7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Przypomnijmy sobie wszyscy co się działo jak ten film wchodził do kin, bojkot TVN odmówili puszczania zwiastunów bo niby za brutalne(wiadomo promowali swój podrzędny obraz o Gen. Sikorskim i fikcyjny, albo jedna z kilku teorii jak było).
Oskarżenia o antysemityzm bo Polak ma zakaz mówienia o Żydach źle nawet jak jest to prawdą. (uwaga nie jestem z radia maryja i nawet nie z pisu i lpr a takie cos pisze i patrze na FAKTY he.....)
W ogóle czemu tak długo trzeba było czekać na premierę DVD? i czemu media przeszły tak obojętnie w okół tego filmy?
I czemu krytykuje się ten film za to że pokazuję on Bohatera, uczciwego człowieka niezłomnego w swoich przekonaniach. Taka postawa powinna budzić podziw i stać się autorytetem (i nie mam tu na myśli walki zbrojnej bynajmniej).

Czytając niektóre opinie tutaj o tym filmie dochodzę do 2 wniosków:
1.Polaka należało pokazać jako żula sikającego ze strachu i tchórza, i w tedy (według niektórych opinii ten film był by prawdziwy lol).
2.Tylko USA ma prawo na robinie filmów o bohaterach a my nie, bo u nas ich nie było (?)

Film dla mnie był naprawdę wzruszający i potrzebny ale nie rozumiem komu i dlaczego zależy(zależało) aby nie wypłynął.
Jedynie zabrakło na końcu moim zdaniem prawdziwych zdjęć osób które brały udział w tym procesie i gdzie żyją obecnie i ile dostają emerytury za to co zrobili.

ocenił(a) film na 7
kajjoje

Sądzę, że większość osób, które brały udział w procesie po prostu zmarła z przyczyn naturalnych czyli starości ( upłynęło już przeciez od tamtych lat prawie 60 lat). Żyją jednak ich wychowankowie i kontynuatorzy szalonego systemu, których część możesz oglądać codziennie w TV - uśmiechają się, wiedzie im się nieźle, przeprowadza się z nimi wywiady, część z nich była aktywana w polityce o każdym historycznym czasie tylko poglądy ich zmieniały się w zależności w którą stronę wiał aktualnie wiatr. Są politykami, menadżerami (często zachodnich firm), doradcami, właścicielami firm etc.etc. Sądzę, że i na brunatne koszule mają miejsca w swoich szafach! Świętoszkowaty Zachód, który ewidentnie sprzedał po wojnie "na pniu" m.in. Polskę, Czechy, Bułgarię aby mieć swój spokój i pogrążył setki milionów ludzi - obywateli tych państw w komunistycznym g...ie nie zmienił swojej polityki do dziś a tam gdzie węszy zarobek dogada się i z diabłem a w interesującym nas przypadku "komuchem".

ocenił(a) film na 9
kajjoje

Rezyser za malo znany, bo to ani Wajda, ani Polanski.

Przykre, bo film naprawde godzien jest uwagi.

A ze film jest brutalny? O wiele bardziej brutalny byl rezim komuny dla naszych bohaterow. To co widzielismy w filmie "General Nil" to tylko "lizniecie" tematu...

Co do osob, ktore Mu to "zrobily"... Znalazlem na Wikipedii, ze sedzina wojewodzka, ktora skazala go na smierc od 1994r. nie stawiala sie na rozprawy sadowe, az do smierci.

Chciano ja osadzic, za ten wlasnie wyrok.

1 Listopada juz lada dzien. Zapalmy swieczke za Generala.