7,4 34 tys. ocen
7,4 10 1 33845
6,0 19 krytyków
Generał Nil
powrót do forum filmu Generał Nil

Generał Nil zasługiwał na znacznie więcej uwagi ze strony reżysera i scenarzystów a muzyka była po prostu niedopasowana. Jako lekturę historyczną mogę polecić, ale jako film absolutnie nie.

maxymili

Nie zgadzam się - nie wiem, czy można poświęcić jeszcze więcej uwagi - przecież postać generała przewijała się niemal w każdym kadrze. Mnie muzyka urzekła, wreszcie coś innego, mniej patetycznego, a bardziej filmowego w tle, podkreślającego jednocześnie nastrój poszczególnych scen. No i obsada! Brawo! - w końcu powiew świeżości: Dziurman, Rozenek, Maciek Radel, Lichota ... etc., a nie w kółko Karolak, Pazura, Szyc czy Adamczyk, przy całym szacunku do w/w Panów.
Panie Olgierdzie, Pańska rola - fenomenalna!
I jeszcze mala dygresja co do treści: dziś niestety odpowiednik Generała pewnie by coś wynegocjował... :( - postać Fieldorfa powinna być objaśnieniem dla słowa "honor".

ocenił(a) film na 5
Kasia3004

Uwagi ze strony reżysera anie kamery. Muzyka może i sobie piękna, ale nijak mająca się do tego co pokazuje ten film. Ogólnie generał Nil zasłużył na remake zrobiony przez jakiegoś profesjonalistę bo to co popełniła ta ekipa da się usprawiedliwić wyłącznie dotacją. Na rynku tak źle wykonana produkcja puściła by z torbami jej udziałowców i więcej by partactwa nie uprawiali.

ocenił(a) film na 3
maxymili

Zgadzam się w stu procentach maxymili. Do negatywów warto jeszcze dorzucić kiepskie, sztuczne dialogi.

Jak napisałeś - historia fascynująca, film prawie żenujący.

ocenił(a) film na 8
aleksander19

Jak możecie pisać że film był żenujący!, świetna rola Łukasiewicza i do tego powolne rozkręcanie się filmu aż do momentu kulminacyjnego. Ja nie mam pojęcia jak ten film mógł was nie poruszyć, przecież dla mnie Patrioty obraz takiego upodlenia narodu polskiego ściska serce. Dla mnie zarówno historia jak i film stały na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 9
Grand23

Pisać o sobie samym z wielkiej litery to nie jest zdrowy objaw.

ocenił(a) film na 3
suszyMie

Niski poziom artystyczny, taki płaski komentarz wobec tego co obejrzałem. Płaski jak przyszłość polskiej piłki nożnej.
"Generał Nil " jako kino wg. mnire na więcej nie zasługuje.
Pan Bugajski zrobił i kedyś "Przesłuchanie" ale odległość jakościowa pomiędzy tymi filmami jest bardzo znacząca.

P.S. Nie podważam, nie obśmiewam, nie profanuję postaci historycznej, o której film opowiada. Podkreślam to dla tych użytkowników tego forum, którzy jednocześnie deklarują się jako patrioci. Good night, and good luck, esforty.
3/10