PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=796642}

Geniusze

Adventures of a Mathematician
2020
5,3 763  oceny
5,3 10 1 763
4,7 3 krytyków
Geniusze
powrót do forum filmu Geniusze

Od momentu gdy zobaczyłem oceny filmwebu to spodziewałem się takiego filmu ale z drugiej może mi się spodoba niestety to gniot.
Nudny, Przegadany a z tej postaci głównej tego całego Ulmana czy kto to był co pracował przy atomówce ok może w rzeczywistości tak było ok ale w filmie kompletnie nic nie robi a jedyne co to gada gada z postaciami w około i wszystkie nudne i drewniane.
Aktorstwo pomimo tego że Polski ,,dialektu'' jest mało i nawet nie brzmi strasznie ale i tak drewnianie ale i tak jest słabe główny bohater ten ullman to drewno i chodząca kupa a czego by nie mówić o reszcie to również to słabizna: żona bezbarwna a koledzy to jedna cecha charakteru i tyle a i film nudzi jest za długi i nic się genialnego nie dzieje żadne odkrycie nic jedynie to mówią i nic z tego nie wynosi.

No dobra ale ma kilka zalet jest ładnie nakręcony, muzyka jest ok i jest jeden żart który jest serio zabawny. Ale i tak to nędzny klon Pięknego umysłu ze genialnym Russelem Crowe i chętnie obejrzałbym go w kinie gdyby był puszczany niż oglądał to coś.

W skrócie unikać a jak ktoś chce obejrzeć film o Naukowcu czy o jakimś Geniuszu co coś odkrył: To polecam obejrzeć Piękny umysł lub Teorie wszystkiego niż marnować czas na tego gniot.

PrimalElf1512

Tylko że "Niepiękny umysł" to tylko film na motywach historycznych, niestety. Więc HW znowu zrobił po swojemu, a ludzie i krytycy się na to nabrali

PrimalElf1512

To chyba już rozumiem czemu ten film w Warszawskim CC był pokazywany...PIĘĆ DNI. Chociaż wróć, w innych miastach nadal można go było obejrzeć, więc to chyba nie trafiona przyczyna. Tak czy siak decyzja SKANDALICZNA, bo muszę dopłacać by obejrzeć legalnie do mojej karty unlimited. Odwiedziny w innych polskich miastach są oczywiście niedarmowe...

GalaQXus

Tylko że ten Ulman czy kto. To była postać historyczna oto dowód https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ulam
tak czy siak do Pięknego umysłu czy Teorii wszystkiego nie całkowitego startu. A naprawde chciałem mu dać szanse szczerze ale wyszło jak wyszło aż usnęło mi się w kinie.

PrimalElf1512

To wiem. Nie wiedziałem tylko że taki nudny

GalaQXus

Nie że nudny że brak akcji ale nudny jak na film historyczny czy oparty na faktach bo naprawdę lubie Filmy oparte na prawdziwych wydarzeniach ale ten yhh. A dlaczego nudny ? Bo owy Człowiek nasz Rodowity Polak co pomagał przy Atomówce ok mamy gościa Matematyka który coś pomagał przy Bombie obliczenia i tak dalej. Jak masz film który opowiada historie Człowieka który czegoś dokonał to musisz to pokazać jak on to robi: John Nash w Pięknym umyśle pokazał tą swoją teorie Gier gdzie wprowadził Koncept równowagi i oto jak w filmie jest to pokazane scena w barze gdzie rozmawia z kolegami o dziewczynach i mówi jak do tego podejść link: https://www.youtube.com/watch?v=2d_dtTZQyUM

Stephen Hawking w Teorii wszystkiego opracował twierdzenia odnoszące się do istnienia osobliwości w ramach ogólnej teorii względności oraz teoretyczny dowód na to, że czarne dziury powinny emitować promieniowanie, znane dziś jako promieniowanie Hawkinga i w filmie mówi i pokazuje tak jakby przez sweter jak w tej scenie link: https://www.youtube.com/watch?v=HF0Ev_skUAY

Wiem wyszło trochę naukowe mambo Jambo i nie do końca wiem jak działa i z matematyki nie jestem mistrzem no ale tam pokazuje się co i jak odkryli lub opracowali natomiast tu z Ulamem czytam że pomagał przy bombie atomowej a w filmie jedynie co robi to gada gada i gada a jak oblicza to poza ekranem i czułem jakby ten koleś wydymał od kogoś w trakcie tworzenia bomby i se wmawia innym że on to wymyślił. Nie mówie że w rzeczywistości mogło tak być on był twórcą tych wszystkich z czego był znany ok ale w filmie nie widziałem żeby coś stworzył jedynie co to gadał 90 minut filmu czy ile tam trwa nudny dłuży i aktorstwo to dramat.

I jeżeli bym coś pokręcił to przykro mi bo po seansie zdążyłem wyprzeć to barachło z pamięci i nie wiele takich szczegółów pamiętam.