Poszukuję filmów, których akcja rozgrywa się w powojennej Polsce, lata 40-te i poczatek 50-tych, ale nakręcone już później, co najmniej w latach 70-tych.
Cwał
Pierścionek z orłem w koronie
Pułkownik Kwiatkowski
Generał Nil
Rewers
Róża
serial Dom - sezon 1
Co jeszcze proponujecie?
Od biedy mogą być też filmy zrobione w latach 50-tych i 60-tych, choć tam stężenie propagandy jest trudne do zniesienia.
"Przesłuchanie" (według mnie najlepszy polski film) i polecam także spektakl "Śmierć Rotmistrza Pileckiego"
Też nie znałem, dzienks. Czyli generalnie mało takich filmów, skoro proponujecie głównie spektakle...A Roja ktoś widział? Faktycznie kiepsko zrealizowany?
Na Roja koleś chyba ciągle zbiera pieniądze by go finalnie skończyć :( co za ubecki kraj, zamiast wspierać ludzi by nauczyć ich prawdziwej historii to kręcą kolejne nikomu nie potrzebne gówna. Ale co się dziwić, jak każdy film tu z tych wymienionych mówi wyraźnie o Żydach w strukturach UB w 99%. A ten temat nie jest nikomu dzisiaj na rękę, z resztą taki Bugajski też realizuje swoje filmy tylko i wyłącznie z pieniędzy zgromadzonych własnym sumptem i chwała mu za to. Żydzi kręcą swoje patosy o Holocauście i biorą za to Oscary, czemu my nie mamy kręcić filmów o najmroczniejszym okresie powojennej Polski czyli o Stalinizmie i o poległych bohaterach, którzy zostali zabici i zgnojeni tylko i wyłącznie za to, że chcieli by Polska była Polską, a nie Sowieckim ciemnogrodem. Niestety nie udało się :( a UBecka linia niszczenia i skłócania Polaków wciąż przechodzi z pokolenia na pokolenie i trwa dzięki takim gnojom jak Walter, Michnik i Urban :( naszym celem jest zachować naszą świadomość historyczną, tradycję i świadomość bycia Polakiem. Nie jest to kwestia bycia fanatycznym patriotą itd. to po prostu po to byśmy mogli istnieć jako naród, bez tych rzeczy zginiemy na zawsze. Dbajmy o tą wiedzę i przekazujmy ją dalej :))
No szkoda, że nie 99,99% żydów w UB ;p
Takie pindolenie to już niczym badanie zawartości cukru w cukrze.
A Roja jakieś pokazy się już odbywały, nie wiem czy film kończą czy w końcu poddali się z realizacją i dlatego nawet nie wszedł oficjalnie do kin, ale parę osób twierdzi, że go widziało.
Niestety, ale tak. I dlatego jest to tak ciężki temat ponieważ wiadomo jak wrażliwy tematem są w ogóle Żydzi, ale należy się do tego stosować z dystansem gdyż słowo antysemita zostało wymyślone do zamykania ludziom ust. Proszę przeczytaj sobie to http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html , wszystko zrozumiesz i ujrzysz nazwiska polskie u Żydów, katów narodu polskiego. Słynny pułkownik różański, który skazał na śmierć i Pileckiego i Nila to Żyd. W artykule, który ci podałem nie ma jeszcze wzmianek o sędziach stalinowskich, jak między innymi Michnik Stefan brat Adama Michnika z Wyborczej, który uciekł do Szwecji oraz Salomon Morel, który uciekł w 90 roku do Izraela. Prawda boli, ale tylko prawda nas wyzwoli. Staw czoła prawdzie, będziesz silniejszy. Co do Roja to nie byłem na nim, ale mój ojciec miał szczęście go widzieć w Gdańsku na jakichś obchodach Solidarności chyba czy czegoś takiego i nie dziwię się, że ten film ma takie problemy bo pada w nim znów kwestia Żydostwa w szeregach UB. No nic, przeczytaj proszę ten link co ci dałem :)
Huhu, rewelacje na poziomie gimnazjalnym :)
Nie wiem jak można się aż tak ekscytować wiedzą powszechnie i bezproblemowo dostępną i może jeszcze uważasz, że te linki rozsyłasz z narażeniem życia? :D
Bo zachowujesz się jakbyś konspiracyjną bibułę tu rozprowadzał ;p
Ponadto nie interesuje mnie jakie kwestie porusza Historia Roja, bo tylko tumany uczą się historii z filmów, zamiast z książek. Interesuje mnie czy film prezentuje pod względem realizacji poziom wyższy niż takie dajmy na to eM jak miłość, czy też jest porównywalna kaszaną.
Widzisz, problem polega na tym, że to nie jest wiedza tajemna ani trudno dostępna :) to po prostu nie jest wiedza trendy, ani politycznie poprawna, na którą nikt nie naprowadza ani w szkole ani w filmach, a to jest nasza historia. Znasz powiedzenie najciemniej jest pod latarnią ? To wszystko jest na wyciągnięcie ręki, ale ludzie mają problem z zaakceptowaniem tych prostych faktów i sięgnięcia po nie. Poza tym ''rewelacje na poziomie gimnazjalnym'' są bardzo dla mnie niezrozumiałe. Co przez to sugerujesz ? Może sam jesteś w gimnazjum jeszcze hm ? prof. Jerzy Robert Nowak to wybitny profesor, działacz, publicysta i przede wszystkim patriota. Podałem ci ten jeden link z wielu z resztą byś lepiej zrozumiał filmy, które tak pieczołowicie poszukujesz i zrozumiał być może przez to inne rzeczy, jak choćby to co się dzieje nadal w kraju i, że ''tajemnicze samobójstwa'' jak choćby ostatnie Petelickiego pokazują tylko wciąż drogę jaka została obrana przez Moskwę w 40 roku względem nas i do dzisiaj jest to realizowane łącznie ze Smoleńską zbrodnią. Masz rację tylko tuman uczy się historii z filmu, ale obawiam się, że jeszcze większy tuman ogląda filmy, których nie rozumie, ale jeśli traktujesz je tylko i wyłącznie jako fajną rozrywkę to przepraszam, nie było tematu, zapomnij zatem o tym co napisałem.
Twoje posty coraz bardziej mnie bawią :]
Podobnie jak i Twoje zamiłowanie do prowadzenia indoktrynacji.
Byłbyś naprawdę dobrym komunistą, szkoda że się urodziłeś parę lat za późno ;p
Od kiedy nazywanie rzeczy po imieniu jest indoktrynacją ? :) niestety ty jesteś już owocem wieloletniej żydo-bolszewickiej indoktrynacji prowadzonej z pokolenia na pokolenie, a tylko żal, że twoi rodzicie niczego mądrego cię nie nauczyli. Oglądasz te filmy tylko dla rozrywki, ale niczego nie rozumiesz z tamtych czasów i czemu i za co tak naprawdę ginęli tamci bohaterzy i kim byli ich kaci. Jesteś idealnie zmanipulowanym produktem, którym da się skutecznie stresować bo nawet przedstawiłem ci dowód, to nawet się nad nim przez moment nie raczyłeś zastanowić, tylko od razu go odrzuciłeś bo to chyba zbyt skomplikowane dla ciebie, a proszę, a już myślałem, że to jakiś kolejny myślący człowiek, a to ot co zwykły gimbus co tylko emotki umie pokazywać i oglądać filmy, których nie rozumie :) myślałem, że stać cię na więcej.
Brechtam z Ciebie na całego.
Nieźle ci już bije :)
Przyłóż sobie zimny kompres do czoła, może ochłoniesz.
Pozdrawiam.
U mnie wszystko ok, po prostu żal, że takie kmioty jak ty sięgają po takie filmy :) pa gimbusku.
Jak jeszcze przypomnisz sobie filmy warte uwagi o wiadomej tematyce to zapraszam do tego tematu.
Cobra. Podstawowy błąd jaki popełniamy, to utożsamianie bandziorów i sadystów z ich pochodzeniem, wyznaniem. To fakt, że wielu morderców z UB było żydami, ale to nie oznacza, że wszyscy żydzi są mordercami. Bo to już antysemityzm. I właśnie ten błąd bezczelnie wykorzystują ludzie o makabrycznych życiorysach. Gorsi od najgorszych seryjnych zabójców, przyklejają się do tragedii holokaustu.
A prawda jest taka, że zarówno wśród żydów, jak i każdej innej grupy, nacji, włącznie z Polakami, byli ludzie porządni, dobrzy, cierpiący niesprawiedliwość, jak i ohydne bestie, najpodlejsze z podłych istot. I jedyne co należałoby zrobić to w sprawie KAŻDEJ zbrodni odrzucić pochodzenie, narodowość zbrodniarza. Niestety od wieków to samo. Jedni idioci bronią zwyrodnialca, no bo ziomek. Inni idioci nienawidzą całych nacji, no bo jeden z drugim coś zrobił ohydnego.
Ogólnie ludzkość jest zbieraniną idiotów. Czego z resztą dowodem jest powyższy dialog.
Ja nie powiedziałem, że wśród Polaków nie było ścierw UBeckich, ale napisałem, że większości byli oni pochodzenia żydowskiego i tylko tyle. To są łatwe do sprawdzenia fakty, nigdzie też nie napisałem że do dnia dzisiejszego obwiniam cały Izrael za to. Po drugie to co na pewno powinno się zmienić w Izraelu edukację na temat reszty świata, a szczególnie Polski, gdzie wmawia się dzieciom w szkołach, że w Polsce porwą i zabiją ich neonaziści :) czujesz ? Poza tym ... gorzej, że tak dużo się poświęca słowu ''antysemityzm'' , a kiedy się mówi ''to antypolonizm'' to ludzie robią rybę na ryju i nie wiedzą o co chodzi, bo przecież tylko Żydzi mają zarezerwowaną plakietkę świętej krowy i mogą robić i mówić co im się żywnie podoba czyż nie ? I czemu filmów o Holocauście jest 100 tysięcy i wszyscy je znają, a filmów o tym co się działo w Polsce po zdradzieckim oddaniu nas przez aliantów w ręce ZSRR na prawie 50 lat jest raptem kilka i tylko kilkaset ludzi je może znasz ? Wiesz czemu ?
Ja nie napisałem, że Ty tak mówisz. Napisałem, że ludzkość od wieków tak robi. A to co robi, to między innymi ukrywanie, zakłamywanie przewin swoich ziomków. To jest zbrodnia równie odrażająca jak te faktyczne tortury ubeckie.
Dla mnie osobiście, Ci żydzi, którzy dzisiaj kłamią na temat tamtych zbrodni, są podobni tamtym oprawcom.
Unikam tylko generalizowania. Bo to jest jeszcze jedna zbrodnia ludzkości. Opluwanie porządnych, dobrych ludzi z racji, że ich ziomek coś złego zrobił.
Zgadzam się, że antypolonizm istnieje. Ale nie zaprzeczam istnieniu antysemityzmu. Jeden i drugi jest efektem ułomności umysłowej i braku kręgosłupa moralnego.
Tak jak my powinniśmy wskazać na rzezimieszków i szmalcowników, konkretnie, po nazwiskach. Tak samo powinien zrobić Izrael.
Podejrzewam, że jednych i drugich na to nie stać, bo do tego trzeba być człowiekiem honoru. I chociaż z honorem u nas nieco lepiej, a przynajmniej swego czasu było lepiej, to jednak odciąć się od tego nie umiemy.
Cobra popieram to co piszesz, Suszy Mie tutaj tylko trolluje i nie daj się wciągnąć w takie gierki. Jaho63 - utożsamianie bandytów z pochodzeniem nie jest błędem. Przykładem niech będzie przestępczość imigrantów. Grubo ponad połowa przestępstw w takich krajach jak Anglia czy USA to arabscy i afrykańscy imigranci. Wraz z ich przyjazdem wzrosła przestępczość. Mamy tego nie utożsamiać? W różnych strukturach UB było od 35% do 100% żydów. A przypominam że wówczas żydzi stanowili niecały procent populacji w Polsce. To mówi samo za siebie.
Gdyby to było logiczne, to po wojnie też należało wszystkich Niemców pozamykać w obozach, zmusić do pracy na rzecz zniszczonych przez nich krajów.
Ale skoro nie chcemy karać całych narodów,. to tak samo nie możemy myśleć o żydach. Ja jestem jak najbardziej za rozliczaniem za zbrodnie i uważam, że każdy, nawet jeśli dziś ma 99 lat, zbrodniarz powinien być ukarany. Surowo. Choćby na wózku przyjechał na stryczek. Tak powinno być. Bo to daje jakąś lekcję następnym pokoleniom potencjalnych zbrodniarzy. Jedynie nie jestem za ślepym ubijaniem ani nacji, ani nawet środowiska. Tak samo głupie uważam jak ktoś pisze, że PiS to idioci, albo PO to złodzieje. Uogólnianie to najgorsza cecha jaką mamy. Zbrodnie się dzięki temu rozmywają. Jesteśmy beznadziejnie niekonsekwentni w tych sprawach.
Wreszcie ktoś mądrze gada, a już traciłem nadzieję, że trafię tu na takiego.
Doceniam też, że chce Ci się cierpliwie tłumaczyć sprawy, które powinny być oczywiste, ja już dawno sobie odpuściłem.
Wiecie co jest w tym najstraszniejszego ? Wlasnie dokonuje sie 5 i ostatni rozbior Polski, a nikt nie potrafi tego nazwac po imieniu. Szkopy, Ruskie i Zydostwo kladzie lape na ciemnym narodzie polskim i nikt tego do kur.. nedzy nie zauwaza. Zydostwo zawsze bedzie i bylo zagrozeniem. Cwani, wyksztalceni, chytrzy ludzie. Wyobrazcie sobie co by bylo gdyby Hitler wielu z nich sie nie pozbyl ? Wiem, ze to okrutne, ale to PRAWDA !! W Polsce na stanowiskach i w polityce SAMI ZYDZI !! Dlatego Polska jest ciemnogrodem i zasciankiem Europy chociaz potencjal ma wiekszy od Skandynawii gdzie obecnie mieszkam. Tusk to jakis blazen niemiecki, Komoroski - Szczynukowicz. Szechter - Michnik. Rostowski z Kopacz ZYDY. Olejnik, LIS i Arabskie - agentura rusko-niemiecko-zydowska. To wszystko jest prawda. Polecam ksiazki Pajaka, ciezko sie je czyta, ale to prawda. Dodam jeszcze, ze V rozbior, bo IV zostal dokonany w 88, 89 lub 92 jak wolicie. PRZEZ WIESZCZA Bolka TW Walesa.
Nazywajmy prawde po imieniu, a wszystkim Polakom zalecam nacjonalizm i poczucie gosnosci i wartosci. W koncu musi zmienic sie nasza swiadomosc narodowa. Zachod wcale nie jest taki wspanialy, my mamy 2 x wiekszy potrencjal by byc ZACHODEM, do ktorego tak dazymy.
Pozdrawiam i zalamuje rece nad nastepnym pokoleniem, dla ktorych istnieje tylko mainstreamowy i smietnikowy Internet...
Do boju patrioci.
Pięknie napisane, ale człowiek już naprawdę nie ma siły uświadamiać tych ciemniaków :( spróbuj to zrobić to od razu jesteś : psycholem, fanatykiem, ciemniakiem, maniakiem teorii spiskowych, faszystą, chorym z nienawiści katolem itd. itd. naród jest tak ogłupiony, że tym kur wom żydowskim to wszystko tak łatwo przychodzi. Poza tym jeszcze raz wspomnę słowa szefa UB Jakuba Bermana zaraz po wojnie : ''Wystarczy, że wychowamy dwa pokolenia Polaków i nikt już nie będzie pamiętał co tu się działo i kim naprawdę jesteśmy. '' I udało im się. Duch obywatela Polaka został stłamszony i zniszczony. Zabrali ludziom dumę i godność i plują na wszystko co polskie, zniszczyli ten kraj i robią to nadal, a ci debile PO raz drugi dali się nabrać i zagłosowali na te pachołki Moskwy Tuska I Komorowskiego. Żenada. Ten naród sam się prosi o wyginięcie, naprawdę niewiele już brakuje. 14,5 mln ludzi tylko pracuje, ponad 5 mln bezrobotnych, drugie tyle na obczyźnie za chlebem, reszta szara strefa. emeryci i renciści i tylko mały procent cwaniaków, krętaczy, polityków i ich rodzin czy lekarzy ustawionych z pensjami pod 20 tysięcy miesięcznie i kolejny procent tego telewizyjnego żydowskiego syfiastwa z pensjami 100.000 miesiąc za nic.
Ruszcie dupę i do pracy (przede wszystkim intelektualnej), a nie tylko polskie narzekanie, że ktoś cię znowu okupuje. Takie pierdzenie do niczego nie prowadzi.
Proponuję jedne z moich ulubionych filmów "Życie raz jeszcze" i "Zasieki". Warto!
Dzięki!
"Zasieki" widziałem, "Życie raz jeszcze" sprawdzę, opis filmu brzmi bardzo zachęcająco :)
Od siebie dorzucam "Prawo i pięść" - akcja osadzona tuż po wojnie na Ziemiach Odzyskanych, film utrzymany w konwencji westernu, początek obiecywał dużo, niestety od połowy (czyli od momentu kiedy staje się westernowy) obniża loty, trochę propagandowy (ale to zrozumiałe jeśli brać poprawkę na rok powstania) - mimo wszystko zobaczyć warto.