choć dość krótko i pobieżnie to bardzo dobrze że ten motyw był tam ukazany. Świetnie, że twórcy nie wystraszyli się politycznej poprawności dla której temat represji żydowskich wobec Polaków jest tematem tabu.
Teraz obowiązuje zasada że jesli ktoś zarzuca coś i wskazuje palcem na żyda to siłą rzeczy musi byc przeciwnikiem wszystkich żydów, czyli antysemitą. Pomijając to, że jest masa Żydów którzy protestują przeciwko bezprawiu i zbrodnią których bezkarnie dopuszcza się rząd Izraela na Palestyńczykach, pomijając to że ja jako Polak wiem o tym że w historii naszego kraju byli Żydzi którzy byli lepszymi Polakami niż ja i wielu innych narodowych patriotów....nie można zapomnieć o tym czym jest natura żydowska:
Ale nie każdy Żyd postępuje według wytycznych talmudu, tak jak nie każdy Aryjczyk postępuje zgodnie z moralnością europejską
Oczywiście. Nie uogólniam i nie twierdzę, że każdy Żyd jest taki sam. Tak nie jest. Ale pewnych faktów historycznych nic już nie zmieni. Nie wymaże się żydowskiego witania sowietów w 1939 na Kresach i pomocy w prześladowaniu Polaków czy znaczącej roli w komunistycznym aparacie bezpieczeństwa oraz w wymiarze "sprawiedliwości" tuż po II Wojnie.
Przyznaję nie znam całej historii. Motywy z Sowietami i UB znam. Chętnie poznam i ten z Niemcami.
Znanych jest kilka takich przypadków m.in. w Krakowie. Znany jest też przypadek przechowywania przez Żydów rannego niemieckiego lotnika i oddania go później swoim.
Więcej w książce Marek Jan Chodakiewicz - Między Wisłą a Potomakiem