co najmniej można nakręcić o II wojnie - o samej drugiej wojnie , szkoda że kasy nie ma , zainteresowania TVP czy kogokolwiek też nie ma , i mamy dopiero 2 film o II wojnie , i jak to ktoś powiedział dojdzie do tego że Amerykanie sfilmują całą naszą historię (Pianista, i teraz robią film o Irenie Sendlerowej)
robią o Sendlerowej? nie wiedziałam. Taka produkcją należała by do nas gdyby nie brak funduszy.
Polska ma potencjał na dobre filmy tylko jak zwykle kasy nie ma kto wyłożyć;/
Uważam tak samo jak Ty. Może nie tylko o II wojnie światowej mogłyby powstać filmy ale również wiele innych opartych na faktach,również tych współczesnych.
zwiastun do Nila - http://www.youtube.com/watch?v=oga8Em1hgcQ
A o Sendlerowej to amerykance robia film telewizyjny, ktory oczywiscie pazerne polskie swinki zamierzaja puscic w kinach, kiedy to w US bedzie mozna obejrzec legalnie w tv...
Przypomina się dialog z "Misia":
- Miś: Janek, wiesz jak było! Była wojna! Pięć lat wojny, pięć lat okupacji, wiesz...
- Hochwander: Dwadzieścia osiem filmów o tym zrobiłem, robię dwudziesty dziewiąty.
- Miś: No, to już z samych filmów wiesz jak było. Było ciężko. A przed wojną jak było? Za sanacji proszę Ciebie!
- Hochwander: Osiemnaście filmów mam o tym.
Tak tylko to były filmy i seriale o bohaterskiej Armii czerwonej i Armii Ludowej. Dobry przykład kiedy w czterech pancernych przekraczają rzekę Bug. A Guslik na to rzecze że nareszcie przekraczają granice Polski. To ciekawe skąd on mógł o tym wiedzieć podczas wojny że tam będzie granica :D