7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Hmmmm...

ocenił(a) film na 8

Obejrzałem wczoraj ten film z kumplem (byłem na nim w kinie parę lat do tyłu) i żałosne było to, jak w tamtych czasach potrafiono wmawiać ludziom pewne rzeczy, jak przeinaczać fakty - chociażby rozprawa Nila iście ciekawa, a warto wspomnieć, że naprawdę tak było, to nie jest jakaś fikcja. I dobrze, że kumpel wszedł na filmweb w ciekawostki, a tam:

"Stacja TVN odmówiła wyemitowania zwiastuna filmu ze względu na rzekomą zbyt dużą drastyczność niektórych scen." - powiedzcie mi, że to nie jest śmieszne, żałosne i denerwujące zarazem...

Oto zwiastun, gdzie pod koniec nawet krwi nie zobaczymy:
http://www.youtube.com/watch?v=QNRhjBYYo6g

POlszewikom, jak widać zależało na nie reklamowaniu tego świetnego filmu, obrazującego nie tylko tamte, ale i dzisiejsze czasy, bo wbrew pozorom propaganda i szydzenie z Naszego Narodu nie minęło.

ocenił(a) film na 10
siennik4

Szkoda tylko, że tak niewielu ludzi zdaje sobie z tego sprawę...

siennik4

Uważam, że szkoda słów na takie postępowanie. Lepiej ogłupiać ludzi tańcami i innymi pseudo-rozrywkowymi tandetami niż pokazać coś na poziomie. Ale w końcu czego oczekiwać po takiej stacji.

ocenił(a) film na 10
siennik4

Cóż w filmie pada zdanie jednego z sędziów (sędziny) że wszyscy siedzący przy stole są pochodzenia żydowskiego. Wiem nie tak to brzmiało ale sens ten sam :). TVN jest firmą pro Gazeta Wyborcza. To wszystko wyjaśnia, dlaczego nie pokazano zapowiedzi filmu. Bardziej drastyczne są sceny w ichnich teleturniejach :)

ocenił(a) film na 9
siennik4

Co się spodziewac po państwie, gdzie jest ograniczona wolność słowa. Nie wiele zmienilo sie od tam tych czasow. Postep techniczny. Niby nie ma cenzury ale jest. Film Czarny Czwartek Janek Wiśniewski padł. Powina byc tam przedstawiona postac Jaruzelskiego. A nie ma. Minus tego filmu, ze nie przedstawiona jest dokonca prawda. Jesli jest cos pomintego to klamstwo. Rezyser powinien przedstawic tak jak było, ze wzgledu jakie uklady są polityczne. Zapewne gdyby Jaruzelski nie był w laskach to sie tam pojawila jego postac.
Kolejnym przykladem jest film Gry Wojenne. Pojawił się przez kila dni w kinach i to nie wszystkich. Gdzie wiekszosc filmow pojawia sie w kinach wszystkich, grane są przez 2 tygodnie aby kazdy mogl ogladnac. Umnie w miescie tylko jeden raz grali. Dokument przedstawiajacy Kuklinskiego. Ktos chcial aby jak najmniej osob obejrzalo ten film.