5,3 6,0 tys. ocen
5,3 10 1 5959
4,5 6 krytyków
Generał - zamach na Gibraltarze
powrót do forum filmu Generał - zamach na Gibraltarze

Niestety musze się zgodzić z przedmówcami iż film jest slabiutki.

Tragicznie nakręcony ... jeden wielki bałagan ... dokladnie tak jak napisal recenzent z FILMWEB ... (nie wiadomo w ogole kto z kim po co i dlaczego ...tak jakby ktos mial kilkanascie roznych ujec a potem je w przypadkowej kolejnosci połączył ... )

tragicznie zmontowany, bezsensowne dzielenie ekranu ... do tego kiepskie oswietlenie ... czasami ciezko cokolwiek dostrzec ...

Jak ktos chce sie rozczarowac to niech oglada chodz nie wierze ze wytrzyma do konca filmu ...

waterresist

Ja byłam dziś niejako zmuszona obejrzeć to wątpliwej jakości dzieło i rzeczywiście- film nie zachwyca, a wręcz rozczarowuje. Zapowiada się ciekawie, ale środek filmu to kompletny bałagan- scenariusz (jeżeli był jakikolwiek scenariusz) po prostu leży.
Nie wiem czemu miały służyć te "egipskie ciemności" w filmie, może twórcy chcieli nadać przez to specyficzny klimat fabule, ale skończyło się tylko na tym, że przez 1/3 filmu trzeba wpatrywać się w ekran, by zobaczyć cokolwiek.
Gra Pana Pieczyńskiego też nie jest rewelacyjna, w sumie cały film opiera na dwóch minach.
Zgadzam się z założycielem, że montaż też był...hmm...nieciekawy.
Pomysł na pokazywanie dwóch-trzech scen naraz nie trafiony, tym bardziej, gdy jest takie tragiczne oświetlenie.

Szkoda, bo mimo wszystko mogli wykorzystać lepeij ten materiał na film. Jeśli już jesteśmy w wojennej tematyce, to "Generał - zamach na Gibraltarze" nie umywa się nawet do rewelacyjnego "Katynia", zupełnie inny poziom...

Ode mnie 2/10...z litości...