Bronił Wilna, walczył z Ruskami 39-40 jako partyzant, wcielili go do armii kacapskiej, pod Mińskiem wcielili go do SS ze względu na holenderskie nazwisko. Pod Moskwą znów wzięli go do niewoli. Jacyś Żydzi nie pozwolili mu wrócić do Polski, został w Bolonii. Za to, że był w niemieckim wojsku, Żydzi czepiali się mojego pradziadka, tak go obgadywali, że był kapo itp., że musiał się przeprowadzić na drugi koniec bydzi.
Brat mojego dziadka, był w Wehrmahcie, zdezerterował w 42 w Belgii, potem był maczkowiakiem. Srała się do niego ubecja, że faszysta itp. Jego brat z którym zdezerterował, ORP Śląsk i Dragon nie wrócił do dziś, groziła mu śmierć. Do dziś żyje na wygnaniu. Tak samo dalszy kuzyn mej babci Jan Zumbach. Jemu akurat doradziła rodzina.
WSZYSTKO PRZEZ ŻYDOWSKICH KOMUNISTÓW!!!

maciek_72_2

"A wolałbyś carat czy Stalina? Wiem, że Biali to mniejsze ZŁO...."
Nie ja powiedziałem zupełnie coś innego że w latach 1917-1921 to bolszewicy byli mniejszym złem, ale kto mógł przewidzieć że wyjdzie z tego taka potęga no NIKT.

ty jakieś bajki tu opowiadasz......... w Waffen SS dla tego że miał holenderskie nazwisko co ty za rzeczy pleciesz, albo w domu cie okłamali i wybielają historie albo ty mi tutaj.
W SS mogli jedynie służyć i Volksdeutsche którzy byli obywatelami RP i udowodnili swoją Niemieckość. Mówiąc krótko, żeby zostać ss-mannem, trzeba było przestać być Polakiem. Jak już to mógł im buty tam czyścić i być chłopcem na posyłki aa nie SSmanem człowieku nie ma takiej opcji.
"Brat mojego dziadka, był w Wehrmahcie, zdezerterował w 42 w Belgii"
też ciężka sprawa, domyślam się że był zaliczany do grupy Wasserpolen, ale nie wiem jak to możliwe skoro mówisz że walczyli wcześniej u Carów twoi przodkowie to jakim cudem by byli zaliczeni do Wasserpolen więc tez podejrzewam że mijasz się z prawdą. Albo posiadał obywatelstwo niemieckie albo był jakoś zaangażowany jakoś bądź z tego wynika że twoi przodkowie dobrze się potrafili ustawić jak wiatr zawiał tak szli. NO albo też nie wiem jakim cudem przed 1918 jeździli sobie od zaborcy do zaborcy......
Jeszcze tu napisz że dziadek walczył pod stalingradem po stronie Niemieckiej aa później razem z armią czerwona zdobywał Moskwę, a powojnie działał w WIPie ale żydokomuna go wykończyła.
Przedwojenni obywatele polscy nie trafiali też do jednostek elitarnych, takich jak Waffen-SS. nie ma takiej opcji chyba że bardzo bardzo prosili gebelsów.
375 000 Polaków było wcielonych do Wehrmachtu, Ślązacy, Pomorzanie, Wielkopolanie, Kaszubi, nie wiem Podhalanie jeszcze bo tam sie jakość doszukiwano German nie Słowian. Rekrutowano Polaków do sił niemieckich za pomocą Deutsche Volksliste DVL, o ile na Śląsku i Kaszubach było to robione pod przymusem inaczej groziły sankcję bądź za deklarowanie się jako POLAK groził nawet obóz a czasem kula w łeb to w reszcie polski nie było takiego przymusu. Więc zadaj sobie pytanie skoro twierdzisz to co twierdzisz wyżej czy czasem nie błądzisz.

Sie dziwisz że Żydzi jechali na dziadka co był w SS, pewnie mieli mu się ukłonić jeszcze, człowieku od chłopaka z którym chodziłem do szkoły podstawowej ojciec był w ZOMO to jak pewnego dnia już w drugiej połowie lat 90 przyszli mu pod blok ludzie i ryczeli "ty coś tam coś tam zomowców" itd. całą noc nawet policja nie interweniowała. TO ty masz pretensje do żydów po wojnie że atakowali twojego dziadka za to że służył Niemcom?. Mój dziadek służył w takich służbach pomocniczych we Francji bo bronił się rękoma nogami od wermahtu, później obóz osoba musiała być podana sprawdzeniu i do Maczka jako uzupełniania tak to wyglądało później AK i LAS po powrocie do Polski dopiero po smierci stalina z lasu wyszedł a w 1956 można powiedzieć ujawnił się władzy alby dostawać kasa za to że brał udział w wojnie, a pradziadek jeden czysty Duch to nawet w domu nie pozwalał po Polsko mówić czy po Śląsku i kablował na sąsiadów natomiast drugi pradziadek powstaniec śląski dzieki bogu 2WŚ nie dożył.

"A wracając do Żydów........."
rozumie że w związku z tym cały naród żydowski jest odpowiedzialny za to?. Kogo musieli dać na do administracji aparatu represji kogoś zaufanego i potrafiącego czytać pisać to Ruscy dali polskich żydów komunistów. Bo kogo mieli dać ? ludzi z frontu zachodniego ? Polaków z AK z organizacji podziemnych wiernych Londynowi ?.

ocenił(a) film na 10
kajjoje

Nie jestem pewien czy SS, ale była taka plotka. Są to ludzie z różnych stron. Od dziadka ze strony ojca to ten z frontu wschodniego i Włoch, a także z Oświęcimia. Zabór rosyjski, potem niemiecki.
Od babci ze strony matki Zumbach i ten z lasu, a także car.
Od dziadka ze strony matki ci dwaj wujkowie maczkowiak i marynarz.
Od babci od strony ojca berlingowiec.
We Włoszech Bruno został zaatakowany tym SS, ale on jeden wiedział jak było naprawdę. Słyszałem o Ślązakach i Kaszubach wcielanych do SS.
historycy.org "Zgadza się co do Ślązaków. Zdarzały się też przypadki, że jeńcy którzy uzupełniali II Koprus Polski okazywali się, że pochodzili z formacji SS"
PRZYPUSZCZAM, że za nazwisko.
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=9681