ale uważam, że Nil mógł postąpić trochę inaczej. Mianowice mógł przystać ,,dla przykrywki" na propozycję ,,współpracy", pójść na te 3 lata do więzienia, a potem wyjść i nie współpracować, próbować uciec lub coś zrobić. W takim wypadku dawał sobie dodatkowe 3 lata życia, nadziei na to, że coś się zmieni, wreszcie mimo tragiczności swojej sytuacji, gdyby został wypuszczony i nawet śledzony to miał jakiś tam promil szans na ucieczkę, na którą nie miał szans będąc w więzieniu w celi dla skazanych na KŚ. Ta szansa byłaby o tyle większa, że miałby 3 lata na dokładne przemyślenie planu. Ponadto, czego oczywiście Nil nie mógł wiedzieć, 3 lata później stalinizm w Polsce upadł. Prawdopodobnie wyszedłby z więzienia i cała ta współpraca nie musiałaby mieć miejsca. Może jako staruszek byłby symbolem dla antykomunistycznej opozycji w PRL. Mimo wszystko nie chcę oceniać jego postaci, to co napisałem to tylko takie gdybanie, przychylam się do tego co zostało powiedziane w filmie ,,Nie powinniśmy sądzić tych, którzy przeszli przez to piekło"
Nie mógłby być symbolem antykomunistycznej opozycji, bo mieliby podpisany przez niego papier o współpracy. Niektórzy wolą zginąć niż stracić honor i dobrze. Myślę, że gdybym miał być wzorem dla wielu, też bym chyba się nie skusił na podpis :)
a) nawet w czasie ubeckiej rozgrywki mężczyzna ma swoje potrzeby
b) seksualność generała dodała by mu wiarygodności, której to jego postaci zbrakło
a) to nie była jakaś ubecka rozgrywka, tylko walka o życie, honor i prawdę. Sądzę, że jedyną potrzebą generała w takich chwilach było wsparcie i zrozumienie rodziny, a nie męskie "potrzeby"
b) skoro nie odnalazłeś wiarygodności w postaci generała, to szkoda, ale wiarygodność nie musiałaby być pokazywana tylko przez jego seksualność
honor i prawda? interesujące, pytanie tylko ile w generale, po zakończeniu zmagań z nazistami, było żołnierza, a ile polityka?
nie odnalazłem, gdyż scenarzysta nie zarysował wiarygodnej postaci, reżyser poprzestał na podręcznikowym wizerunku hardego bojownika, a aktor nie tchnął w generała życia - sena seksu zmusiła by cała trójkę do potraktowania postaci z większą starannością.
Strasznie uwziąłeś się na ten seks w filmie. Doprawdy, czy musi on decydować o wiarygodności postaci? W 90% filmów jest seks, więc co się stanie, kiedy chociaż raz na pierdyliard przypadków go nie będzie i nie on będzie kształtował postać?
Honor i prawda? Tak, tak dokładnie uważam. Co jak co, ale generał go nie stracił.
w polskim kinie seksu nie było i długo nie będzie, bywa niekiedy infantylna - ugrzeczniona symbolika seksualna.
plus dla generała, że staną z dala od elementu leśnych band i gotów był kraj odbudowywać.
Wystarczy, że jest go mnóstwo w kinie amerykańskim. Cieszę się, że w tym filmie nie było sceny seksu, a reżyser skupił się (głównie) na tym, co powinno zostać przekazane.
Jeżeli się opowiada historię bohatera, nie potrzeba do tego zapychaczy, scen seksu...po co ?Ważna jest historia którą przeżył i to jak postąpił, a nie to czy akurat musiał uprawiać seks.
Drogi kolego, towarzysze radzieccy byli wytrwali i On o tym wiedział. Chwilowo daliby mu pożyć, zrobili by pokazówkę a potem i tak wykończyli. Metody znane z SS. Bohater AK puszczony wolno dla kierownictwa MBP /UB było opcją nie do przyjęcia. Żydzi byli zawzięci. Jeśli chodzi o śmierć Stalina to niczego to nie zmieniało. AK nadal była ścigana. Przypomnę że Józef Franczak pseudonim ,,Laluś" został zastrzelony w obławie 1963 r. Był jednym z najbardziej poszukiwanych osób na terenach okupowanych przez ZSRR zwanych umownie PRLem. Do wytropienia AKowca bezpieka zaangażowała 100 osób.. I tak to wyglądało. Generał Nil o tym wiedział. Pomijam fakt że był to człowiek Honoru - coś co dzisiejszym politykom jest zupełnie obce. Generał Nil to nasza narodowa spuścizna, jesteśmy Mu winni pamięć i szacunek, zwłaszcza że jesteśmy oblężeni przez euro kołchoz, który walczy z narodowością na rzecz federalizacji.
Czołem Wielkiej Polsce !
Zasiej sobie wpierw mózg nim coś napiszesz. Twój post o nienawiści rasowej i religijnej jest komiczny. Dodaj ANTYSEMITO !. To będzie dopiero brzmiało :).
Moja wypowiedz jest niczym innym jak przytoczeniem faktów historycznych. To że być może masz korzenie Żydowskie i cię to boli albo prawda historyczna jest bardzo niewygodna to już inna sprawa. Proponuje iść szukać gdzie indziej zaczepek, a tak na marginesie to twój post jest sianiem nienawiści gdyż jest zlepkiem obraźliwych słów.
Pozdrawiam
Nie ma co walczyć z głupotą ...z jakiegoś powodu na świecie są ludzie mądrzy i dziwni :)...
Wielu tu jest Żydów, którzy podobne pretensje zgłaszali do mnie na tym portalu. Zaprzeczali prawdom historycznym, oraz obrzucali mnie hasłami antysemityzmu (cokolwiek to znaczy). Powiem ci krótko nie chce mi sie z tobą prowadzić kolejnej jałowej dyskusji o sprawach oczywistych.
Zapalam światełko nadziei [*] dla Palestyńskich dzieci zamordowanych w bestialski sposób przez armię Izraela
Wróciłem do korzeni wypowiedzi tego wątku - próbowałeś zdyskredytować wielkiego człowieka kpiąc z niego. O TO WASZE PRAWDZIWE OBLICZE. Przyjdzie czas ze odpowiecie za wszystkie zbrodnie wyrządzone Polsce
jak już pisałem nie bądz taki Chazan i zastanów się kogo nienawidzisz - Żydów czy Muzułmanów? jednych i drugich?
zgłosiłem do administratora nadużycie - szerzenie antysemityzmu i ciągle nic. wiosek - FILMWEB wzywa do nienawiści na tle religijnym i rasowym!
jak mówiłem - na nikogo juz nie działa gadanie o antysemityzmie - natomiast twoje wypowiedzi są szerzeniem nienawiści i kpieniem z symboli patriotycznych. Rozważę doniesienie do prokuratury.