PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459266}

Ghost Rider 2

Ghost Rider: Spirit of Vengeance
2011
5,3 56 tys. ocen
5,3 10 1 55542
4,1 21 krytyków
Ghost Rider 2
powrót do forum filmu Ghost Rider 2

...kolejna udana pozycja w menu duetu Neveldine/Taylor... duet ten ma tak jak i Tarantino/Rodriguez swoich antyfanów, którzy z nieznanych mi powodów są bardziej aktywni w wygłaszaniu swoich złych opinii od osób, którym ich filmy jak najbardziej przypadają do gustu...może po prostu na wygłaszanie dobrych opinii nie ma takiego parcia jak na "hejtowanie" , nie wiem, jednak dla zrównoważenia wypowiedzi na tym forum dorzucę kilka groszy od siebie.
Na początek, film ten jest udaną ekranizacją komiksu, który sam w sobie nigdy nie był uważany za specjalnie wybitny, posiadał wąskie grono fanów, a sam bohater częściej znany był z gościnnych występów w komiksach z bardziej lubianymi herosami.
Pierwsze podejście do przeniesienia jeźdźca na ekrany nie było zbyt udane, film był pod wieloma względami słaby, teraz jednak jest inaczej. Postać Ghost Ridera jest mroczna i jak to z komiksami bywa, bardzo cool... tak jak i jego przeciwnicy (m.in. blackout), a cały film klimatyczny, oraz pełen akcji dzięki świetnym reżyserom i ich karkołomnym i innowacyjnym metodom, Duet Neveldine/Taylor wyróżnia się oryginalnością, jakiej brakuje nierzadko w najlepszych produkcjach, jeśli ktoś zarzuca ich filmom słabą reżyserię to odsyłam do materiałów making of, aby samodzielnie się przekonać, że większość akcji w filmie to kaskaderka, a nie CGI. Kolejnym atutem filmu jest Nick Cage, któremu zarzuca się granie w czymkolwiek, tak jakby to było złe. Ludzie powinni zrozumieć, że dobry aktor zagra wszędzie i każdego, a tu Cage gra nie tylko Blaze'a lecz również odpowiada za postać Ridera, który w poprzedniej odsłonie był całkowicie komputerowy. Warto dodać, że Cage to maniak komiksów, więc jego gra w tym filmie nie jest tylko i wyłącznie dla kasy, a duet Neveldine/Taylor chciał nawiązać z nim współpracę juz przy okazji pierwszego CRANK, także jest on ich nr 1.
Osobom krytykującym scenariusz przypominam tylko, że to ekranizacja komiksu ze stajni marvela. Podsumowując, film jest dobry, lepszy od poprzedniej wersji, zapewnia dawkę rozrywki, a już na pewno nie zasługuje na tyle słabych opinii... solidne 7/10

G_R_Z_3_C_II_U

"Spirit Of Vengeance" to TOTALNA ZAYEBISTOŚĆ & EXPLOZJA AKCJI!!!!!!:))))))
9/10

Don_Kina_Akcji

Max 4/10 dla takiego kiczu.

neo_angin

Zaś ten prowokator...
Jak się film nie podoba to po hooy tu włazisz na to forum, kurvva?!?

Don_Kina_Akcji

Żeby cię powk*rwiać :). Czemu się nie wpisałeś na mojej liście?

neo_angin

Ma dziecko zajęcie - vvkurvviać mnie, eehhh...
Co do listy to się wpiszę, muszę tylko zrobić swoją Listę Przebojów...

ocenił(a) film na 7
Don_Kina_Akcji

nie przesadzałbym, po reżyserach spodziewałem się czegoś bardziej kontrowersyjnego, ale nie zawiodłem się, jest to po prostu dobry film, zarówno jako ekranizacja komiksu, jak i kino akcji.

G_R_Z_3_C_II_U

Prawdę mówiąc nie spodziewałem się, że obejrzę ten film do końca; po pierwszych minutach jak zobaczyłem Ghost Ridera przygotowałem się na nokaut kiczu i tandety, upadłem na deski a sędzia zaczął liczyć.
Ale monolog Nico postawił mnie na nogi i powstrzymał przed poddaniem.
Film ten ma coś więcej niż śmieszną dymiącą czaszkę, to nie są puste walki jak Spiderman, to nie jest nudna i pusta nawalanka jak Faceci w Czerni ten film to walka dobra ze złem, to walka o dusze.
Obejrzałem ten film dzięki przypadkowi, gdybym wcześniej popatrzył na jego noty, te17% w moim guście i płonącą czaszkę na zdjęciach wybrał bym praktycznie każdy inny film, i to byłby błąd.
Ogólnie jest to ciekawy film, a jego średnia? Są różne gusta i oczekiwania.