7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Polecam link do historii życia Gen. Fieldorfa, zawierający historię życia Generała spisaną na podstawie rozmów z jego żoną Janina, link zawiera unikalne zdjęcia listów i pamiątek, a także życiorys jego morderców.
Pamiętajmy o Bohaterach bo oddali za Ojczyznę i Nas wszystko co najcenniejsze, winni jesteśmy im tą pamięć.

http://www.polonica.net/gen_Fieldorf_Nil.htm

snake_8

przeczytałam...generał Fieldorf był prawdziwym człowiekiem i wielkim patriotą najgorsze było to,że ufał,że po Sybirze nic gorszego już Go nie spotka...te komunistyczne bydlaki śmiały Go wsadzić do więzienia i zamordowały z zimną krwią jak zwykłego złoczyńcę przez powieszenie...państwu polskiemu nigdy nie wybaczę tego,że zbrodniarze z ube nie gnili w więzieniu do końca swojego pieprzonego życia!!!

dorota70760

Podpisuje się obiema rękoma i nogami. Ostatnio jestem w klimacie filmów traktujących o walce opozycji z komunistami i jest mi niedobrze patrząc na naszą przeszłość. Skazywanie na śmierć takich ludzi jak NIL to straszna tragedia naszego narodu. Nie wspominając już o zwykłym zeszmaceniu bohaterów AK, choćby poprzez nazywanie ich "zaplutymi karłami reakcji".
PS Osobiście uważam, że dla tych oprawców nie wystarczyłoby więzienie. Ja proponuje zastosować te same metody, którymi posługiwali się w stosunku do swoich ofiar.

ocenił(a) film na 10
dorota70760

Tak sobie myślę, że tacy ludzie jak Nil, gdyby mieli władzę to nie uciekaliby od zapłacenia podatku od miliona dolarów otrzymanego od WarnerBros, nie kombinowaliby z fabryką osocza, czy tacy ludzie sprzedaliby PZU Eureko?, czy imponowałyby im przejażdżki prywatnym samolotem do Portugalii i drogie hotele?, czy tacy ludzie będąc ministrem sportu ukradliby pieniądze z Funduszu Sportu i Reakracji przekazane Fundacji Rozwoju Żeglarstwa żeby załozyc Big Bank Gdański?, czy na przyjęciu u takich ludzi mogliby pojawic się Kuna i Żagiel?

To jest prawdziwa strata Polski. Tych prawdziwie uczciwych i ideowych ludzi, dla których samo podpisanie prośby o ułaskawienie było hańbą - bo pośrednim przyznaniem się do niepopełnionych win - po prostu zarżnięto.

Gdyby mogli funkcjonowac chociażby w roli dyżurnych autorytetów... zapewne współczesne elity wyglądałyby trochę inaczej.

snake_8

"Pamiętajmy o Bohaterach bo oddali za Ojczyznę i Nas wszystko co najcenniejsze, winni jesteśmy im tą pamięć."

E. Fieldorf walczył o wolną Polskę, obiecali mu pomniki za jego poświęcenie dla ojczyzny a tymczasem nikt nie raczy nawet zapewnić mu godnego pochówku. Ciało bohatera znajduje się najprawdopodobniej pod...osiedlowym parkingiem!

http://www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/czlowiek-ktory-powiedzia l-nie/strona-publikacji/2/nc/1/

użytkownik usunięty
Miyoshi

Jeśli faktycznie by tak było to mam nadzieję że ten film ruszy coś w tej sprawie - swoją drogą zastanawiające jest iż wolna Polska nie chce uczcić godnie swoich bohaterów którzy oddali za nią życie - nie pragnie oddać hołdu tym ludziom w ich ostatniej drodze i wyjaśnić ich losów po mordach sądowych których byli ofiarami, poznać miejsce spoczywania ich zwłok

ocenił(a) film na 10

Uczczenie pamięci prawdziwych bohaterów a nie styropianowych stało się politycznie niepoprawne.

Takie filmy to wrzód na tyłku postkomunistów bo budzą emocje, skłaniają do refleksji a przecież miało byc tak pięknie - wybierzmy przyszłośc, pamiętajmy tylko o wczasach z dopłatami, reszta nie ma znaczenia dla postępowego narodu...

Zainteresowanie historią budzi niebezpieczną ciekawośc i pytania o najnowszą historię. A odpowiedzi okazują się bardzo często zaskakujące i niepasujące do pięknej opowieści, którą wspólnie przez lata '90-te snuli Kiszczak, Wałęsa, Geremek, Michnik, Kwaśniewski.

Pozatym takie emocje powodują jednoczenie wokół idei polskości, idei która w takim wymiarze nie jest kombatybilna z linią ideologiczną narodowego do niedawna sumienia - GW. Oni sami podkreślali, że bali i boją się tej polskości bo kojarzy się im z radykalizmem.

Jaki idiota do niedawna próbował wmówic wszystkim, że patryjotyzm jest passe bo jest jednoznaczny z nacjonalizmem.

Rzeczywistośc jest jednak póki co taka, że nadal jednostka realizuje się przez grupę. W niej realizuje też swoje poczucie bezpieczenstwa.

Najmniejszą taką grupą jest rodzina, bliscy, przyjaciele, ziomkowie, krajani, współobywatele - dzielący język, kulturę, tradycję i wspólną pamięc o przeszłości, z którą jeśli się utożsamiają to tworzy ona grupę specyficznych dla nich wartości.

Tak to jest na razie urządzone. W dalszej kolejności jest porozumienie na zasadzie - my europejczycy, my biali, my ludzkośc.