wreszcie Polacy zaczeli krecic filmy o czyms waznym anie tylko glupie komedie romantyczne czy filmy o tragedii holocaustu. ten temat sie juz przejadl teraz przyszla pora na ukazanie swiatu prawdy o tym co komunisci robili z bohaterami AK.
podpisuje się pod tematem, który popieram. Wreszcie filmy o czymś ważnym dla świadomych Polaków a nie głupawe komedyjki na wzór amerykański.
Moim zdaniem po "Katyniu" zaczęło się coś dziać w polskiej kinematografii. "Popiełuszko", "Generał Nil". Oby tak dalej.
Oczywiście nie mam na myśli też tych głupkowatych komedii;/
Jak myślicie: jakie wydarzenia autentyczne,albo ogólnie o czym byśmy jeszcze mogli nagrać filmy warte uwagi?
Witam
Osobiście uważam że ciekawym materiałem na film jest historia życia Józefa Światło, warto wpisać na googlach i dowiedzieć się więcej na temat tej kontrowersyjnej i ciężkiej do oceny postaci. Dla jednych kat działający dla Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego dla innych bohater który zostawił żone i dzieci i uciekł na zachód ujawiając tajemnice komunistycznej Polski.
a tak na marginesie juz poza tematyką historyczną marzy mi się film na podstawie książki Tyrmanda pt. " Zły " Polecam wszystkim :)
Naprawdę bardzo na to czekałem. Czy ktoś wie jeszcze jakie filmy historyczne, wojenne(oczywiście polskie) pojawią się po popiełuszce, katyniu i nilu w kinie?
cholera wie ... mozemy miec tylko nadzije ze to bedzie nowy trend w polskiej kinematografii - robic kino historyczne a nie gowniane komediee...
PS - no Westerplatte ponoc maja nakrecic